Saturday, April 13, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Studentii romani la Drept le-au luat fata celor de la Oxford si Cambridge

Posted: 13 Apr 2013 03:17 AM PDT


universitatea_bucuresti

Studenții români de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București au câștigat locul I la Concursul de procese simulate „Philip C. Jessup".

La comeptiție au participat universități de prestigiu precum Cambridge, Oxford sau Columbia Law School.

Studenții români au avut cel mai mare punctaj cumulat al memoriilor redactate pentru reclamant, respectiv pentru pârât.

Cei care au reușit această performanță sunt Viorel Chiricioiu, Dragoș-Mihai Ghiță , Cezara-Laura Grama , Elena-Laura Lupu și Victor-Iulian Maier. Aceștia au fost coordonați de profesorul Ion Gâlea.

Studentul Viorel Chiricioiu a obținut și premiul special oferit de International Law Institute ca Best Non-Native Speaker (top oralist) din competiție.

Concursul internațional de procese simulate „Philip C. Jessup" este cea mai prestigioasă și cea mai dezvoltată competiție de drept internațional public din lume.

The post Studenții români la Drept le-au luat fața celor de la Oxford și Cambridge appeared first on Edu-News.ro.

Demisie in bloc a membrilor Consiliului National al Cercetarii Stiintifice

Posted: 13 Apr 2013 02:49 AM PDT


Consiliul- Național-al Cercetării- Științifice

Membrii Consiliului Național al Cercetării Științifice și-au dat, vineri, demisia în bloc. 

Aceștia sunt nemulțumiți de reducerea drastică a finanțării destinată proiectelor de cercetare. Ei spun că împărțirea banilor a fost făcută părtinitor, lucru care va duce la demotivarea și plecarea din țară a cercetătorilor performanți.

Președintele CNCS, Mihai Dima, a informat că toți cei 17 membri ai instituției și-au dat demisia, acest lucru fiind o premieră pentru lumea cercetării din România.

Ministerul Educației a luat mai multe măsuri care au afectat activitatea Consiliului Național al Cercetării Științifice. Printre acestea se numără reducerea cu 50-55% a bugetelor pe 2013 pentru toate proiectele PCE2011 și PCCE 2012.

The post Demisie în bloc a membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice appeared first on Edu-News.ro.

O inventie romaneasca primeste premiul cel mare la Geneva

Posted: 13 Apr 2013 02:00 AM PDT


roboscan

O invenție românească a fost distinsă cu premiul cel mare al Salonului de la Geneva.

E vorba de un sistem de scanare pentru avioane, care poate depista de la produse de contrabandă până la defecțiuni ale avionului.

Dispozitivul Roboscan 2M Aeria este un robot cu un braț extensibil ce proiectează razele pe toată lungimea avionului. Razele X detectează orice obiect mai mare de 0,5 mm, deci se poate vedea chiar și un glonț, iar întreaga operațiune este automatizată integral.

Compania MB Telecom este cea care a creat dispozitivul și a mai fost recompensată la Geneva cu o distincție pentru o inovație care securizează datele din bancomate.

Societatea este singura din lume care a reușit să-și adjudece de două ori Marele Premiu, în cei 41 de ani de existență a Salonului de Inventică de la Geneva.

The post O invenție românească primește premiul cel mare la Geneva appeared first on Edu-News.ro.

Unde ne plaseaza indicatorii-cheie ai invatamantului romanesc.

Posted: 12 Apr 2013 08:18 PM PDT

Rata abandonului scolar in Romania a fost, anul trecut, de 17,4 la suta, in scadere fata de 2011, cand a fost de 17,5 la suta, si fata de 2010 (18,4 la suta), insa mult peste media de 12,8 la suta din Uniunea Europeana, potrivit cifrelor date publicitatii de Eurostat. Romania se numara, de asemenea, printre tarile unde proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta - la 21,8 la suta -, fata de media din UE - 35,8 la suta. Un procent mai mic decat Romania la acest ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Aproape 108.000 de cereri de inscriere in clasele pregatitoare si intai

Posted: 12 Apr 2013 01:16 PM PDT

Aproape 108.000 de cereri de înscriere în clasa pregatitoare si clasa I au fost înregistrate pâna vineri seara, 89.900 fiind pentru copii care vor împlini sase ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 17.
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

107.785 de cereri de inscriere in invatamantul primar (vineri, 12 aprilie, ora 20.00)

Posted: 12 Apr 2013 11:37 AM PDT

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, recomandă tuturor părinţilor care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare şi clasei I, respectiv 6 şi 7 ani, să îşi înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până la 22 aprilie.

Friday, April 12, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ce premii au mai luat studentii romani la un concurs de Drept desfasurat in SUA.

Posted: 12 Apr 2013 06:54 AM PDT

Studentii romani de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti au castigat locul I la un concurs de Drept, care s-a desfasurat la Washington si la care au participat universitati de prestigiu precum Cambridge, Oxford sau Columbia Law School. Echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a obtinut premiul 'Alona E. Evans', locul I, pentru cele mai bune memorii scrise la Concursul de procese simulate 'Philip C. Jessup'. Rundele internationale ale concursului s-au ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

106.277 de cereri de inscriere in invatamantul primar (vineri, 12 aprilie, ora 12.00)

Posted: 12 Apr 2013 06:09 AM PDT

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, recomandă tuturor părinților care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare și clasei I, respectiv 6 și 7 ani, să își înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până la 22 aprilie.

V-ati inscris copilul la scoala? Recomandarile Ministerului Educatiei

Posted: 12 Apr 2013 12:41 AM PDT

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a recomandat tuturor parintilor care au copii cu vârsta adecvata parcurgerii clasei pregatitoare si clasei I, respectiv 6 si 7 ani, sa îsi înscrie copiii în perioada alocata primei etape,
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Studentii straini vor sa vina in Romania, dar nu primesc vize

Posted: 11 Apr 2013 02:20 PM PDT


studenti-straini-in-romania

Rectorul Universității “1 Decembrie 1918″, Daniel Breaz, spune că foarte mulți studenți din India, Pakistan și Iran vor să vină la studii în România, dar nu primesc vize.

Breaz e de părere că studenții străini ar putea reprezenta o soluție pentru criza de acum. Ar însemna stabilitate financiară pentru universitate și posibilități de dezvoltare, de performanță, de motivare a cadrelor didactice, a declarat rectorul citat de alba24.ro

Un student străin care vine în România cheltuie cel puțin 10.000-12.000 de euro pe an.

Daniel Breaz a mai adăugat că trebuie identificate toate modalitățile de finanțare, inclusiv cele prin inițiative legislative, astfel încât să fie posibile obținerea unor surse la bugetul universităților.

În acest context, conducerea instituției încearcă să găsească soluții pentru echilibrarea financiară.  Una dintre acestea este reprezentată de un proiect de internaționalizare a învățământului universitar românesc. Mai exact, stimularea studenților străini care doresc să învețe în universitățile din țară.

The post Studenții străini vor să vină în România, dar nu primesc vize appeared first on Edu-News.ro.

Dascalii vor sa negocieze un calendar de crestere a salariilor

Posted: 11 Apr 2013 01:09 PM PDT


salarii-profesori

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret" a trimis joi ministrului Educației, Remus Pricopie, o petiție în care cere demararea negocierilor pentru o nouă lege a salarizării dascălilor.

Dascălii solicită deblocarea posturilor nedidactice și didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare și plata sporurilor de care au beneficiat persoanele în cauză până în 2009.

Președintele federației, Marius Nistor a explicat că sistemul de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic.  Iar blocarea posturilor, dar și salariile foarte mici, sub limita subzistenței, "au condus la o situație care poate oricând să ducă la o tragedie".

The post Dascălii vor să negocieze un calendar de creștere a salariilor appeared first on Edu-News.ro.

Alocatiile pentru copii ar putea fi majorate de anul viitor

Posted: 11 Apr 2013 12:43 PM PDT


alocatiile-pentru-copii

Alocațiile pentru copii ar putea fi majorate de anul viitor. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu la un post privat de televiziune.

Ministrul a precizat că, potrivit unui raport al UNICEF, România se află la coada clasamentului în ceea ce privește sărăcia copiilor.

Pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani care sunt încadrați într-un grad de handicap, alocația de stat se acordă în cuantum de 200 lei pe lună.

Pentru copiii care nu au un handicap și sunt în vârstă de peste 2 ani cuantumul alocației de stat este de 42 de lei pe lună, iar pentru copiii mai mari de 3 ani care au un handicap cuantumul este de 84 lei.

The post Alocațiile pentru copii ar putea fi majorate de anul viitor appeared first on Edu-News.ro.

Thursday, April 11, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Pricopie: Suntem deschisi dialogului cu sindicatele

Posted: 11 Apr 2013 06:40 AM PDT

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca este deschis oricarui dialog cu sindicatele si ca va stabili împreuna cu liderii cadrelor didactice calendarul întâlnirilor si agenda discutiilor, anuntul demnitarului venind dupa ce Federatia "Spiru
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, recomanda tuturor parintilor sa isi inscrie copiii in invatamantul primar pentru 2013-2014 pana, cel tarziu, pe 22 aprilie

Posted: 11 Apr 2013 04:43 AM PDT

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, recomandă tuturor părinților care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare și clasei I, respectiv 6 și 7 ani, să își înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până la 22 aprilie.

Elevii NAVETIŞTI, uitati de Ministerul Educatiei: "Ce putem face? Sa-i retragem de la scoala?"

Posted: 11 Apr 2013 04:06 AM PDT

De aproape jumatate de an, Ministerul Educatiei nu mai deconteaza naveta elevilor din mediul rural care sunt nevoiti sa învete la licee din orase, aflate la kilometri buni de casa.
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

"Este un fel de Big Brother". INOVATIA care va transforma viata STUDENTILOR

Posted: 11 Apr 2013 03:28 AM PDT

Profesorii de la Universitatea Texas A&M au posibilitatea de a afla un lucru la care profesorii din generatiile trecute doar visau: daca studentul citeste suportul de curs.
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Studentii straini vor sa vina in Romania, dar nu primesc VIZE: "Trebuie sa deschidem poarta"

Posted: 11 Apr 2013 12:12 AM PDT

Rectorul Universitatii "1 Decembrie 1918", Daniel Breaz, spune ca foarte multi studenti India, Pakistan si Iran vor sa vina la studii în România, dar nu primesc vize. Acesta a spus ca studentii straini ar putea reprezenta o solutie pentru criza de acum.
Citește mai departe...     

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Bibliotecile publice devin centre de informare privind activitatea de mediere

Posted: 10 Apr 2013 01:31 PM PDT


mediere-la-biblioteca

Bibliotecile publice devin centre de informare privind activitatea de mediere.

Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Consiliul de Mediere au semnat  un acord de colaborare în acest sens. Un astfel de parteneriat  este o premieră la nivel european.

Proiectul a fost lansat de Biblionet și va fi implementat în aproape toate bibliotecile din țară.

Astfel, înaintea unui proces în tribunal, cetățenii vor avea posibilitatea de a accesa gratis toate informațiile despre mediere. Este vorba de o alternativă impusă de stat înainte de a deschide un proces.

Practic, în biblioteci se vor putea obține informații cu privire la lista completă a mediatorilor activi, broșuri și materiale informative despre procedura medierii.

The post Bibliotecile publice devin centre de informare privind activitatea de mediere appeared first on Edu-News.ro.

Magistratii au anulat hotararea de infiintare a unei facultati maghiare la Targu-Mures

Posted: 10 Apr 2013 01:10 PM PDT


umf-targu-mures

Curtea de Apel a respins hotărârea de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Hotărârea de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș fusese aprobată la sfârșitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu.

Respectiva Hotărîre de Guvern a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

The post Magistrații au anulat hotărârea de înființare a unei facultăți maghiare la Târgu-Mureș appeared first on Edu-News.ro.

Institutul Francez acorda copiilor diplome recunoscute international

Posted: 10 Apr 2013 12:53 PM PDT


institutul-francez

Institutul Francez acordă copiilor diplome recunoscute internațional. 

Este o premieră națională la Institutul Francez care organizează cursuri avansate de limbă franceză pentru elevii între 7 și 12 ani.

Diploma este eliberată de Ministerul Francez al Educației Naționale, este recunoscută internațional și este valabilă pe viață.

Cei care dețin o astfel de diplomă pot fi scutiți de la testul de limbă pentru intrarea la gimnaziu și vor avea un atu dacă vor dori să urmeze cursuri la școli și universități din țările francofone.

Cursul de franceză costă 169 de euro și durează două luni și jumătate.

La final, copiii trec printr-un examen înainte de a obține atestatul. E vorba de patru probe: înțelegere scrisă, înțelegere orală, exprimare scrisă și  exprimare orală.

The post Institutul Francez acordă copiilor diplome recunoscute internațional appeared first on Edu-News.ro.