Wednesday, May 19, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Un scenariu posibil al violenţei din şcoli

Posted: 19 May 2010 07:35 AM PDT

Intriga: el o place pe ea, care are un el...Şi de aici restul poveştii, care se încheie cu imaginile preluate de canalele mass-media şi transformate în ştirea senzaţională a unei bătăi crunte într-o şcoală din România. Emisiunea Generaţia contra ilustrează acest posibil scenariu, iar tinerii propun singuri soluţii. Numitorul comun al acestor soluţii: educaţia. Detalii, în materialul ataşat    


Legea Educaţiei - prima zi de dezbateri

Posted: 18 May 2010 04:13 AM PDT

Proiectul Legii Educaţiei a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Parlamentarii trebuie să se pronunţe nu numai asupra articolelor ci şi în privinţa celor peste 600 de amendamente propuse la lege în comisia de specialitate. Legea trebuie dezbătută până vineri, apoi va merge în Senat, care este camera decizională.


Cel mai tânăr inginer de sistem din lume are 9 ani!

Posted: 18 May 2010 12:18 AM PDT

Un copil de 9 ani din Macedonia este cel mai tânăr inginer de sistem din lume, potrivit CNN online. Marco Calasan deţine deja patru atestate Microsoft şi a scris o parte din sistemul de operare Windows. Le dă chiar lecţii propriilor profesori. Considerat un mic geniu al computerelor, băiatul are şi alte abilităţi care-i depăşesc cu mult vârsta. Vorbeşte trei limbi străine şi o învaţă pe a patra, iar la 7 ani procesa deja informaţii de nivelul unui copil de 12 ani. Marco explică detaliat cum funcţionează IPTV - sistemul de televiziune pe internet configurat şi instalat de el însuşi pentru şcoală. "Cu ajutorul cunoştinţelor, orice este posibil", spune băiatul, răspunzând la întrebarea de unde vine pasiunea lui pentru computere. Dincolo de talentul uimitor pentru un copil de vârsta lui, Marco se consideră, însă, un puşti normal şi mărturiseşte că atunci când se joacă cu prietenii lui, uită de toate cunoştinţele de calculator.


Se ţin de cuvânt: sindicaliştii nu pleacă de la Palate, studenţii nu pleacă de la minister!

Posted: 17 May 2010 09:47 AM PDT

Sindicaliştii au pichetat şi astăzi Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. În Piaţa Victoriei s-au adunat 200 de reprezentanţi sindicali. Au fost alături transportatori, poliţişti, angajaţi din sistemul sanitar. Protestele continuă marţi, iar pentru miercuri se aşteaptă un miting de mari proporţii în Capitală. Pentru a doua săptămână consecutiv, membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România au pichetat ministerul Educaţiei. Ei sunt nemulţumiţi de posibila diminuare a burselor şi a subvenţiilor pentru cămin. Iniţial, liderii UNSR au cerut o întâlnire cu ministrul Daniel Funeriu însă au refuzat întrevederea în momentul în care au fost invitaţi. Au argumentat refuzul prin faptul că problemele lor mai pot fi soluţionate doar la nivel de prim-ministru.  


Învăţământul acasă, o alternativă?

Posted: 17 May 2010 12:33 AM PDT

În timp ce la noi învăţământul se reorganizează atât de des încât elevii abia dacă mai pricep ceva din programa şcolară, în alte ţări situaţia stă cu totul altfel. Elevii pot învăţa foarte bine şi acasă, nu neapărat într-o instituţie de stat sau intr-una privată care costă extrem de mult. Este învăţământul acasă o variantă viabilă şi pentru educaţia copiilor români? Un răspuns afirmativ ne dă un specialist în economie, care a venit la noi în ţară tocmai din America.


Spargere fără pagube materiale la FJSC

Posted: 15 May 2010 05:05 AM PDT

Câteva birouri ale Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti a fost sparte în noaptea de vineri spre sâmbătă. Au fost răvăşite acte, însă spărgătorii nu au plecat cu nimic de valoare. Doar două baterii de chiuvetă şi un sac de detergent. Decanul crede că poate fi vorba despre un act de răzbunare.Ancheta Poliţiei este în desfăşurare.


Guvernul prevede şi alte reduceri drastice pentru elevi, studenţi şi pensionari

Posted: 14 May 2010 01:40 AM PDT

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede reducerea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar şi să diminueze bursele pentru elevi şi studenţi, indemnizaţia de merit şi renta viageră, precum şi să anuleze ajutorul financiar acordat pentru achiziţionarea de cărţi educaţionale, a anunţat Hotnews. Conform acestui proiect, ar urma ca, de la 1 iunie 2010, să nu se mai acorde aceste facilităţi elevilor, studenţilor şi pensionarilor.  


Profesorii îi spun "pas" lui Funeriu şi vor discuţii cu Boc

Posted: 13 May 2010 04:48 AM PDT

Au fost chemaţi la discuţii de ministrul Educaţiei, dar au refuzat invitaţia. Aşteaptă în schimb o invitaţie oficială din partea premierului şi a ministrului de Finanţe, singurii de care, spun ei, depinde situaţia. Vorbim despre liderii sindicali din învăţământ. Absenţa lor de la discuţiile de astăzi a fost taxată dur de ministru.  


Grevă generală în învăţământ - din 31 mai

Posted: 12 May 2010 03:58 AM PDT

Din 31 mai, profesorii intră în grevă generală. Liderii celor 4 mari federaţii sindicale din învăţământ au stabilit un calendar al protestelor. Mişcările vor debuta chiar de mâine. Joi, dascălii nu vor mai trece notele în catalog. Pe 19 mai , profesorii se vor alătura celui mai mare miting post-revoluţionar anunţat de confederaţiile sindicale, iar din iunie nu vor preda.  


Răfuială cu cuţitul între elevi, în faţa şcolii

Posted: 10 May 2010 04:46 AM PDT

Doi elevi de clasa a XI-a de la Liceul Auto din Timişoara au ajuns la spital dupa ce au fost înjunghiaţi de un coleg. Elevii au avut o dispută în parcul din faţa şcolii.Potrivit martorilor, atacatorul a fost mai întâi agresat de una dintre victime, care i-a dat câteva palme. Suspectul i-a înjunghiat pe cei doi de 7 ori, în zona picioarelor, după care a fugit cu un taxi. Victimele au fost transportate de urgenţă la Spitalul judeţean din Timişoara. Agresorul ar putea fi acuzat de vătămare corporala sau chiar de tentativă de omor.


Despre cooperare şi conflict.Dezbateri cu directorul Institutului Nobel din Norvegia

Posted: 06 May 2010 09:09 AM PDT

Directorul Institutului Nobel din Norvegia, Geir Lundestad se va afla în Romania în perioada 5 - 9 mai. Cu această ocazie, Ambasada Regatului Norvegiei şi Institutul Diplomatic Român i-au invitat pe cei interesaţi la o serie de două conferinţe susţinute de profesorul Geir Lundestad. Geir Lundestad, profesor de istorie universală la Universitatea din Oslo este directorul Institutului Nobel din Norvegia şi secretarul Comitetului Nobel. Geir Lundestad, care se află pentru prima dată în România, a susţinut două conferinţe. Prima s-a desfăşurat la Facultatea de Istorie şi a avut ca titlu "Statele Unite şi Europa: Cooperare si confllict. Trecut, prezent, viitor". Cea de-a doua conferinţă, organizată la Institutul Diplomatic Român, a dezbătut importanţa Premiului Nobel pentru Pace.


Dacă e marţi, miercuri sau joi...se pichetează Parlamentul

Posted: 06 May 2010 04:12 AM PDT

Cele patru federaţii sindicale din învăţământ au decis să picheteze Parlamentul în următoarele două săptămâni,în fiecare marţi, miercuri şi joi. Sindicaliştii vor protesta faţă de prevederile din Legea Educaţiei Naţionale, pe care nu le acceptă.  


Disensiuni în Coaliţie pe tema educaţiei

Posted: 06 May 2010 02:45 AM PDT

Legea educaţiei naţionale aprinde spiritele în Coaliţie. Deputaţii din Comisia de învăţământ au adoptat, ieri, un amendament al opoziţiei care prevede că, în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia vor fi predate în limba română la nivel gimnazial şi liceal, putând fi predate în limba maternă la nivel primar. Votul a produs discuţii aprinse şi nemulţumiri din partea UDMR. Câteva ore mai târziu, subcapitolul dedicat minorităţilor naţionale a provocat discuţii între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei. Votul dat azi-dimineaţă în favoarea predării geografiei şi istoriei României în limba română a fost anulat. Nemulţumiţi de vot, reprezentanţii PNL şi PSD au părăsit plenul comisiei. Deputaţii din Comisia de învăţământ trebuie să întocmească raportul final până pe 7 mai. Săptămana viitoare, legea educaţiei ar trebui să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.


Cum obţii drept de muncă în Marea Britanie. Sfaturi pentru tineri

Posted: 04 May 2010 01:13 PM PDT

Tinerii români care vor să lucreze în Marea Britanie trebuie să ştie că dreptul de muncă este strict condiţionat de statutul de „student" la o instituţie de învăţământ recunoscută de autorităţile britanice. Cetăţenii români pot lucra cu normă redusă pe durata studiilor sau cu normă întreagă, dacă urmează cursuri de formare profesională care presupun şi un plasament la un loc de muncă. Pentru a obţine statutul de „student", cetăţenii români trebuie să achite contravaloarea cursurilor, comisioanele agenţiilor de mediere din România şi, uneori, contravaloarea serviciilor de obţinere a certificatelor de înregistrare, cunoscute sub denumirea de „yellow cards". Deşi înscrierea la astfel de cursuri reprezintă o metodă relativ simplă de a dobândi dreptul de muncă în Marea Britanie, în realitate, cei care au urmat această cale au avut deseori surprise: fie au fost nevoiţi să accepte condiţii dezavantajoase de muncă şi cazare, fie colegiile s-au desfiinţat şi oamenii au rămas fără locul de muncă. Despre drepturile şi obligaţiile românilor pe piaţa muncii internaţionale, vorbeşte Raluca Belciu cu invitata sa la "Ora de Ştiri" - Camelia Mihalcea, manager la EURES (European Employment Services - Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă).


Premieră la testele de evaluare naţională pentru elevi

Posted: 04 May 2010 04:05 AM PDT

Au început emoţiile pentru elevii claselor a VIII-a. Ei au susţinut astăzi prima probă, cea la Limba Română, din cadrul testelor de evaluare naţională la sfârşit de gimnaziu. Este un examen în premieră, pentru că această generaţie a prins şi tezele cu subiect unic de anul trecut. Proba la matematică urmează să fie susţinută în data de 12 mai.


Ce vor tinerii de ziua lor?

Posted: 02 May 2010 11:38 AM PDT

Sub spectrul crizei şi al scandalului de anul trecut, Ziua Tineretului a trecut aproape neobservată în România. Austeritatea a fost cuvântul de ordine al puţinelor manifestari organizate de Autoritatea Naţională pentru Tineret. Concertele cu trupe în vogă, petrecerile la mare sau celebra scena de 70 de mii de euro care a costat-o pe Monica Ridzi funcţia de ministru şi un dosar penal au fost date uitării. Alternativele propuse tinerilor: voluntariatul şi ieşirile cu familia, în parc.Cum arată universul real al tinerilor din România şi cât mai contează pentru ei Ziua Naţională a Tineretului, au discutat la Tema Zilei Cătălin Sava şi psihologul Mihaela Săhleanu.


Summit-ul tinerilor!

Posted: 02 May 2010 11:29 AM PDT

La Timişoara, adolescenţii din statele europene au organizat un summit. Timp de 6 zile vor căuta să lămurească dificultăţile pe care le întâmpină generaţia lor şi ce propuneri pot trimite europarlamentarilor, astfel încât autorităţle europene să ţină seama şi de părerile lor.


Elevii decid: Azi nu vorbesc urât!

Posted: 30 Apr 2010 12:28 PM PDT

Studenţii unei facultăţi din Cluj au iniţiat o campanie împotriva violenţei verbale - un fenomen trecut sub tăcere în România. De altfel, tinerii s-au bazat pe studii realizate în străinătate, care confirmă efectele traumatizante ale limbajului agresiv în rândul elevilor. Ce se petrece în mintea unui copil atunci când aude cuvinte urâte? Au explicat, la Ora de ştiri, elevii şi psihologul Mihaela Săhlean 


10 MOTIVE PENTRU A FACE GREVA

Posted:

Nemultumirile bugetarilor legate de masurile austere pe care statul le intensifica, se adancesc o data cu criza financiara. In aceasta situatie se regasesc si colegii mei de breasla, profesorii, satui de nedreptatile facute de Guvern. Echipa ...


CAMPIONII COMPETITIEI SPORTIVE "CUPA 1"

Posted:

A IX-a editie a Cupei 1, competitia scolara sportiva initiata de Primaria Sectorului 1, a stabilit si anul acesta cele mai bune scoli generale si licee la sport. Cei mai buni sportivi din sectorul 1 al capitalei vor fi premiati luni, 24 mai, in cadrul ...


MAI SUNT DOAR 3 ZILE PANA LA GALA BALURILOR 2010!

Posted:

Liceenii din Bucuresti� si-au marcat cu siguranta data de 22 mai in calendar, pentru ca ii asteapta un spectacol pe care nu-l vor uita: Gala Balurilor 2010! Sambata, pe scena Jet Set Events Hall din capitala vor urca cele mai frumoase boboace de liceu, ...


PREFECTURA JUDETULUI GIURGIU VA FI CONDUSA DE O ELEVA

Posted:

O eleva de clasa a XII-a din Giurgiu va fi prefect pentru o zi. Eleva invata la Liceul "Ion Barbu" si a castigat un concurs care a avut loc marti in cadrul Zilelor Educatiei Nationale.Eleva se numeste Denisa Paraschiv si a castigat primul loc la ...


PROFESORII PICHETEAZA SEDIUL PARLAMENTULUI

Posted:

Profesorii s-au alaturat in aceasta saptamana protestului bugetarilor si au iesit in strada pentru a picheta in fata Parlamentului. La fel ca si restul angajatilor de la stat, cadrele didactice sunt nemutumite de masurile pe care Guvernul vrea sa le ia ...


CONCURSUL NATIONAL DE INFORMATICA "EXPLORIT"

Posted:

Liceenii Colegiul National "Ferdinand I" din Bacau impreuna cu partenerii sai: Fundatia Dinu Patriciu, Intel Romania, Tiseco si Fresh Smile pregatesc o mare surpriza colegilor din intreaga tara la finele acestui an scolar. Iti lansam provocarea – ...


LEGEA EDUCATIEI NATIONALE 2010 OFERA SOLUTII PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI SCOLAR

Posted:

Marti, 18 mai 2010, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului,� Oana Badea, a participat la Conferinta nationala "Abandonul scolar in Romania", organizata in parteneriat cu UNICEF Romania. Demnitarul a apreciat ca ...


ACADEMIA "TINERI PENTRU VIITOR"

Posted:

Incepand cu data de 3 mai 2010, Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania, A.P.F.R. Timisoara a lansat programul Academia "TINERI PENTRU VIITOR", proiect finantat de Consiliul Judetean Timis. Programul este unic la nivel national si ofera tinerilor ...


SCRISOARE DESCHISA PRIVIND PREDAREA RELIGIEI IN SCOLI

Posted:

Scrisoare deschisa adresata membrilor Parlamentului privind predarea religiei in scoli.Stimata Doamna / Stimate Domnule,Proiectul Legii Educatiei Nationale, in formularea propusa de Guvern, imbunatateste semnificativ cadrul legal privind predarea ...


No comments:

Post a Comment