Friday, April 15, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Salariile profesorilor: Statul are drept la termene de graţie şi la eşalonări

Posted: 06 Apr 2011 11:17 AM PDT

Veste neaşteptată pentru dascălii care se bucurau că au asigurată victoria în instanţă pentru majorarea salariilor. Statul nu mai poate fi obligat, prin titluri executorii, să plătească imediat drepturile câştigate în justiţie, cum s-a întâmplat în Suceava şi Botoşani. Guvernul vrea să se asigure că instituţiile publice, primăriile şi consiliile judeţene nu vor rămâne fără bani din cauza sentinţelor judecătoreşti.


Lobbyşti cu acte în regulă la Academia de Advocacy

Posted: 07 Apr 2011 10:04 PM PDT

Cine nu şi-ar dori să-i poată influenţa pe politicieni? Şi chiar să-şi facă din asta o profesie. Acum o putem face şi noi: o organizaţie neguvernamentală a dat startul unui proiect de 5.000.000 de euro menit să formeze peste 800 de lobbyişti la nivel naţional.Pentru a face lobby trebuie să înveţi tehnici prin care să promovezi interese atât în parlament cât şi în consiliile locale. Academia de Advocacy vrea să instruiască cu bani europeni peste 800 de sindicalişi, jurnalişti, persoane din mediul de afaceri sau membri ai unor organizaţii neguvernamentale care vor să devină specialişti în lobby. Cei care vor să participe la cursuri vor fi selectaţi din toată ţara. Pentru a fi acreditaţi ca profesionişti în lobby vor trebui să facă dovada că pot să-i convingă pe politicieni să facă schimbări în actul legislativ. Dacă în România meseria de lobbyist este la început, în Occident are deja tradiţie. La Bruxelles funcţionează mii de firme de lobby care urmăresc fiecare etapă a procesului legislativ şi decizional. 


De ce aş citi? Ca să reuşesc în profesia mea!

Posted: 08 Apr 2011 01:30 AM PDT

Luminita Batali, specialist în design, are o carte despre istoria designului şi vorbeşte cu jurnalistul Tudor Călin Zarojanu despre importanţa cititului pentru a reuşi profesional.Dragostea de a citi începe din copilărie, se cultivă şi te ajută să te ţii la curent cu noutăţile din domeniul profesional. Mai multe în materialul video alăturat.


De ce aş citi? Despre inteligenţa practică

Posted: 10 Apr 2011 10:16 PM PDT

Scriitorul Tudor Călin Zărojanu ne prezintă o carte pentru toate vârstele, cu zeci de probleme şi întrebări de perspicacitate. Soluţiile pot fi descoperite doar cu răbdare şi ingeniozitate folosind principiile cărţii „Probleme creştine de logică şi perspicacitate, pentru toate vârstele, de la tineri isteţi la bătrâni înţelepţi", de Leon Magdan, apărută la Editura Mateiaş. Leon Magdan a avut ideea minunată de a lua nişte probleme de logică, perspicacitate şi matematică şi de a le proiecta pe un fundal creştin neostentativ. O carte ca aceasta te face mai deştept în toate sensurile cu putinţă ale cuvântului, în toate dimensiunile deşteptăciunii. Îţi sporeşte inteligenţa practică, te ajută să rezolvi mai repede şi mai bine probleme care pot apărea în viaţa de zi cu zi, să depăşeşti obstacole - dar în acelaşi timp te face mai înţelept, te ajută să-ţi construieşti o perspectivă corectă asupra lumii şi o atitudine mai potrivită. Te învaţă să nu te repezi la răspunsul care pare evident pentru că e cel mai uşor de dat. Mai mult decât atât, îţi spune lucuri importante despre moralitate - şi asta aproape fără să bagi de seamă, pentru că, peste toate, e amuzantă, simpatică şi incitantă. Te joci şi devii mai inteligent! Uite, la aşa ceva foloseşte cititul!


De ce aş citi? Cum alegi lectura preferată

Posted: 11 Apr 2011 10:15 PM PDT

Există situaţii în care singurul mod de a învăţa despre un anumit lucru este apelul la o carte. Cum să alegem lectura preferată, ne învaţă scriitorul Tudor Calin Zărojanu.E ok şi să citiţi o carte de curiozitate, pentru că se vorbeşte despre ea. Sau, mai exact, e ok să începeţi s-o citiţi. Ăsta nu e snobism, e normal să vrei să te lămureşti, să fii la curent. Snobism e s-o citeşti până la capăt deşi nu-ţi spune nimic şi nu-ţi place, şi, mai ales, snobism este s-o vorbeşti de bine: "Da, sigur, am citit-o, extraordinară introspecţie psihosomatică, alternanţa planurilor epice care..."  


Cum prevenim abandonul şcolar?

Posted: 13 Apr 2011 04:07 AM PDT

Numărul tot mai mare al elevilor care abandonează şcoala a determinat societatea civilă să intervină. Fundaţia Filocalia, în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională din Iaşi şi Fundaţia Copii Fericiţi din Cluj, vor să îi ajute pe elevii care nu mai vin la şcoală. În judeţul Iaşi, numai anul trecut, aproape 900 de elevi au renunţat la şcoală. Beneficiarii proiectului sunt 1.600 de copii din mai multe şcoli din Iaşi şi Cluj. În judeţul Iaşi, proiectul a fost aplicat în 10 şcoli. Elevii incluşi în program vor primi, pe lângă consiliere, o bursă lunară de 150 de lei şi o masă de prânz, înaintea începerii cursurilor de după-amiază. Predispuşi abandonului şcolar sunt în primul rând tinerii care au avut conflicte cu profesorii, părinţii sau colegii, dar şi cei care nu sunt comunicativi sau provin din familii dezorganizate. Andrei, un tânăr de 18 ani din satul ieşean Dancu, a abandonat şcoala în clasă a noua. În plus, studiile recente făcute în comunitatea europeană arată că ţara noastră se situează pe penultimul loc în ceea ce priveşte interesul pentru lectură, matematică şi alte domenii ale ştiinţei, fiind devansată doar de Albania.  


Parlamentari sau rectori? Funeriu cere Integrităţii să intervină

Posted: 13 Apr 2011 12:03 PM PDT

A expirat termenul în care parlamentarii care sunt şi rectori ar fi trebuit să aleagă una dintre funcţii, potrivit noii legi a educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu solicită Agenţiei Naţionale de Integritate să înceapă verificările în cazul a doi senatori şi doi deputaţi. Rectorii parlamentari nu renunţă la niciuna dintre funcţii. Ei susţin că nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului.


Spune-mi ce citeşti, ca să-ţi spun cine eşti!

Posted: 14 Apr 2011 12:55 AM PDT

Deşi există şi ziare care merita citite, cele mai multe conţin femei dezbrăcate şi multe infracţiuni. E puţin ciudat că veştile negative abundă, iar cele pozitive aproape că au dispărut. Chiar într-atat să se fi schimbat lumea? Scriitorul Călin Tudor Zarojanu ne întreabă ce citim ca să ne spună... cine suntem. În rubrica "De ce-aş citi?"


Absolvenţii de studii economice vor putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35.000 euro

Posted: 14 Apr 2011 03:52 AM PDT

Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor care au cifră de afaceri şi active mai mici de 35.000 de euro. Decizia a fost luată de executiv. Până acum, firmele erau obligate să lucreze doar cu membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi. În acelaşi timp, aceste firme vor avea posibilitatea să nu mai depună un bilanţ contabil la şase luni, ci situaţii financiare anuale."Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit următoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice. Nivelul indicatorilor prevăzuţi se poate modifica prin hotărâre a Guvernului", se arată în actul normativ, aprobat de Executiv în şedinţa de miercuri. Documentul propune ca în cazul acestor firme, contabilitatea să poată fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, şi nu doar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). 


Parol: "Este posibil CA SĂ VIN" sau "Este posibil SĂ VIN"?

Posted: 14 Apr 2011 10:46 PM PDT

Rubrica "Parol" lansează o noua provocare: "este posibil ca să vin" sau "este posibil să vin"? Cum se foloseşte corect conjuncţia "ca să" aflăm de la invitata Ruxandrei Gheorghe.


Thursday, April 14, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Melania Mandas Vergu, în atenţia DNA pentru conflict de interese

Posted: 14 Apr 2011 01:23 AM PDT

Melania Vergu, fostul consilier al ministrului Educaţiei, Cercetării, Sportului şi Tineretului, a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sesizarea a fost făcută de Agenţia Naţională de Integritate.
Citește mai departe...



Ministerul Educaţiei a cerut ANI să ia măsuri împotriva rectorilor care deţin şi o funcţie publică

Posted: 14 Apr 2011 03:26 AM PDT

Ministerul Educaţiei cere Agenţiei Naţionale de Integritate să clarifice situaţiile de incompatibilitate, în cazul rectorilor care deţin şi o funcţie publică de conducere sau o funcţie de conducere într-un partid politic.
Citește mai departe...



Specialiştii îi aşteaptă pe părinţi la conferinţa "Ai copil. Învăţă să fii părinte!"

Posted: 14 Apr 2011 04:29 AM PDT

Părinţii care vor să se dezvolte pe ei înşişi şi care ştiu că a fi părinte se învaţă pe tot parcursul vieţii pot participa sâmbătă, 16 aprilie la o conferinţă organizată de Fundaţia Varlaam Mitropolitul şi Asociaţia Părinţilor Isteţi, în parteneriat cu Ministerul
Citește mai departe...



Elevii intră în vacanţa de Paşti de vineri

Posted: 14 Apr 2011 05:11 AM PDT

Elevii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar şi copiii de la grădiniţă vor fi în vacanţă începând de vineri, după terminarea cursurilor, şi se vor întoarce la ore, marţi, 26 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării,
Citește mai departe...