Friday, December 20, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Profesorii romani sunt printre cel mai prost platiti din UE

Posted: 20 Dec 2013 01:29 AM PST


salarii-profesori-romani

Profesorii români sunt printre cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană.

Așa arată o analiză a Ziarului Financiar, efectuată pe baza raportului Teacher and School Heads Salaries and Allowences in Europe 2012-2013.

În România cadrele didactice au un venit mediu de doar 1,3 ori peste salariul mediu pe economie,  de 350 de euro net pe lună.

Pe de altă parte, veniturile medii ale profesorilor bulgari sunt de aproximativ 1,6 ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Iar cele ale profesorilor din Polonia, de aproximativ 2,5 ori.

Potrivit informațiilor de la Ministerul de Finanțe, anul acesta, pentru Educație s-au alocat de la  buget peste 20 de miliarde de lei (aproximativ 4,6 miliarde de euro).

Asta înseamnă mai puțin de 3,5% din PIB-ul pe 2013  (în euro).

The post Profesorii români sunt printre cel mai prost plătiți din UE appeared first on Edu-News.ro.

Incepe vacanta de iarna!

Posted: 20 Dec 2013 12:35 AM PST


vacanta-de-iarna

Peste trei milioane de elevi, preșcolari și studenți intră în vacanța de iarnă.

Vacanța de iarnă pentru elevi și preșcolari durează 16 zile, până pe 6 ianuarie. Semestrul întâi se va încheia pe 31 ianuarie.

Așa că, din 1 februarie până în 9 februarie începe vacanța dintre semestre, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Cursurile semestrului al doilea încep pe 10 februarie, și vor dura până pe 20 iunie.

În această perioadă, elevii vor avea vacanța de primăvară, care va începe pe 12 aprilie și se va încheia pe 22 aprilie, după a treia zi de Paști.

În semestrul al doilea, vor fi organizate simulările la bacalaureat. Pentru prima dată sunt organizate și pentru elevii din clasa a XI-a.

Elevii vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie, anul școlar 2014-2015 urmând să înceapă în 14 septembrie.

Și studenții intră în vacanță, însă în cazul lor calendarul este decis de senatul fiecărei universități.

The post Începe vacanța de iarnă! appeared first on Edu-News.ro.

Thursday, December 19, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ministerul Educatiei vrea sa deschida un Centru de Excelenta pentru Elevii Olimpici

Posted: 19 Dec 2013 08:50 AM PST


premiere-elevi-olimpici

Ministerul Educației vrea să deschidă un Centru de Excelență pentru Elevii Olimpici.

Este vorba despre o bază în care să se pregătească elevii care participă la olimpiade internaționale la diverse discipline.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Remus Pricopie în timpul unei ceremonii de premiere a olimpicilor români, la Palatul Victoria. În cadrul festivității, au fost premiați 165 de elevi, 187 de profesori care i-au pregătit și cele 86 de unități școlare unde învață elevii.

În anul școlar 2012 – 2013, la olimpiadele și concursurile școlare internaționale, elevii români au obținut 53 de medalii de aur și premii I, 65 de medalii de argint și premii II, 48 de medalii de bronz și premii III și 35 de mențiuni.

Fondul de premiere alocat de Ministerul Educației Naționale pentru cele 201 distincții obținute a fost de peste 2,65 de milioane de lei.

The post Ministerul Educației vrea să deschidă un Centru de Excelență pentru Elevii Olimpici appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, il felicita pe fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, pentru primirea trofeului „Pace prin Cultura si educatie”, acordat pentru intreaga activitate

Posted: 19 Dec 2013 07:14 AM PST

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, salută acordarea trofeului „Pace prin Cultură şi educaţie" domnului Emil Constantinescu de către Institutul pentru Diplomaţie Culturală de la Berlin şi îl felicită pe fostul Preşedinte al României pentru întreaga activitate ca om de stat şi om de cultură.

Remus Pricopie: Promulgarea bugetului pentru 2014, un lucru extraordinar pentru educatie

Posted: 19 Dec 2013 03:21 AM PST

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a salutat abordarea constructivă a premierului Victor Ponta în privinţa legii bugetului, care permite majorarea salariilor profesorilor debutanţi, creşterea subvenţiilor pentru cămine şi cantinele studenţeşti, decontarea transportului profesorilor, după aceeaşi formulă folosită în cazul elevilor şi continuarea investiţiilor în infrastructură.

Elevii si studentii intra in VACANTA DE IARNA. Cand incep cursurile

Posted: 19 Dec 2013 02:14 AM PST

Peste trei milioane de elevi, dar si studentii intra vineri, dupa ultima ora de curs, în vacanta de iarna si vor reveni la scoala în 6 ianuarie 2014, semestrul întâi urmând sa se încheie în 31 ianuarie.
Citește mai departe...
    

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wednesday, December 18, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Olimpicii si profesorii au fost premiati, miercuri, 18 decembrie, la sediul Guvernului Romaniei

Posted: 18 Dec 2013 03:01 AM PST

Miercuri, 18 decembrie, a avut loc, la sediul Guvernului, festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale pe discipline şcolare, în anul 2013, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor şcolare de unde provin elevii premiaţi.

Senatul a decis ca plagiatul sa ramana nepedepsit

Posted: 18 Dec 2013 02:11 AM PST


pedepse-pentru-plagiat

Plagiatul rămâne nepedepsit. Aleșii au respins inițiativa legislativă a senatorului independent Valeriu Todirașcu.

Acesta a propus ca persoanele care obțin o diplomă sau un titlu universitar prin prezentarea unei lucrări în care au fost incluse texte ale altor autori, fără a-i menționa, să fie pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 12 ani sau cu amendă penală și retragerea titlului.

În prezent, Consiliul Național de Etică constată și decide asupra sancțiunilor cu privire la faptele de plagiat. Potrivit Legii Educației acestea sunt abateri disciplinare.

În privința propunerii legislative, deputații au ultimul cuvânt.

Inițiatorul vrea ca normele să fie prevăzute în noul cod penal, care ar urma să intre în vigoare în februarie 2014.

The post Senatul a decis ca plagiatul să rămână nepedepsit appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a intalnit cu George Ramzy Stino, ministrul egiptean al cercetarii stiintifice

Posted: 18 Dec 2013 12:55 AM PST

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, s-a întâlnit astăzi, 18 decembrie, cu George Ramzy Stino, ministrul egiptean al cercetării ştiinţifice, aflat în vizită oficială în România, în perioada 18-20 decembrie.

165 de olimpici internationali, premiati la Guvern.

Posted: 18 Dec 2013 12:14 AM PST

165 de olimpici internationali au fost premiati, miercuri, la sediul Guvernului, conform unui comunicat al Ministerului Educatiei, remis redactiei. Valoarea totala a premiilor se ridica la 2.653.671 lei. Citeste si: Ponta: Romania da 20 de milioane de euro scolilor din Moldova Un elev care a participat la o olimpiada internationala si a obtinut aurul si punctajul maxim primeste 12.440 lei, pentru locul I, 9.640 lei, pentru locul II - 8.260 lei, pentru locul III - 5.900 lei si pentru mentiune ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

PLAGIATUL ramane nepedepsit, a decis Senatul

Posted: 17 Dec 2013 11:47 PM PST

Senatorii refuza sa pedepseasca plagiatul ca pe o infractiune. Alesii au respins propunerea facuta de senatorul independent Valeriu Todirascu.
Citește mai departe...
    

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ponta: Romania da 20 de milioane de euro scolilor din Moldova.

Posted: 17 Dec 2013 11:31 PM PST

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca scolile din Republica Moldova vor primi aproximativ 20 de milioane de euro pentru investitii. Ponta a facut acest anunt in cadrul festivitatii in care sunt premiati olimpicii romani, la Guvern. Citeste si: 165 de olimpici internationali, premiati la Guvern "Aproape 20 milioane de euro vor fi cheltuiti de Guvernul Romaniei in Republica Moldova, prin parteneriatul din cele doua tari", a spus premierul. 165 de olimpici internationali sunt premiati, ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Tuesday, December 17, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Naveta personalului didactic auxiliar va fi decontata

Posted: 17 Dec 2013 04:47 AM PST


decontare-naveta-cadre-didactice-auxiliare

Naveta personalului didactic auxiliar va fi decontată.

Plenul Senatului a adoptat, marți, o propunere legislativă în acest sens. Printre cei vizați se numără bibliotecarii, laboranții, secretarii și informaticienii din școli.

Actuala lege a educației prevede că decontarea cheltuielilor pentru navetă se efectuează numai pentru cadrele didactice, în această denumire nefiind inclus și personalul auxiliar.

S-a ajuns astfel la situația în care personalul auxiliar, care este destul de numeros la nivelul întregii țări, să nu beneficieze de decontarea transportului.

În prezent, persoanele aflate în această situație suportă costurile de transport către și de la școală – acasă din salariul pe care-l primesc din învățământ.

Asta înseamnă că se cheltuie aproximativ 300 lei lunar dintr-un salariu de aproape 1.000 de lei.

The post Naveta personalului didactic auxiliar va fi decontată appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul Remus Pricopie si ministrul delegat Mihnea Costoiu au depus o coroana de flori cu ocazia comemorarii lui Spiru C. Haret

Posted: 17 Dec 2013 12:04 AM PST

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au depus o coroană de flori la statuia academicianului Spiru C. Haret din Bucureşti, cu ocazia comemorării a 101 ani de la trecerea în nefiinţă a fostului ministru al Educaţiei, recunoscut drept cel mai mare reformator al şcolii româneşti.

MEN: Elevii si prescolarii vor intra de vineri in vacanta de iarna.

Posted: 16 Dec 2013 09:03 PM PST

Elevii si prescolarii vor intra de vineri, dupa terminarea cursurilor, in vacanta de iarna si se vor intoarce la scoala pe 6 ianuarie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), citat de Mediafax. Cursurile semestrului I vor fi reluate luni, 6 ianuarie 2014, si se vor incheia vineri, 31 ianuarie 2014. Vacanta intersemestriala este prevazuta de sambata, 1 februarie 2014, pana duminica, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfasurandu-se de luni, 10 ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Circulatia trenurilor, modificata marti.

Posted: 16 Dec 2013 07:17 PM PST

Circulatia mai multor trenuri din tara se va modifica, marti, pentru efectuarea unor lucrari la infrastructura feroviara, conform unui comunicat postat pe site-ul companiei. Astfel, din cauza lucrarilor din statia Curtici: trenul 78-1 se anuleaza pe ruta Timisoara Nord — Lokoshaza; trenurile 373-2 si 372-1 Budapesta — Curtici — Brasov si retur se anuleaza; trenul 72-1 se anuleaza pe ruta initiala Bucuresti Nord — Videle — Arad — Curtici — Budapesta si ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Monday, December 16, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Elevii se pregatesc sa intre in vacanta de iarna. Iata ce ii asteapta in 2014

Posted: 16 Dec 2013 03:10 AM PST


vacanta-de-iarna-elevi

Elevii intră în vacanța de iarnă pe 21 decembrie și se vor întoarce la cursuri pe 6 ianuarie.

Din ianuarie, copiii vor mai merge o lună la școală după care vor intra într-o nouă vacanță, de această dată doar o săptămână.

Anul acesta, Ministerul Educației a decis ca Semestrul I să nu se mai termine înainte de Crăciun, ci la sfârșitul lunii ianuarie, după vacanța de iarnă.

Următoarea vacanță a elevilor este cea intertrimestrială, care începe pe 1 februarie și se termină pe 9 februarie 2014.

Din 10 februarie copiii intră din nou la ore.

În săptămâna 7–11 aprilie se vor desfășura activități extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!".

Imediat după „Școala altfel", elevii intră în vacanța de primăvară (12 – 22 aprilie). Aceasta ar putea fi prelungită o zi sau două având în vedere că anul viitor Paștele va fi pe 20 aprilie.

Cursurile se reiau pe 23 aprilie, iar anul școlar se va încheia pe 21 iunie, când începe vacanța de vară. Tezele din semestrul al II-lea se susțin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.

The post Elevii se pregătesc să intre în vacanța de iarnă. Iată ce îi așteaptă în 2014 appeared first on Edu-News.ro.

Sunday, December 15, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Studentii care petrec ore in sir online sau la telefon invata mai prost

Posted: 15 Dec 2013 09:39 AM PST

"Exista studenti care te privesc în ochi, la curs, în timp ce scriu SMS-uri sub pupitru”, a spus Andrew Lepp, profesor la Universitatea americana Kent din Ohio, unul dintre autorii studiului.
Citește mai departe...
    

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now