Saturday, January 12, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Peste 500 de carti de valoare au disparut de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu Mures

Posted: 12 Jan 2013 05:00 AM PST


Biblioteca_Teleki_Bolyai

Peste 500 de cărți de valoare au dispărut de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș. Acesta este prima bibliotecă publică din România, care adăpostește un fond de carte de peste 250.000 de volume.

Paguba este estimată la peste 3 milioane de lei, a declarat directorul Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram.  Practic, lipsurile acoperă întreaga perioadă cuprinsă între secolele XVI până în zilele noastre, a mai spus aceasta, citată de jurnalul.ro.

Polițiștii mureșeni cercetează dispariția cărților și speră ca măcar o parte dintre acestea să fie recuperate cu sprijinul unei fundații din străinătate.

The post Peste 500 de cărți de valoare au dispărut de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș appeared first on Edu-News.ro.

Elevii romani din clasa intai ar putea invata dupa manuale noi din anul scolar urmator

Posted: 12 Jan 2013 02:53 AM PST


manuale_noi

Specialiștii de la Ministerul Educației vor redacta manuale noi pentru toate clasele din învățământul obligatoriu în baza unei noi programe școlare. Primele vor fi introduse cel mai devreme în septembrie 2014, scrie Hotnews

Aproximativ 90% din copiii români învață după manuale învechite, ultimele fiind editate în 2006.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, spune că cele mai multe schimbări vor fi făcute, cel mai probabil, la clasele mai mari, unde este o discuție mai veche despre modul în care sunt orientate manualele: “prea mult pe teoretic și mai puțin pe practic”.  La manualele destinate claselor primare, ministrul vorbește de schimbări de metodă de prezentare a informației, nu neapărat de conținut.

De asemenea, Ministrul Educației spune că nu va introduce tabletele în școli atâta timp cât ele nu sunt considerate a fi “instrumente informatice care vor permite un proces didactic mai bun”.

În ceea ce privește clasa pregătitoare, Ministrul Educației spune că aceasta va rămâne în ciclul primar anul acesta. Singurul lucru pe care îl vor schimba este metodologia înscrierii. În urma consultărilor cu inspectorii școlari, directorii, învățătorii și profesorii, documentul urmează să fie oficializat.

Foto: guardian.co.uk

The post Elevii români din clasa întâi ar putea învăța după manuale noi din anul școlar următor appeared first on Edu-News.ro.

6 carti pentru copii interzise din motive incredibile

Posted: 11 Jan 2013 11:20 PM PST

V-ati imaginatat vreodata ca o carte pentru copii poate fi interzisa? Desi pare greu de crezut, au fost mai multe carti pentru copii interzise in diverse colturi ale lumii, din motive care mai de care mai ciudate.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Friday, January 11, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Semestrul II incepe luni. Vezi cand vor avea elevii vacanta de primavara

Posted: 11 Jan 2013 02:06 AM PST

Semestrul al II-lea începe luni si se încheie în 21 iunie pentru majoritatea elevilor, cu exceptia celor din clasele terminale, în tot acest interval fiind programate o vacanta de primavara, o saptamâna cu activitati extrascolare,
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Taberele scolare, in atentia inspectoratului dupa ce o eleva olimpica si-a pierdut viata

Posted: 11 Jan 2013 01:52 AM PST

Şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, a declarat vineri, ca vor fi organizate întâlniri cu directorii de unitati de învatamânt, cu elevi si parinti, în cadrul carora va fi abordata
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

ANOSR: "Romania, tara cu educatie de subzistenta!"

Posted: 11 Jan 2013 01:39 AM PST

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) considera ca bugetul de 3,14% din PIB (4,4 Miliarde Euro) anuntat de Guvernul României prin "Bugetul Cetateanului" condamna Educatia si
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Inscrierile pentru admiterea la ASE se fac intre 16-19 iulie

Posted: 11 Jan 2013 12:41 AM PST


Academia_de_Studii_Economice

Peste 5000 de locuri sunt oferite pentru anul universitar 2013-2014 la Academia de Studii Economice, la învățământul la zi. Alte 930 de locuri sunt puse la bătaie la formele de învățământ la distanță și cu frecvență redusă.

Înscrierile pentru admiterea la Academia de Studii Economice, la forma de învățământ cu frecvență se vor face între 16 și 19 iulie.

Pentru candidații înscriși la programele cu predare în limbi străine, susținerea probei scrise de competență lingvistică, se va desfășura pe 22 iulie. Iar susținerea probei scrise la facultățile ASE va avea loc pe 24 și 25 iulie.

Afișarea rezultatelor candidaților se va face pe 26 iulie.

Înscrierile pentru candidații înscriși la programele de studiu cu frecvență redusă și la distanță vor avea loc între 15-19 iulie și 22-26 iulie.

Afișarea listelor cu candidații admiși în etapa I se va face în 1 august.

Înscrierile pentru cea de-a doua etapă de admitere la ASE la programele de studiu cu frecvență redusă și la distanță va avea loc între 23 și 26 septembrie, iar afișarea rezultatelor o zi mai târziu.

Înscrierile pentru masterat se vor face între 27 și 29 iulie. Susținerea examenului de competență lingvistică pentru programele de masterat cu predare în limbi străine va avea loc pe 31 iulie, iar pe 2 august se va susține testul grilă.

Afișarea listei candidaților admiși pe locuri finanțate de la buget și taxă se va face în aceeași zi, 2 august.

Cifra de școlarizare pentru masteratele de cercetare propusă de ASE este de 525 locuri, pentru masteratele profesionale de specializare de 2.925 de locuri, iar pentru programele de masterat complementar de 2.415 locuri.

În ceea ce privește studiile de doctorat, înscrierea se va face între 1 februarie și 14 iunie, iar publicarea rezultatelor evaluării dosarelor în 20 iulie.

Examenul de specialitate se va desfășura în zilele de 18 și 19 iulie, iar rezultatele vor fi afișate în 20 iulie

The post Înscrierile pentru admiterea la ASE se fac între 16-19 iulie appeared first on Edu-News.ro.

Elevii si prescolarii vor incepe luni cursurile semestrului al doilea

Posted: 11 Jan 2013 12:30 AM PST


structura_anului_scolarElevii din învățământul preuniversitar și preșcolarii vor începe luni, 14 ianuarie, cursurile semestrului al doilea al anului școlar 2012-2013

Vacanța de primăvară va fi cuprinsă între 5 și 14 aprilie, iar anul școlar se va încheia pe 21 iunie.

Vacanța de vară va începe pe 22 iunie 2013 și se va încheia pe 15 septembrie, urmând ca pe data de 16 septembrie să înceapă anul școlar 2013-2014.

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

În perioada 2 – 7 aprilie 2013, Ministerul Educației organizează etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.

Tezele din semestrul al doilea se vor susține de regulă până la data de 25 mai 2013.

The post Elevii și preșcolarii vor începe luni cursurile semestrului al doilea appeared first on Edu-News.ro.

5 lucruri pe care n-ar trebui sa le faci cand copilul tau este furios

Posted: 10 Jan 2013 09:15 PM PST

Tu cum reactionezi cand copilul tau are crize de furie, crize de tantrum, crize de personalitate etc? Te infurii si tu? Tipi la randul tau? Nu spui nimic? Renunti si ii faci pe plac? Raspunsul poate fi oricare, chiar si toate la un loc. Depinde de momentul in care te-a surprins.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Simularile evaluarii nationale si bacalaureatului au loc pana in aprilie

Posted: 10 Jan 2013 03:12 PM PST


simulările_ evaluării_naționale

Fiecare inspectorat școlar își stabilește propriul calendar și propria metodologie pentru simulările evaluării naționale și examenului de bacalaureat.  Acestea vor avea loc până la sfârșitul lunii aprilie, scrie Mediafax.

Ministrul Educației, a declarat, joi, că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naționale nu sunt un semn bun și trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora.

Calendar simulări

În București simulările pentru examenele naționale au loc în două etape. O parte în ianuarie – februarie, iar alta în 24-26 aprilie.

În Cluj, potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean, la simularea bacalaureatului, organizată în perioada 3-6 decembrie 2012, s-au înscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenți 4.926.

În județul Arad, nu se organizează o simulare a examenului de bacalaureat.

În Bistrița-Năsăud, această simulare este programată pe 23 ianuarie.

În Mureș va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, în Covasna în februarie, iar în Sălaj în martie.

În județul Galați probele urmează să fie susținute pe parcursul lunii martie.

The post Simulările evaluării naționale și bacalaureatului au loc până în aprilie appeared first on Edu-News.ro.

Shakespeare School – Centru de Platina pentru Pregatirea Examenelor Cambridge

Posted: 10 Jan 2013 12:43 PM PST


shakespeare_schoolCentrul de învățare a limbii engleze Shakespeare School a fost recunoscut drept Centru de Platină pentru Pregătirea Examenelor Cambridge ESOL.

Shakespeare School este una dintre puținele instituții din țară care au obținut această calitate  în cadrul programului Addvantage British Council.

Centrul Shakespeare School are un portofoliu variat de cursuri ce pregătesc candidați pentru examenele Cambridge, de la începători la avansați: YLE, KET, PET, FCE, CAE.

Cursanții au vârste cuprinse între 7 și 25 de ani, iar gradul de promovabilitate pentru examenele Cambridge a fost foarte ridicat în ultimii ani, ajungând la 98%. Cursurile de pregătire Cambridge sunt structurate în module de an școlar și cursuri intensive de vară.

Pe site-ul http://shakespeare-school.ro, puteți găsi mai multe detalii despre cursuri, examene și înscrieri.

The post Shakespeare School – Centru de Platină pentru Pregătirea Examenelor Cambridge appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul Educatiei, despre plata salariilor restante pentru cadrele didactice

Posted: 10 Jan 2013 11:20 AM PST

Întrebat în cadrul emisiunii "Realitatea la raport" de la REALITATEATV daca cadrele didactice îsi vor recupera drepturile salariale restante, ministrul Educatiei, Remus Pricopie a declarat ca în 2013 acestia vor primi o parte din bani.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Thursday, January 10, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Dezastru la simularile testelor nationale

Posted: 10 Jan 2013 01:02 AM PST


simulare_teste_nationaleDoar o treime dintre elevii care au susținut în acest an simulările la BAC și testele naționale au reușit să obțină notă de trecere. Statistica este valabilă pentru județele în care s-au organizat testările în avans.

În județul Cluj, peste jumătate dintre liceeni nu au promovat testele de simulare pentru Bacalaureat. În Olt, mai puțin de 40% dintre elevii de clasa a opta au obținut nota de trecere, 5, la simularea testării naționale.

În județul Iași, promovabilitatea la testele naționale a fost de 55%. În schimb, peste trei sferturi dintre elevii de liceu au picat la simularea de Bacalaureat.

În Dâmbovița, promovabilitatea la nivelul intregului județ a fost de 41% la simularea Bacalaureatului. La simularea pentru Evaluarea Națională note de peste 5 au obținut 64,30% dintre elevii prezenți la Limba Română și 31,43% la Matematică.

La Brăila, la simularea Evaluării Naționale 49,79% dintre elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5 la Matematică și 76,70% la Limba Română. La simularea Bacalaureatului, elevii au susținut teste la patru discipline. La Matematică au obținut note de peste 5 – 34,42%, la Limba Română – 74,74%, la Biologie – 46,69% și la Fizică – 34,42%.

Liceele și școlile din restul țării urmează să organizeze simulările în perioada imediat următoare, datele urmând să fie stabilite de fiecare Inspectorat Școlar în parte.

The post Dezastru la simulările testelor naționale appeared first on Edu-News.ro.

Un cercetator roman a realizat unul dintre cele mai importante 10 studii din lume

Posted: 09 Jan 2013 12:38 PM PST


sergiu_pascaSergiu Pasca, 30 de ani, este cercetător la Universitatea Stanford, iar în anul 2011 a publicat un studiu în prestigioasa revistă Nature Medicine. Acesta a fost considerat ca fiind printre 10 cele mai importante studii ale anului.

Rezultatele cercetării sale au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine. 

Sergiu Pașca a fost desemnat marți seară cel mai bun student român din străinătate în anul universitar 2011-2012, la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate.

Tânărul cercetător  încearcă să descopere un leac pentru autism, în cadrul studiilor postdoctorale la Facultatea de Medicină de la Stanford.

The post Un cercetător român a realizat unul dintre cele mai importante 10 studii din lume appeared first on Edu-News.ro.

Raed Arafat, mesaj catre studentii romani din strainatate: "Trebuie sa pregatim Romania pentru voi"

Posted: 09 Jan 2013 12:26 PM PST

Prezent la Gala Studentilor Români din Strainatate, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, le-a transmis studentilor ca va face tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care vor sa se întoarca în România.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now