Saturday, May 29, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


S-a decis: Bacalaureatul se desfăşoară normal!

Posted: 29 May 2010 10:23 AM PDT

Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale, anunţă ministrul Educaţiei. Pe site-ul instituţiei au fost afişate sâmbătă centrele de examinare, astfel încât elevii să ştie unde vor trebui să susţină luni proba la bacalaureat. Sindicaliştii din învăţământ au cerut anularea probelor de examen pe motiv că acestea ar avea loc în condiţii ilegale. Ei susţin că profesorii sunt forţaţi să participe la supraveghere, după ce ministrul Educaţiei a modificat pe ultima sută de metri metodologia de Bacalaureat. Ministrul Daniel Funeriu contrazice însă acest lucru şi afirmă că liderii sindicali locali sunt cei care au făcut presiuni nejustitificate asupra directorilor pentru a nu asigura proba de luni a Bacalaureatului.


“Eu te-am facut, eu te omor!"

Posted: 29 May 2010 10:26 AM PDT

Greu de crezut, dar mai sunt părinţi care aşa înţeleg să-şi educe copilul. Statisticile din ţară arată că, numai în judeţul Caraş Severin, sute de apeluri au fost înregistrate la Telefonul Copilului. Acestea sesizează abuzuri şi violente asupra copiilor. Aplicarea de pedepse corporale copiilor este interzisă prin lege. Orice formaă de abuz asupra copiilor poate fi sesizată 24 de ore din 24, la numărul gratuit 983, Telefonul Copilului.


Cei mai mulţi profesori au cedat

Posted: 28 May 2010 10:11 AM PDT

Mult anunţată grevă generală a cadrelor didactice se pare ca va debuta cu un eşec. Şi asta pentru că cea mai mare parte a profesorilor a renunţat la intenţia de a boicota examenul de bacalaureat, la insistenţa conducerii Inspectoratelor Şcolare.Majoritatea profesorilor din Alba au decis sa intre în grevă însă examenele de bacalaureat se vor ţine. În Harghita numai o parte dintre sindicaliştii din învăţământ mai sunt decişi să protesteze. Cadrele didactice care intra în grevă susţin că, în ultimele zile, s-au făcut presiuni asupra lor pentru a renunţa la proteste. La Galaţi, profesorii vor declanşa pe 31 mai greva generală dar nu vor boicota examenul de bacalaureat. În Hunedoara, bacalaureatul se va ţine normal. Şi aici, sindicaliştii spun că s-au făcut presiuni asupra directorilor de şcoli pentru ca examenul să se ţină. La Braşov, nu se ştie încă dacă pe 31 mai se vor ţine ore. Sindicatele spun că în toate unităţile şcolare se va declanşa greva generală şi că profesorii din cel puţin 11 licee nu vor participa la bacalaureat.


Inspectorii şcolari judeţeni - la raport

Posted: 28 May 2010 03:51 AM PDT

Proba de bacalaureat stabilită pentru luni, 31 mai, se va desfaşura normal. Este promisiunea ministrului Daniel Funeriu. În această dimineaţă, la videoconferinţa cu inspectorii, ministrul a solicitat o radiografie a situaţiei pe judeţe. El a cerut ca până mâine, pe site-ul fiecarui inspectorat şi pe cel al ministerului, să fie trecute clar liceele la care se dă bacalaureat şi unde vor fi arondaţi elevii. La ora 8, toţi inspectorii şcolari judeţeni au fost pe poziţii, cu câte un raport pregătit despre problemele existente.


Test pentru profesori, test pentru Minister

Posted: 27 May 2010 11:58 AM PDT

Ministrul Educaţiei a rezolvat impasul în care s-a găsit pentru o perioadă. Deşi sindicaliştii anunţă grevă generală în prima zi a examenului de Bacalaureat, protestul nu-i va afecta pe elevi, ne asigură Daniel Funeriu. Cum va decurge conflictul dintre administraţie şi sindicate, aflăm la Tema Zilei, de la invitaţii lui Claudiu Lucaci - ministrul Daniel Funeriu şi liderul sindical Liviu Pop.


Bacalaureat cu 77% din profesori

Posted: 27 May 2010 10:31 AM PDT

Proba orală a Bacalaureatului programată pentru luni va avea loc, cu toate că pe 31 mai, dascălii declanşează greva generală pe termen nelimitat. Ministrul Daniel Funeriu a precizat că 77% dintre profesorii implicaţi în Bacalaureat au anunţat că vin la examen. Restul, spune ministrul, vor fi înlocuiţi.În cazul supraveghetorilor, locul lor ar putea fi luat de alte persoane ce îndeplinesc funcţii didactice. Evaluatorii, care în cazul acestui examen ar trebui să fie, conform metodologiei, dascălii de la clasa ai elevilor - vor putea fi la rândul lor înlocuiţi. Mai există şi varianta mutării elevilor în alte şcoli apropiate unde se dă Bacalaureatul. Totul ţine de cei de la nivel local care trebuie să se organizeze. Dascălii care vor veni luni la Bacalaureat vor fi plătiţi cu sume cuprinse între 275-600 de lei. De altfel, Ministerul a anunţat astăzi că şi profesorii care au participat la celelalte evaluări orale vor fi plătiţi.


Ora de Ştiri / Ce se va întâmpla în Educaţie

Posted: 26 May 2010 12:22 PM PDT

Începând din 31 mai, sindicaliştii din Educaţie sunt decişi să intre în grevă generală pe durată nedeterminată. Se ştie că va fi afectat examenul de bacalaureat şi că există riscul îngheţării anului şcolar în mai multe unităţi de învăţământ din ţară. Ministrul Muncii a anunţat că negocierile cu sindicatele vor continua. Invitaţii emisiunii Ora de Ştiri sunt Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi, prin telefon, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.


Un elev român a luat premiul I la Olimpiada Internaţională a Invenţiilor Informaticii

Posted: 26 May 2010 06:47 AM PDT

Un elev de 16 ani de la Colegiul Naţional "Mircea Cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea a obţinut locul I la Olimpiada de Informatică din SUA, informează Agerpres.Ionuţ Budişteanu a participat la Olimpiada Internaţională a Invenţiilor Informaticii din Statele Unite, alături de peste 1.600 de elevi din toată lumea.România a fost reprezentată la competiţie de trei elevi, doi din clasa a XII-a, din Bucureşti şi cel de-al treilea, de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea. 


Profesorii nu se lasă!

Posted: 25 May 2010 09:08 AM PDT

Iniţiatorii grevei din 31 mai sunt, de fapt, sindicaliştii din învăţământ. Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva săptămâni, atunci când cadrele didactice nu au mai trecut notele în catalog, ca formă de protest. Mii de elevi riscă acum să nu susţină proba de bacalaureat programată în aceeaşi zi cu greva generală. Se poate evita blocarea anului şcolar? Răspund la Ora de ştiri Anton Hadar - preşedintele Alma Mater şi Val Vâlcu - redactor-şef "Puterea"


Studenţii au intrat în grevă japoneză

Posted: 25 May 2010 04:13 AM PDT

Studenţii din toată ţara au intrat în grevă japoneză. Ei protestează faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, care-i afecteaza şi pe ei. Este vorba despre scăderea burselor şi a subvenţiilor pentru cămine şi masă la cantinele studenţeşti.   


20.000 de studenţi ANOSR intră marţi în grevă japoneză

Posted: 25 May 2010 02:39 AM PDT

Aproximativ 20.000 de studenţi de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) intră, marţi, în grevă japoneză, nemulţumiţi că le-ar putea fi reduse bursele şi subvenţiile pentru cămine şi cantine. Studenţii din centrele universitare Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Petroşani, Baia Mare, Alba-Iulia, Hunedoara şi Timişoara vor protesta, marţi, de la ora 10.00, cu banderole albe, pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor de cămine-cantine şi a burselor "nu este o soluţie pentru scăparea ţării de criza economică", se arată într-un comunicat al ANOSR. În opinia acestora, sistemul de acordare a burselor ar trebui eficientizat, iar în situaţii de criză nu ar trebui să se reducă şi să nu se mai investească în educaţie.


Profesorii acuză ministerul de intimidare în preajma anunţatei greve!

Posted: 24 May 2010 10:02 AM PDT

În loc de discuţii, acuze! Cu o săptămână înainte de anunţata grevă generală şi tot cu o săptămână înaintea ultimei probe orale a bacalaureatului, sindicaliştii din educaţie acuză ministerul că ar încerca intimidarea directorilor de şcoli. Concret, liderii sindicali spun că ar exista un ordin prin care directorilor din unităţile unde nu se va ţine bacalaureatul li se va face plângere penală. "Fals!" vine replica din minister.   


Copii talentaţi, eforturi şi premii pentru performanţă

Posted: 23 May 2010 09:50 AM PDT

Elevii cu aptitudini muzicale au şansa să-şi împlineasca un vis. Pentru ei a fost organizat un concurs, s-au găsit sponsori şi s-au strâns fonduri dintr-o licitaţie cu obiecte de artă. Cu banii obţinuţi, câştigătorii îşi vor putea cumpăra instrumentele necesare performanţei.


Apel către dascăli

Posted: 21 May 2010 04:13 AM PDT

Ministrul Educaţiei face apel la dascăli să nu compromită examenele naţionale. Daniel Funeriu a declarat că săptămâna viitoare va avea întâlniri cu liderii de sindicat din Educaţie, în condiţiile în care cadrele didactice anunţă declanşarea grevei generale pe 31 mai. Ziua coincide cu evaluarea competenţelor într-o limbă străină la bacalaureat.


Profesor suspendat după o lecţie neconvenţională de geometrie

Posted: 21 May 2010 05:19 AM PDT

Un profesor de şcoala elementară din statul american Alabama a provocat un scandal naţional din cauză că a folosit un asasinat ipotetic al preşedintelui Obama pentru a le explica elevilor săi unghiurile geometrice.Gregory Harrison a descris diferite unghiuri de tragere prin care preşedintele Barack Obama ar putea fi asasinat - ca o exemplificare practică a unei lecţii de geometrie. După ce părinţii au aflat de metodele pedagogice ale profesorului şi l-au reclamat, acesta a fost suspendat temporar de la cursuri. Unii părinţi au cerut demiterea imediată a profesorului de geometrie, dar alţii au considerat incidentul încheiat odată cu sancţionarea administrativă. Serviciul Secret l-a anchetat pe profesor dar a considerat cazul închis după ce a ajuns la concluzia că el nu reprezintă o ameninţare credibilă pentru preşedinte.


Consiliul Europei vrea să interzică pălmuirea copiilor

Posted: 21 May 2010 12:44 AM PDT

Pălmuirea şi alte pedepse corporale aplicate copiilor trebuie să fie interzise în toate ţările europene, înainte ca acestea să devină adevărate probleme sociale sau de sănătate, a averizat joi, la Viena, Consiliul Europei, informează Mediafax."Sperăm să avem o zonă liberă de orice pedeapsă corporală în toată Europa", a declarat adjunctul secretarului general al Consiliului, Maud de Boer-Buquicchio, în cadrul unei conferinţe, de două zile, în capitala austriacă, asupra violenţelor la care sunt supuşi copiii.În prezent, pedepsele corporale sunt interzise în 21 de ţări. În Franţa sau Marea Britanie însă, există reticenţe cu privire la adoptarea unor asemenea legi, deoarece părinţii le consideră drept o intervenţie în sfera privată.


Vot PENTRU legile educaţiei! Istorie şi geografie cu predare şi în limbile minorităţilor

Posted: 19 May 2010 09:36 AM PDT

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri legea educaţiei cu 181 de voturi pentru şi 95 împotrivă! Deputaţii social-democraţi şi liberali au anunţat că votează împotriva proiectului legii educaţiei naţionale, nemulţumiţi că plenul a ignorat majoritatea amendamentelor depuse de opoziţie. În opinia lor, proiectul ar reprezenta "un troc" politic între PDL şi UDMR.Printre cele mai importante amendamente: instituirea învăţământului liceal de 3 ani şi predarea istoriei şi geografiei României în limba maternă.


Un scenariu posibil al violenţei din şcoli

Posted: 19 May 2010 07:35 AM PDT

Intriga: el o place pe ea, care are un el...Şi de aici restul poveştii, care se încheie cu imaginile preluate de canalele mass-media şi transformate în ştirea senzaţională a unei bătăi crunte într-o şcoală din România. Emisiunea Generaţia contra ilustrează acest posibil scenariu, iar tinerii propun singuri soluţii. Numitorul comun al acestor soluţii: educaţia. Detalii, în materialul ataşat    


Legea Educaţiei - prima zi de dezbateri

Posted: 18 May 2010 04:13 AM PDT

Proiectul Legii Educaţiei a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Parlamentarii trebuie să se pronunţe nu numai asupra articolelor ci şi în privinţa celor peste 600 de amendamente propuse la lege în comisia de specialitate. Legea trebuie dezbătută până vineri, apoi va merge în Senat, care este camera decizională.


Cel mai tânăr inginer de sistem din lume are 9 ani!

Posted: 18 May 2010 12:18 AM PDT

Un copil de 9 ani din Macedonia este cel mai tânăr inginer de sistem din lume, potrivit CNN online. Marco Calasan deţine deja patru atestate Microsoft şi a scris o parte din sistemul de operare Windows. Le dă chiar lecţii propriilor profesori. Considerat un mic geniu al computerelor, băiatul are şi alte abilităţi care-i depăşesc cu mult vârsta. Vorbeşte trei limbi străine şi o învaţă pe a patra, iar la 7 ani procesa deja informaţii de nivelul unui copil de 12 ani. Marco explică detaliat cum funcţionează IPTV - sistemul de televiziune pe internet configurat şi instalat de el însuşi pentru şcoală. "Cu ajutorul cunoştinţelor, orice este posibil", spune băiatul, răspunzând la întrebarea de unde vine pasiunea lui pentru computere. Dincolo de talentul uimitor pentru un copil de vârsta lui, Marco se consideră, însă, un puşti normal şi mărturiseşte că atunci când se joacă cu prietenii lui, uită de toate cunoştinţele de calculator.