Friday, June 11, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ultimul clopoţel!

Posted: 11 Jun 2010 10:04 AM PDT

A venit ultima zi de şcoală pentru mai bine de trei milioane de elevi. Pentru absolvenţii claselor a XII-a fost o despărţire emoţionantă de tot ceea ce înseamnă viaţa de liceu, deşi au avut parte de un an agitat, cu greve spontane, mitinguri şi probe noi la examene.


Thursday, June 10, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Desenele animate ii fac pe copii sa fie agresivi

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Agresivitatea copiilor poate creste daca se uita la emisiuni de desene animate, arata un studiu al cercetatorilor din Iowa. Se pare ca cei mici identifica personajele de desene animate cu actorii de film, iar majoritatea emisiunilor de desene animate contin mai multa violenta decat filmele destinate adolescentilor, arata The Telegraph. Psihologii au analizat programe indragite de fetite in varsta de 10 si 11 ani, printre care Lost, Buffy The Vampire Slayer, American Idol, Scooby-Doo si Pokemon. S-a descoperit ca desenele animate contineau mai multe incidente agresive decat programele pentru adolescenti. "Exista dovezi potrivit carora violenta animata are un efect asupra copiilor", potrivit autorilor studiului, citati de Daily Mail. Jocurile video pentru copii, care contin personaje animate, au efecte similare asupra copiilor ca si emisiunile televizate.


Andronescu: Nu am redus numarul orelor de sport

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat, vineri, ca numarul de ore de sport la elevii de liceu nu a fost redus. Potrivit explicatiilor ministrului, o ora va ramane in programa scolara, iar doua vor fi alocate activitatilor scolare extracurriculare pe echipe. "De la trei ore de sport, cate aveau elevii de liceu inainte, in trunchiul comun va ramane o singura ora, iar celelalte doua ore nu vor fi eliminate, ci vor fi trecute la activitati extra-curriculare si vor fi cuprinse in norma profesorilor, a spus Ecaterina Andronescu. "S-a inteles ca am redus numarul orelor de sport, ceea ce este incorect. (...) Ramane in trunchiul comun o ora de educatie fizica al carui continut se desfasoara potrivit continutului normal al unei lectii de sport si trec doua ore in activitatea extracurriculara, care se normeaza profesorilor de educatie fizica. Le vom cere elevilor sa-si exprime optiunea si sa constituie echipe ale scolii", a declarat Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei motiveaza schimbarea prin faptul ca modul in care se desfasoara orele de sport in licee este nesatisfacator, ducand la tot mai putini elevi performanti si prin necesitatea dezvoltarii spiritului competitional al elevilor. "Este absolut necesar sa dezvoltam spiritul competitional al elevilor din licee. (...) Profesorii au un numar de doua ore pe saptamana sa dezvolte activitati extracurriculare sportive sau artistice, ei vor avea aceste optiuni. Vrem sa reintroducem competitiile sportive scolare si competitiile de performanta intre cluburile scolare", a precizat ministrul Educatiei. Mariana Bitang, consilierul prezidential pe probleme de promovare a sportului, a sustinut ideea promovarii competitiilor pe echipe. "Pentru noi este extrem de importanta reintroducerea competitiilor scolare. Am convingerea ca vom reinfiinta candva acea mare competitie care a adus atatea beneficii sportului de performanta, respectiv "Daciada", pe mine nu ma deranjeaza aceasta denumire, desi stiu ca unii sunt mai sensibili la trecut", a declarat Mariana Bitang.


Scolarii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata

Posted: 12 May 2009 11:09 AM PDT

In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca copiii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata pentru a avea un randament si o concentrare mai buna la scoala, deoarece creierul lor functioneaza diferit de cel al adultilor, sunt mult mai activi dupa orele pranzului. Se pare ca ora ideala pentru a incepe cursurile este 11.00 dimineata, anunta profesorul Russell Foster, de la sectia de Neuorologie a Universitatii Oxford, anunta The Telegraph. Astfel ca multi copii merg la culcare mai tarziu pentru ca asa este programat ritmul lor biologic nu pentru ca sunt lenesi. Astfel ca ritmul biologic al copiilor este decalat cu doua ore fata de cel adultilor. In urma acestui studiu cercetatorii recomanda ca elevii sa invete dupa masa, nu de la primele ore ale diminetii, astfel ca rezultatele la invatatura ale acestora se vor imbunatati simtitor. De asemenea acelasi studiu arata ca de cele mai multe ori elevii isi imbunatatesc notele daca spun o minciuna.


Andronescu a discutat cu sindicatele despre descentralizare

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a anuntat marti, dupa intalnirea cu liderii sindicali ca s-a discutat propunerea unei ordonante de urgenta prin care sa se reglementeze anumite drepturi ale cadrelor didactice, dar si despre descentralizare. "Vor fi precizate drepturile salariale ce se cuvin absolventilor de licenta Bologna pentru invatamantul primar, conditiile in care se realizeaza transferarile si pretransferarile intre mediul urban si cel rural, intre cicluri, cu conditia sa indeplineasca studiile", a explicat Andronescu. Ministrul a mai precizat ca s-au discutat si principiile descentralizarii si, in acest sens, va fi redactat un document pe marginea caruia se va dezbate la urmatoarea intalnire. "Am discutat si principiile descentralizarii. Sambata a fost o sedinta de Guvern care a avut drept obiectiv discutarea descentralizarii in domeniile importante. Am convenit ca noi, Ministerul, sa realizam un document scris pana joi, iar in intalnirea noastra de joi sa discutam acest document", a mai spus Ecaterina Andronescu.


Andronescu: Profesorii titulari nu isi vor pierde locurile de munca

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Posturile detinute de profesorii titulari nu vor fi puse in pericol, daca programa scolara va fi redusa incepand cu anul viitor. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a afirmat ca interesul elevului trebuie sa fie pus pe primul loc, in planul de restructurare a invatamantului, informeaza Amos News. "Nu sunt probleme cu posturile. In sistemul de invatamant sunt 34.000 de suplinitori, 12.000 de necalificati, 6.700 de profesori pensionari care fac plata cu ora, deci nu se pune problema ca cineva care e titular, activ, sa isi piarda locul de munca", a declarat Andronescu. In acelasi timp, profesorii au acuzat ministerul ca doreste reducerea posturilor, prin restructurarea invatamantului. "Nu este firesc sa avem clase sub efectiv si profesori necalificati care sa predea. Mi-as dori sa dimensionam clasele astfel incat sa avem la toate clasele profesori calificati", a adaugat ministrul Educatiei. Ecaterina Andronescu a precizat ca doreste sa reduca numarul orelor de sport, limbi straine si chimie, incepand cu anul viitor, pentru ca programa scolara sa ajunga la 30 de ore pe saptamana.


Ora de Ştiri: Oportunităţile educaţionale ale programului Fulbright

Posted: 04 Jun 2010 12:21 PM PDT

Programul guvernamental de schimburi educaţionale Fulbright a împlinit 50 de ani de prezenţă în România. Peste 2.500 de bursieri români şi americani au participat în schimburile educaţionale şi culturale iniţiate de cele două guverne în universităţi prestigioase din România şi Statele Unite ale Americii. Programul a fost înfiinţat în 1946 la iniţiativa senatorului american J. William Fulbright pentru a promova cooperarea şi buna înţelegere între ţările lumii, prin intermediul schimburilor academice în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei. Este considerat unul dintre cele mai importante şi vizionare programe educaţionale din întreaga lume. Prezent în 54 de ţări, programul Fulbright facilitează accesul la oportunităţi educaţionale de excepţie. În acest an universitar, au beneficiat de burse Fulbright 21 de români şi 19 americani.Dr. Keith Hitchins, unul dintre primii bursieri Fulbright americani, a fost invitatul Orei de Ştiri.


Ora de Ştiri: Trebuie să renunţăm la festivism! Natura suferă!

Posted: 05 Jun 2010 12:28 PM PDT

Ziua Internaţională a Mediului a fost marcată sâmbătă şi în România. Acţiunile de ecologizare desfăşurate în mai multe zone din ţară nu au însă efect pe termen lung. Oamenii trebuie să înceapă să trateze natura cu respect. Problema protecţiei mediului este dezbătută la Ora de Ştiri de invitaţii Monicăi Ghiurco - Cristian Grecu, preşedintele Asociaţiei Acţiunea Civică Directă, şi Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei Agent Green.


Pregătiri pentru Bookfest

Posted: 08 Jun 2010 03:34 AM PDT

Târgul de carte Bookfest îşi deschide porţile începând de mâine. Accesul vizitatorilor este liber. Cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se desfăşoară între 9 şi 13 iunie 2010, în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Complexului Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti. Bookfest a devenit una dintre manifestările culturale cele mai importante pentru legătura dintre scriitori şi cititori.  


Bacalaureatul olimpicilor

Posted: 09 Jun 2010 02:26 AM PDT

A început sesiunea specială a bacalaureatului pentru elevii fruntaşi. Timp de 4 zile, 400 de olimpici din toată ţara vor susţine examenul la Slatina. Ieri au dat proba scrisă la Limba şi Literatura Română.


Bookfest 2010 şi-a deschis filele

Posted: 09 Jun 2010 09:07 AM PDT

Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST 2010 şi-a deschis miercuri porţile şi ne pofteşte la citit până duminică. Unde? În pavilioanele 13, 17 ale Complexului Romexpo, din Bucureşti. Ediţia cu numărul 5 are şi o invitată specială: Spania. Evenimentul este organizat de Asociaţia Editorilor din România, iar TVR Cultural este coproducător.


Wednesday, June 9, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ministrul Daniel Petru Funeriu a dispus eliberarea din funcție a consilierului personal Melania Mandas Vergu

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Daniel Petru Funeriu, prin OMECTS nr. 4035, din data de 3 iunie 2010, a dispus eliberarea din funcţie a consilierului personal Melania Mandas Vergu, începând cu data de 3 iunie 2010.


Ministrul Daniel Petru Funeriu: Proba C a examenului de bacalaureat s-a desfăşurat în condiţii normale

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a declarat astăzi, 31 mai, după videoconferinţa cu inspectorii şcolari judeţeni de la ora 17.00, că, potrivit raportărilor din teritoriu, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o...


Videoconferinţa ministrului Daniel Petru Funeriu cu inspectorii şcolari generali - 30 mai, ora 10.00, sediul MECTS

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, susţine duminică, 30 mai, ora 10.00, la sediul MECTS, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali pe tema ultimelor pregătiri în vederea organizării și desfășurării probei de evaluare...


Videoconferinţa ministrului Daniel Petru Funeriu cu inspectorii şcolari generali

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului, Daniel Petru Funeriu, va susÅ£ine sâmbătă, 29 mai, ora 8.00, la sediul MECTS, o nouă videoconferinţă cu inspectorii ÅŸcolari generali pe tema organizării È™i desfășurării examenului naÅ£ional de...


Videoconferinţă a ministrului Daniel Petru Funeriu cu inspectorii şcolari generali

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, va susţine vineri, 28 mai, ora 8.00, la sediul MECTS, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali privind organizarea examenului naţional de bacalaureat. Atât reprezentanţii presei...


Sindicatele din Educatie nu vor sa amane greva generala

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea a declarat ca nu doreste sa amane greva generala programata pentru data de 31 mai. Liderul SedLex Vasile Marica le-a cerut sa amane greva pana in ziua in care Parlamentul va dezbate motiunea de cenzura a PSD la adresa...


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ministerul Educaţiei, preocupat de situaţia copiilor rămaşi singuri după plecarea părinţilor la muncă în străinătate

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dl. Daniel Petru Funeriu, a participat astăzi, 20 mai, la inaugurarea programului „Creştem împreună", proiect iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România şi sprijinit de Enel Cuore şi Intesa Sanpaolo...


Prezenţa la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale la clasa a VIII-a

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

La ultima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisă la matematică - desfăşurată astăzi, 12 mai, au participat 194.541 elevi din totalul de 201.123 raportaţi ca înscrişi de inspectoratele şcolare judeţene. Trei elevi au fost eliminaţi...


Elevii - observatori în Consiliul de administraţie al şcolii

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Elevii vor face parte din Consiliile de administraţie ale şcolilor în care învaţă, în calitate de observatori, potrivit unui amendament adoptat astăzi de membrii Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor. „Am făcut această promisiune la Deva, când am participat, în...


Prezenţa la proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului naţional de bacalaureat - 28 aprilie

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

La proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat de astăzi, 27 aprilie, au participat 4.365 elevi, cu 93 mai mult decât cei planificaţi iniţial (4.272). Subiectele au fost preluate de 209 centre, cu 67 mai mult decât cele programate să desfăşoare proba...


Profesorii sunt in greva

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Astazi mii de cadre didactice din intreaga tara sunt in greva incepand cu ora 7:00. Din fericire, acest protest nu afecteaza toate scolile si nici majoritatea centrelor in care se sustine proba pracica de calculator din cadrul bacalaureatului. Profesorii afiliati la FSLI, Federatia Spiru...


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Prezenţa în a treia zi a probei de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului naţional de bacalaureat

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

La proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat de astăzi, 21 aprilie, au participat 41.220, cu 763 mai mulţi decât planificarea iniţială (40.457). Cei mai mulţi participanţi s-au înregistrat în Bucureşti (3.889), respectiv Prahova (1.611),...


MECTS a stabilit proceduri de lucru pentru buna desfăşurare a activităţilor şcolare din ziua de 22 aprilie 2010

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a transmis astăzi, 21 aprilie, o notă inspectoratelor şcolare judeţene în care sunt precizate pe care trebuie să le urmeze conducerile unităţilor de învăţământ privind desfăşurarea activităţii în...


Conferinţa de lansare a proiectului ,,Revizuirea metodologiilor, instrumentelor şi procedurilor pentru creşterea calităţii învăţământului profesional şi tehnic"

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului prin Centrul NaÅ£ional de Dezvoltare a ÃŽnvăţământului Profesional ÅŸi Tehnic a lansat astăzi, 20 aprilie, proiectul „Revizuirea metodologiilor, instrumentelor ÅŸi procedurilor  pentru creÅŸterea...


Întâlnire de lucru cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Conducerea Ministerului EducaÅ£iei, Cercetării, Tineretului ÅŸi Sportului a avut astăzi, 20 aprilie, o întâlnire de lucru reprezentanÅ£ii sindicatelor din învăţământ  (FSLI, FEN, FSIÃŽ „Spiru Haret ÅŸi Alma Mater). DiscuÅ£iile au vizat acordarea unor sporuri...


Proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de MECTS a primit avizul a patru comisii parlamentare

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Proiectul Legii Educaţiei Naţionale elaborat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi aprobat de Guvernul României, în data de 12 aprilie, se află actualmente în proceduri de avizare la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Astfel, în...


Evaluarea competenţelor digitale din data de 22 aprilie se va desfăşura în condiţii normale

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat 2010 programată în data de 22 aprilie se va susţine în condiţii normale în 750 centre din cele 886 în care urma să se desfăşoare. Conform centralizării efectuate de Ministerul Educaţiei, Cercetării,...


Delegaţia Comisiei de Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la Ministerul Educaţiei

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, s-a întâlnit astăzi, 20 aprilie, cu delegaţia Comisiei de Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de doamna deputat Corina...


Prezenţa în prima zi a probei de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului naţional de bacalaureat (19-29 aprilie)

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

Update:În prima zi a probei de evaluare a competenţelor digitale (D) din cadrul examenului de bacalaureat 2010, s-au prezentat 45.178 de elevi din totalul celor 47.619 înscrişi. Au lipsit sau au fost reprogramaţi pentru zilele următoare un număr de 2.441 candidaţi. Cei mai mulţi...


Aur și argint pentru elevii români la Olimpiada de Științe de la Goteborg (Suedia)

Posted: 09 Jun 2010 12:25 PM PDT

În perioada 11-17 aprilie 2010, la Goteborg (Suedia), România a participat pentru prima dată la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, o competiţie care a reunit elevi din 20 de ţări.Lotul României a fost format din șase elevi, reprezentanți ai unor prestigioase unități...