Saturday, May 7, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


De ce aş citi? Despre poezie şi poeţi

Posted: 02 May 2011 11:45 PM PDT

Poezia nu dispare niciodată, ci îşi găseşte mereu alte forme. În schimb, pe măsură ce creşte producţia de carte şi presa literară, parcă e mai bună o poezie proastă decât un articol de ziar tabloid. Dar de când nu aţi mai citit o poezie? Când aţi murmurat ultima oară un vers de dragoste? "O soartă nedreaptă a avut poetul Emil Botta. Nu spun că actorul Emil Botta a fost pe val, atât cât merită talentul lui. Dar această latură a creaţiei sale a beneficiat totuşi de măcar câteva distribuiri memorabile. Dintre care vârful rămâne rolul profesorului din „Reconstituirea" lui Horia Pătraşcu şi Lucian Pintilie". Urmează pledoaria pentru poezie şi poeţi, cu Tudor Călin Zarojanu.  


Libertatea presei în pericol

Posted: 03 May 2011 11:00 PM PDT

Avem o presă controlată de patroni şi partide politice, iar credibilitatea jurnaliştilor a ajuns la un nivel care pune în pericol instituţiile mass-media. Scriitori, jurnalişti, reprezentanţi CNA şi membri ai Grupului pentru Dialog Social atrag atenţia că jurnaliştii români fac prea multe compromisuri şi că o presă iresponsabilă nu va fi niciodată liberă. Există, însă, alternativă: TVR şi Radio România, cred reprezentanţii GDS. Managerii celor două instituţii publice au fost avertizaţi că pe primul plan trebuie să fie rolul educativ al posturilor şi apoi competiţia cu televiziunile comerciale.  


De ce aş citi? Despre instituţia citatului

Posted: 03 May 2011 11:22 PM PDT

Ce este mai bine? Să dai citate celebre şi să te crezi eminent? Sau merită să citeşti cărţile din scoarţă în scoarţă, având în vedere că omu' cât citeşte învaţă? Despre importanţa lecturii, ne vorbeşte Tudor Călin Zarojanu. "Lucrul cel mai important pe care mă aştept şi sper să-l aflu de la oamenii remarcabili - din orice domeniu - este perspectiva lor asupra vieţii, nu doar în dimensiunile ei profunde, ci şi în detaliile cele mai banale. Cum privesc ei o stradă, un magazin, o clădire, o întrecere sportivă. Citind "Întâlnire cu un necunoscut", de Gabriel Liiceanu, apărută la Editura Humanitas, această aşteptare mi-a fost împlinită. Ca şi aceea de-a găsi citate "de colecţie", de pildă: "Suntem atât de bolnavi de ură încât în România nu se mai poate organiza o bucurie publică". Sau "Mi-am reînceput viaţa cu fiecare carte" - vorbeşte, desigur, şi scriitorul, dar şi cititorul Liiceanu".


Iaşiul are 2 olimpici internaţionali la chimie

Posted: 04 May 2011 12:28 AM PDT

Două eleve din Iaşi au obţinut medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Moscova. Andreea a venit acasă cu argintul, iar Ana-Maria cu bronzul. Mulţi olimpici au porţile deschise la universităţi importante din străinatate şi, din păcate, puţini revin acasă după absolvire. Andreea este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional din Iaşi. Fata şi-a descoperit pasiunea pentru chimie în clasa a VII-a, când a participat la olimpiadă. Au urmat zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Cel mai recent, argintul la Olimpiada Internaţională Mendeleev de la Moscova. Ana-Maria a luat bronzul la Olimpiada Internaţională de la Moscova. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi şi a început pregătirile pentru admiterea la o Universitate din Statele Unite ale Americii. La Colegiul Naţional, din 8 olimpici internaţionali doar doi vor studia în ţară. Ceilalţi sunt deja studenţi la Universităţi din Statele Unite sau din Marea Britanie.  


S.O.S. adolescenţi aflaţi la pubertate

Posted: 05 May 2011 12:07 AM PDT

Trăim într-o lume a vitezei, în care etapele fireşti sunt arse mai rapid. Realitatea nu îi ocoleşte nici pe cei mai tineri, care, sub influenţa unei pubertăţi precoce, încarcă sufletul de copil cu povara maturităţii, prea grea pentru ei. Mulţi dintre copiii şi adolescenţii de astăzi au un fizic care îi face să pară mult mai mari. Sub presiunile unei societăţi cu multe exigenţe, ei încearcă o adaptare care de cele mai multe ori îi maturizează, în aparenţă. Felul în care arată fizic este completat de trucuri precum un machiaj strident, fuste scurte sau integrarea într-un anturaj nepotrivit. Elevii de clasa a zecea, de exemplu, recunosc o dezvoltare precoce a colegilor din generaţiile mai mici, însă doar la aspectul fizic. Greutatea corporală inadecvată vârstei este unul dintre pericolele unei pubertăţi precoce. Pentru a veni în ajutorul acestor tineri, Ministerul Educaţiei derulează programul "educaţie pentru sănătate" la care ţinerii sunt invitaţi să participe pentru a înţelege mai bine transformările care îi marchează.    


Lecţie de ..hărţuire sexuală

Posted: 05 May 2011 10:05 PM PDT

Acuzaţii de harţuire sexuală într-o şcoală din Vâlcea. Mai multe eleve de clasă a VIII-a îl acuză pe directorul Şcolii generale din Pesceana că le-a făcut propuneri indecente. Profesorul şi-a dat demisia din funcţia de director, iar inspectoratul şcolar şi poliţia au declanşat anchete independente. Ion Predescu are 60 de ani şi le predă matematică elevilor din Pesceana de un deceniu. De câţiva ani este şi directorul şcolii. S-a ales cu dosar penal, după ce părinţii unei eleve au făcut sesizare la poliţie. Dacă va fi găsit vinovat, directorul, care pe deasupra este şi consilier local, riscă să stea 2 ani după graţii.   


Ultima zi pentru înscrierile din clasa I

Posted: 05 May 2011 10:34 PM PDT

  Vineri este ultima zi în care părinţii îşi mai pot înscrie copiii în clasa întâi, pentru anul şcolar următor. Prima condiţie pentru primirea unui copil la o anumită şcoală este că el să locuiască în apropierea acelei unităţi de învăţământ. În Capitală, planul de şcolarizare prevede aproximativ 14.000 de locuri pentru viitori şcolari.  


Înscrierile pentru clasa I - dezbatere la TVR INFO

Posted: 06 May 2011 12:29 AM PDT

Vineri este ultima zi în care părinţii îşi mai pot înscrie copiii în clasa întâi, pentru anul şcolar următor.Prima condiţie pentru primirea unui copil la o anumită şcoală este că el să locuiască în apropierea acelei unităţi de învăţământ. Pe TVR INFO, invitaţii ediţiei speciale au dat lămuriri cu privire la înscrierea copiilor în clasa I.Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu, preşedintele asociaţiei EDU CER, Ştefan Vlason şi, prin telefon, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Părinţilor, Mihaela Gună.


Înscrierile la şcoală, discuţia Orei de ştiri

Posted: 06 May 2011 12:10 PM PDT

Inscrierea copiilor în clasa întai pentru anul şcolar următor a început în urmă cu două luni. Cei mai mulţi părinţi au optat pentru şcolile cu renume, astfel că inspectoratele au fost nevoite să facă o selecţie riguroasă. Invitat pe acest subiect este domnul inspector Marian Banu, purtător de cuvânt al inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti. Toţi copiii vor avea acces la şcoală asigură inspectoratul, criteriile pentru înscriere sunt justificate (proximitate, alti fraţi la acea şcoală), dar nu-i putem opri pe părinţi să prefere anumite şcoli sau să se înscrie la mai multe şcoli în speranţa că vor obţine ce-i mai bun pentru copiii lor.Ultima zi de înscriere rămâne 15 septembrie 2011.


Tinerii basarabeni şi cei români au construit un pod "virtual"

Posted: 07 May 2011 04:23 AM PDT

La 21 de ani de când românii de pe cele două maluri ale Prutului făceau un simbolic pod de flori peste râul care îi desparte, tinerii basarabeni care trăiesc în România au lansat platforma civică ACTIUNEA 2012 şi au lansat un site de socializare, care se vrea un alt pod de flori, de această dată, în mediul virtual.Tinerii basarabeni din România militează pentru unire şi organizează acţiuni prin care vor să arate care este viaţa tinerilor din Basarabia.


Friday, May 6, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Preşedintele Băsescu a promulgat Legea Dialogului Social şi cea privind salarizarea profesorilor

Posted: 06 May 2011 06:44 AM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretele de promulgare a Legii Dialogului Social şi a celei privind salarizarea profesorilor în anul 2011, legi pe care Guvernul şi-a angajat în luna aprilie răspunderea.


Irina Columbeanu, strigăt disperat către tatăl ei: "Te rog, te rog, te rog, vino să ...

Posted: 06 May 2011 07:06 AM PDT

Columbeanu a reprodus la Happy Hour rugamintea disperata a fiicei lui care vrea sa stea cu el. "Irina a dat declaratie în fata celor de la protectia copilului ca vrea sa stea cu mine. Irina mi-a spus sa vin sa o iau de la gradinita eu înaintea mamei ei. Irina mi-a spus "te rog, te rog, te rog vino sa ma iei". Autoritatea de protectie a copilului nu tine cont de aceste lucruri.", a spus Irinel Columbeanu, la Happy Hour.


Avocatul Monicăi: Irina este dusă acasă la Mădălina pentru că până acolo e mai ieftină ...

Posted: 06 May 2011 07:08 AM PDT

Faptul ca masina de la gradinita o duce pe Irinuca la casa celei mai bune prietene a Monicai, Madalina, este simplu. Costurl motorinei pentru a o transporta pâna pe Calea 13 Septembrie, acolo unde locuieste Moni, este prea mare. "Irina este dusa în Pipera, la Madalina, pentru ca locuinta acesteia este mai aproape de gradinita. Cei de acolo fac acest lucru pentru ca motorina costa. Acolo e lasata alaturi de copii Madalinei. Irina este luata în fiecare seara de Ramona Gabor si...


Horoscop: Ce meserie ţi se potriveşte în funcţie de zodie

Posted: 06 May 2011 07:15 AM PDT

Nativii din Rac pot fi buni profesori, iar Fecioarele pot cunoaşte succesul în domeniul avocaturii. Află ce spun astrele despre aptitudinile tale.


Băsescu a promulgat Legea dialogului social şi legea privind salarizarea profesorilor

Posted: 06 May 2011 07:49 AM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, Legea dialogului social şi actul normativ privind salarizarea în 2011 a personalului didactic, adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului.


Preşedintele Băsescu a promulgat Codul Dialogului Social şi Legea privind uniformizarea salariilor profesorilor

Posted: 06 May 2011 07:51 AM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele pentru promulgarea Legii dialogului social şi a Legii privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi auxiliar din învăţământ.


Vanghelie catre cativa copii din Ferentari: Cand vin ziaristii la noi, le dam cadou un inel sau un ceas, nu le luam

Posted: 06 May 2011 08:00 AM PDT

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a vizitat, vineri, împreuna cu vicepresedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, o gradinita si o scoala din cartierul Ferentari, el prezentându-i oficialului european proiectele pe care le desfasoara î


Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea dialogului social şi legea salarizării profesorilor

Posted: 06 May 2011 08:15 AM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretele pentru promulgarea Legii dialogului social şi a Legii privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, a informat Administraţia Prezidenţială. Citește mai departe...


Băsescu a promulgat Legea Dialogului Social şi pe cea privind salarizarea profesorilor

Posted: 06 May 2011 08:30 AM PDT

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretele de promulgare a Legii Dialogului Social şi a cele privind salarizarea profesorilor în anul 2011, legi pe care Guvernul şi-a angajat în luna aprilie răspunderea. Citește mai departe...


Aici sunt banii dumneavoastră! În Bucureşti se fac marcaje rutiere în valoare de 4,7 ...

Posted: 06 May 2011 08:35 AM PDT

Aceste lucrari presupun lucrari de proiectare si executare a unor covoare antiderapante rosii care urmeaza sa fie aplicate în zona scolilor, dar si la trecerile de pietoni periculoase. Tot în aceasta suma sunt incluse si costurile unor benzi rezonatoare, limitatoare de viteza, separatoare de sensuri, precum si indicatoare pentru trecerile de pietoni. De aceste modernizari vor beneficia aproximativ 70 de locatii ale Capitalei.