Saturday, February 23, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


10 ponturi simple sa ai un copil inteligent

Posted: 23 Feb 2013 08:42 AM PST

Orice situatie de viata poate fi traita si depasita cu bine daca iti folosesti mai multe aspecte ale inteligentei. Un copil devine inteligent prin modelarea si grija zilnica a parintilor sai. Sunt unele persoane ce considera ca asa s-a nascut copilul, inteligent sau mai putin.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Educatie sexuala: Ce trebuie sa stie fiica ta mica de care nici nu ai habar

Posted: 23 Feb 2013 07:55 AM PST

Poate ca acum fiica ta poarta inca scutece sau poate este in clasa a treia si invata cu placere la scoala. Dar va creste. Chiar mai repede decat iti poti inchipui si va deveni matura din punct de vedere sexual. Va vrea o viata amoroasa echilibrata. Si, pana la urma, cine nu-si doreste asta?!
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Povestea elevilor olimpici care lucreaza pentru site-ul Guvernului

Posted: 23 Feb 2013 03:56 AM PST

Un numar de 25 de elevi, olimpici la matematica si informatica, de la Colegiul National Tudor Vianu, Colegiul National Elena Cuza, Colegiul National George Cosbuc, lucreaza sambata si duminica la realizarea a patru site-uri care sa asigure o mai buna transparenta a
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

ŞPAGA PENTRU CLASA PREGATITOARE: Cat dau parintii pentru a obtine un loc

Posted: 22 Feb 2013 11:43 AM PST

Un buchet de flori, un parfum fin sau un plic sigilat, strecurat discret în buzunarul directorului pentru un loc pus deoparte în clasa întâi sau cea pregatitoare.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Friday, February 22, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Premii mai mari pentru elevii olimpici

Posted: 22 Feb 2013 09:09 AM PST

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat vineri în dezbatere publica un proiect de Hotarâre de Guvern prin care propune acordarea unor premii mai mari pentru elevii care obtin distinctii la olimpiadele internationale.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Patriarhia Romana: Legislatia europeana, in favoarea mentinerii orei de religiei in scolile publice

Posted: 22 Feb 2013 05:22 AM PST

Patriarhia Româna sustine ca legislatia româna si practica europeana sunt în favoarea mentinerii orei de religie în scolile publice.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Care credeti ca a fost cel mai performant ministru al educatiei din ultimii 22 de ani?

Posted: 22 Feb 2013 12:30 AM PST


studiu_snspa

Daniel Funeriu este considerat “cel mai performant ministru al Educației din ultimii 22 ani”, dar și “cel mai puțin performant ministru”.

Rezultatele fac parte dintr-un studiu realizat de SNSPA, potrivit căruia la întrebarea “Care credeți că a fost cel mai performant ministru al educației din ultimii 22 de ani?” – 25% dintre cei chestionați au răspuns Daniel Funeriu, 16% – Ecaterina Andronescu și tot 16% Andrei Marga.

La intrebarea “Care credeți că a fost cel mai puțin performant ministru al educației din ultimii 22 de ani?” – 22% dintre respondenți l-au indicat tot pe Funeriu, 18% pe Andronescu și 7% pe Marga.

Cercetarea a fost realizată în sistemul universitar pe un eșantion de cadre didactice universitare. 28% dintre respondenți sunt profesori doctori, 27% sunt conferențiari doctori, 27% sunt lectori doctori, 12%, asistenți doctori și 6%, doctoranzi.

Datele au fost adunate în perioada 11-21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.121 de profesori din mediul universitar.

The post Care credeți că a fost cel mai performant ministru al educației din ultimii 22 de ani? appeared first on Edu-News.ro.

Burse mai mari pentru olimpicii romani

Posted: 21 Feb 2013 04:57 PM PST


burse_olimpici

Elevii români care vin acasă cu medalia de aur sau premiul I de la olimpiadele școlare internaționale vor primi, de la 1 februarie 2013 burse mai mari. 

Mai exact, aceștia vor primi, de la 1 februarie  750 de lei, iar de la 1 iulie 800 de lei lunar.

Bursele de merit olimpic internațional se acordă elevilor care la olimpiadele internaționale se clasează pe unul dintre primele trei locuri, indiferent de disciplina de învățământ. Bursa se acordă lunar pentru o perioadă de 12 luni.

Noile cuantumuri aprobate de minister sunt:

a) începând cu data de 1 februarie 2013:

  • medalia de aur sau premiul I – 750 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 563 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 375 lei;

b) începând cu data de 1 iulie 2013:

  • medalia de aur sau premiul I – 800 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 600 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 400 lei.

Ministerul Educației a publicat  și cuantumurile premiilor pentru recompensarea elevilor premiați la Olimpiadele Balcanice, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada D.I. Mendeleev, Olimpiada Internațională de Limbă Maghiară, Olimpiada Internațională de Limbă, Comunicare și Literatura Română, Olimpiada Internațională de Matematică a Liceelor Maghiare din Europa, Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene, Olimpiadele Internaționale de Limbă Latină Sulmona și Venosa, Olimpiada Internațională de Limbă Turcă, Olimpiada Internațională de Matematică pentru Eleve, Turneul Internațional de Informatică-Shumen acordate de Ministerul Educației Naționale, în anul 2012.

Acestea sunt:

  • premiul I: 4.310 lei
  • premiul II: 3.670 lei
  • premiul III: 2.860 lei
  • mentiune: 2.480 lei

The post Burse mai mari pentru olimpicii români appeared first on Edu-News.ro.

Competitie si incredere, o poveste de succes

Posted: 21 Feb 2013 12:45 PM PST


Bogdan

Câștigarea unei competiții te poate duce mai departe decât îți poți imagina. Bogdan Arosculesei este câștigătorul din 2012 a concursului național de creație în limba engleză Shakespeare School Essay Competition. Un tânar creativ, dar ușor timid și nu foarte optimist, care parcă a prins aripi odată ce i-a fost recunoscută valoarea, iar acum are planuri mari pentru viitor.

Competițiile îi motivează pe tineri și le confirmă talentele în care cred, mai ales când miza este mare și este vorba de un concurs național. Aceasta este și experienta lui Bogdan Arosculesei, câștigătorul ediției din 2012 a concursului național de creație în limba engleză Shakespeare School Essay Competition. Bogdan este elev în clasa a 12-a la liceul Spiru Haret din București și este pasionat de limba engleză și de jocuri video, iar anul trecut a câștigat marele premiu, o tabară de engleza în Marea Britanie, la celebra universitate Cambridge.

Câștigarea concursului a fost o experiență incredibilă pentru Bogdan și datorită premiului, dar mai ales pentru plusul de încredere în sine pe care l-a dobândit. Un licean timid și nu foarte optimist, s-a trezit deodată în fața unui val de laude și aprecieri venit în special din direcția cea mai vizată: părinții lui. „Cel mai important în experiența concursului a fost că am crescut în ochii părinților. A fost prima oară când m-au încurajat, când am simțit că îmi recunosc valoarea și când i-am văzut cu lacrimi în ochi.", povestește Bogdan despre emoțiile din timpul anunțării premiilor.

 De fapt, premierea a fost începutul unui proces prin care Bogdan a trecut în întreaga experiență Essay Competition. „Ai crede că nu se schimbă foarte multe în două săptămâni, dar m-am întors de la Cambridge mult mai responsabil și mai matur. Am prins curaj să îmi urmez pasiunea și să ma înscriu la o facultate din străinătate, la o specializare care nici nu există în România – grafica pentru jocuri video."

Așadar, câștigarea concursului i-a schimbat perspectivele și i-a dat încrederea să-și îndeplinească visul. Acest lucru li se poate întâmpla și altor tineri care îndrăznesc să își pună creativitatea la încercare și să participe într-un concurs care le poate deschide multe drumuri. Totul începe cu un pas simplu, un eseu în limba engleză înscris la Shakespeare School Essay Competition pe site-ul www.shakespeare-school.ro. Important este să îndrăznești!

The post Competiție și încredere, o poveste de succes appeared first on Edu-News.ro.

Thursday, February 21, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


ANCHETA LA CONSTANTA in cazul elevilor care au dansat in stilul HARLEM SHAKE

Posted: 21 Feb 2013 10:59 AM PST

Conducerea Liceului "I.N.Roman" din Constanta a deschis o ancheta dupa ce pe internet a aparut un filmulet în care mai multi elevi ai unitatii danseaza înntr-o sala de clasa, în timpul unei recreatii, în stilul Harlem Shake, un dans
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Intalnirile bilaterale ale ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica cu omologii europeni, in cadrul Consiliului de Competitivitate

Posted: 21 Feb 2013 06:58 AM PST

Ministrul Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, domnul Mihnea Costoiu, a avut, la Bruxelles, în zilele de 18 şi 19 februarie, un set de întâlniri bilaterale, cu omologi din Uniunea Europeană și membri ai Comisiei Europene.

DEFINITIVAT 2013: Ministerul Educatiei a publicat pe internet modele de subiecte

Posted: 21 Feb 2013 06:27 AM PST

Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a publicat pe internet modele de subiecte pentru examenul national de definitivare în învatamânt din acest an.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Mircea Malita: Schimbarile in educatie nu trebuie sa se vada, altfel intram in zazania ...

Posted: 21 Feb 2013 05:30 AM PST

Fostul ministru al Invatamantului din anii '70, Mircea Malita, considera ca schimbarile in educatie nu trebuie sa se vada, pentru ca altfel "intram in zazania universala" si atentioneaza ca trasaturile scolii trebuie sa fie seriozitate, disciplina si claritatea obligatiilor, potrivit Mediafax. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, i-au acordat joi, la sediul MEN, academicianul ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ministerul Educatiei Nationale a premiat activitatea de excelenta depusa in slujba sistemului national de invatamant de fostul ministru al Invatamantului, Mircea Malita

Posted: 21 Feb 2013 04:36 AM PST

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-au acordat fostului ministru al Învățământului, academicianul Mircea Malița, Diploma de excelență pentru contribuțiile deosebite aduse învățământului românesc.

Burse de studiu pentru vegetarieni - cum au grija universitatile din strainatate de studenti.

Posted: 21 Feb 2013 03:53 AM PST

Universitatile din toata lumea resimt, in ultimul timp, presiuni ale mediului extern, de naturi diferite, care le-au afectat numarul de studenti. Competitia globala internationala a crescut, iar, in ultimii ani, taxele de scolarizare au devenit putin accesibile persoanelor cu posibilitati financiare reduse de contextul crizei economice. Asadar, tot mai multe dintre universitati depun eforturi mai mari sa atraga aplicanti prin diferite metode, cum ar fi vizitele in orasele lor natale sau in ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Invatatorii, REVOLTATI: Prea mult SPORT, prea putina MATEMATICA.

Posted: 20 Feb 2013 07:47 PM PST

Asociatia Generala a Invatatorilor critica scaderea numarului de ore de limba Romana si matematica, MODIFICARE prevazuta in proiectul de plan-cadru pentru invatamantul primar. Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica plan-cadrul care cuprinde materiile obligatorii si optionale, precum si numarul de ore alocat fiecarei materii pe saptamana, pentru elevii din clasa pregatitoare si ciclul primar. Citeste si Pricopie: Intentionez sa introducem in scoli teatrul si educatia prin film, ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Angajatorii au evitat si in 2012 sa recruteze tineri absolventi

Posted: 20 Feb 2013 03:42 PM PST


Angajatorii au evitat și în 2012 să recruteze tineri absolvenți Foto: bard.edu

Angajatorii au evitat și în 2012 să recruteze tineri absolvenți
Foto: bard.edu

Potrivit unei statistici realizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, absolvenții cu diplomă universitară au întâmpinat cele mai mari mari dificultăți la angajare în 2012. 

Datele ANOFM arată că județele în care absolvenții de facultate și-au găsit cel mai greu de lucru au fost Călarași, Ialomița și Vrancea.

Probleme la angajare pe acest segment s-au întâlnit și în județele Brăila, Tulcea și Giurgiu. 

Deși firmele care angajează proaspăt absolvenți beneficiază de o subvenționare a salariului din partea statului, puțin angajatori au recrutat tineri. Statistica arată că doar 5.400 de absolvenți au fost angajați prin această măsură, reprezentând 66% din cifra totală estimată de autorități.

The post Angajatorii au evitat și în 2012 să recruteze tineri absolvenți appeared first on Edu-News.ro.

Sesiunea speciala a BAC-ului se va desfasura in perioada 18 – 31 mai

Posted: 20 Feb 2013 03:14 PM PST


bac_2013

Potrivit Ministerului Educației, sesiunea specială a BAC-ului se va desfășura în perioada 18 mai – 31 mai 2013.

Aceasta este organizată pentru elevii din clasele a XII-a sau a XIII-a care participă la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale, care sunt programate în perioada sesiunii normale a examenului.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Educației, la sesiunea specială de bacalaureat din 2012 au fost înscriși 880 de candidați. Promovabilitatea a fost de 35%.

The post Sesiunea specială a BAC-ului se va desfășura în perioada 18 – 31 mai appeared first on Edu-News.ro.

Cursurile de teatru ar putea fi introduse in scoli

Posted: 20 Feb 2013 02:33 PM PST


cursuri_de_teatru_in_scoli

Ministrul Educației vrea să introducă în școli cursuri opționale de teatru și educație prin film
Foto: southwestchildrenstheatre.com

Ministerul Educației intenționează să introducă noi materii în școli. Printre acestea se numără cursurile de teatru, limbi străine și educația prin film.

Potrivit ministrului Educației, Remus Pricopie, măsura vine în contextul în care în prezent sistemul de învățământ românesc se confruntă cu un dezinteres al elevilor față de școală, procent crescut al abandonului școlar, la care se adaugă rezultatele slabe obținute de tineri la învățătură.

“Vor fi activități pe bază de opțiune, nu poți să obligi toți copiii să facă teatru. Voi da mai multe detalii când voi finaliza acest proiect”, a spus Pricopie.

Anunțul vine la scurt timp după ce Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Proiectul-cadru pentru învățământul primar, care urmărește creșterea numărului de ore de educație fizică.

The post Cursurile de teatru ar putea fi introduse în școli appeared first on Edu-News.ro.

Wednesday, February 20, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ministrul Educatiei: Intentionez sa introducem in scoli teatrul si educatia prin film

Posted: 20 Feb 2013 09:08 AM PST

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa introduca în scoli teatrul si educatia prin film, activitati cu titlu optional pentru elevi.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pricopie: Intentionez sa introducem in scoli teatrul si educatia prin film, optional ...

Posted: 20 Feb 2013 05:34 AM PST

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa introduca in scoli teatrul si educatia prin film, activitati cu titlu optional pentru elevi, potrivit Mediafax. Remus Pricopie a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, intr-o emisiune televizata, ca intentioneaza sa introduca teatrul in scoli, filmul, educatia prin film si multe alte activitati interesante pe care copiii sa le dezvolte si sa mearga cu placere la scoala. "Vor fi activitati pe baza de optiune, nu poti sa ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sociolog: Disciplina "religie" ar trebui sa fie optionala, la clasa pregatitoare

Posted: 20 Feb 2013 03:14 AM PST

Disciplina religie ar trebui sa fie "mai degraba" optionala, la clasa pregatitoare, întrucât parintii decid care este parcursul scolar al copilului, iar asumarea unor culte religioase este o decizie personala, a declarat, miercuri, pentru NewsIn,
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Scene incredibile intr-o scoala primara: "Elevii sunt handicapati, le mai dau castane"

Posted: 20 Feb 2013 12:27 AM PST

Faptele de agresiune din scoli risca sa scape de sub control. Dupa ce doi elevi au fost filmati facând sex în toaleta unui liceu din Iasi, de aceasta data, tocmai la o unitate de
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ministerul Educatiei va lansa o platforma in care sa fie introduse lucrarile de licenta si de doctorat

Posted: 20 Feb 2013 12:21 AM PST


masura_antiplagiat

Ministerul Educației are în proiect o platformă în care să fie introduse toate lucrările de licență și de doctorat.

Programul va depista automat dacă autorii au plagiat lucrările.

Platforma va servi și ca o bibliotecă virtuală pentru comunitățile academice, astfel încât profesorii, dar și studenții să poată avea acces la aceste lucrări. Întregul proiect costă peste 20 de milioane de lei.

Un studiu recent al SNSPA arată că aproape 70% dintre profesorii universitari spun că plagiatul este foarte răspândit în rândul studenților, iar aproape 40% spun că s-au confruntat cu astfel de cazuri și în rândul colegilor de catedră.

The post Ministerul Educației va lansa o platformă în care să fie introduse lucrările de licență și de doctorat appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul Educatiei a oferit carti de limba romana elevilor de nationalitate romana din Belgia

Posted: 20 Feb 2013 12:03 AM PST


remus_pricopie

Ministrul Educației, Remus Pricopie
Foto: puterea.ro

Ministrul Educației a oferit cărți de limba română elevilor de naționalitate română din Belgia. 

Remus Pricopie, a vizitat, luni, 18 februarie, școala Athénée Royale din Bruxelles. Ministrul a participat, în prezența conducerii instituției de învățământ, la una dintre orele de limbă română din cadrul cursurilor opționale de limbă, cultură și civilizație română, organizate de Ministerul Educației prin Institutul Limbii Române.

Școala Athénée Royale numără 200 de elevi, dintre care peste 10% români. Nu întâmplător, unitatea belgiană de învățământ se află printre cele 11 școli în care Institutul Limbii Române a implementat, începând cu 2008, cursul de “Limbă, cultură și civilizație românească”.

Curriculumul conține ore de limbă și literatură română, geografia României și istoria românilor. Cursul se adresează nu doar elevilor români, ci și celor de altă naționalitate, iar costurile sunt suportate integral de către Ministerul Educației.

Până în anul școlar 2012-2013, numărul beneficiarilor proiectului a fost de aproximativ 10.000 de elevi, dintre care 2% îl reprezintă elevii de altă naționalitate decât cea română.

The post Ministrul Educației a oferit cărți de limba română elevilor de naționalitate română din Belgia appeared first on Edu-News.ro.

Ziua de 31 august devine oficial „Ziua Limbii Romane”

Posted: 19 Feb 2013 01:51 PM PST


ziua_limbii_romane

Ziua de 31 august a devenit oficial „Ziua limbii române"

Ziua de 31 august a devenit oficial „Ziua limbii române".

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu 312 voturi „pentru", două voturi „împotrivă" și 5 abțineri, proiectul de lege prin care această zi devine oficial ziua limbii române.

Ziua de 31 august este sărbătorită ca „ziua limbii române" și în Republica Moldova.

Proiectul legislativ prevede ca ziua Limbii Române să fie marcată de către autorități și instituțiile publice, inclusiv reprezentanțe diplomatice și institute culturale ale României, precum și de instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate limbii române.

The post Ziua de 31 august devine oficial „Ziua Limbii Române" appeared first on Edu-News.ro.

Doctoranzii au castigat un an in plus pentru a-si putea sustine teza de doctorat

Posted: 19 Feb 2013 01:31 PM PST


doctorat

Doctoranzii au câștigat un an în plus pentru a-și putea susține lucrarea de doctorat

Doctoranzii au câștigat un an în plus pentru a-și putea susține teza de doctorat. 

Potrivit unui proiect de lege, susținerea tezei de doctorat se va putea face în termen de patru ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat cu acordul senatului universitar și al conducătorului doctoratului. Până acum, termenul maxim era de trei ani.

Mircea Grosaru, cel care a propus proiectul, a motivat această modificare prin faptul că mulți dintre doctoranzi au fost puși în imposibilitatea de a-și finaliza lucrarea de doctorat în momentul în care Legea Educației Naționale le-a interzis profesorilor pensionari să coordoneze studenți-doctoranzi și, ca atare, au fost nevoiți să-și schimbe coordonatorii în ultimul an.

The post Doctoranzii au câștigat un an în plus pentru a-și putea susține teza de doctorat appeared first on Edu-News.ro.