Friday, September 18, 2015

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


ARACIP a revizuit standardele de calitate pe baza carora sunt evaluate scolile

Posted: 18 Sep 2015 07:09 AM PDT

ARACIP a realizat o revizuire a standardelor de calitate pe baza carora sunt evaluate scolile, cu ajutorul unei finantari europene si propune implementarea lor prin Hotarare de Guvern. Astfel, ARACIP doreste centrarea scolii pe dezvoltare, nu pe functionare ca pana acum, centrul interesului fiind bunastarea elevului si rezultatele scolare ale acestuia.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Una din 15 scoli de la sat evaluate de ARACIP risca sa fie inschisa, din cauza conditiilor improprii

Posted: 18 Sep 2015 06:30 AM PDT

Circa 87% din scolile de la sat (549 de unitati) indeplinesc standardele minime de calitate, in timp ce restul de 13% (84 de unitati) nu le indeplinesc, se arata intr-un raport ARACIP, in care au fost evaluate 633 de unitati de invatamant din mediul rural. Practic, 1 din 15 scoli risca sa fie inchise, daca autoritatile nu vor lua masuri pentru remedierea situatiei.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

PROFIL Şcoala romaneasca de la sat are resurse infime si educa copii din familii destramate care se zbat in saracie, invata sub potential si abandoneaza cartea

Posted: 18 Sep 2015 06:14 AM PDT

Portretul scolii de la sat in Romania anului 2015 nu este unul incurajator, dupa cum arata un raport ARACIP. Desi in ultimii 10 ani s-au constatat imbunatatiri in privinta calitatii invatamantului, precum un grad mai inalt de calificare a personalului si o relatie buna cu autoritatile in privinta copiilor cu risc, scoala de la sat ramane sora vitrega a invatamantului romanesc.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wednesday, September 16, 2015

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Incepe scoala cu ECDL!

Posted: 16 Sep 2015 10:22 AM PDT

     Elevii pot sa faca un pas inainte si sa isi obtina Permisul ECDL (European Computer Driving Licence). Astfel, competentele lor digitale sunt recunoscute la nivel international si certificate pe termen nelimitat, elevii avand oportunitatea de a echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC. […] The post Incepe scoala cu ECDL! appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

APEL UMANITAR: Cu un SMS la 8824, oricine poate oferi cel mai pretios dar doamnei profesor Stefania Albu: minute de viata

Posted: 16 Sep 2015 10:15 AM PDT

Inceput de scoala    Si anul acesta scolile au inceput ca de obicei, cu zarva, cu bucurie si cu emotie. Dar doamna prof. Stefania Albu de la LTAS „Victor Slavescu" din Ploiesti nu mai poate intampina acest inceput de an scolar de la catedra, printre glasuri entuziaste de elevi, cataloage […] The post APEL UMANITAR: Cu un SMS la 8824, oricine poate oferi cel mai pretios dar doamnei profesor Stefania Albu: minute de viata appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

Experti romani din tara si strainatate gasesc solutii pentru valorificarea potentialului strategic al diasporei romanesti

Posted: 16 Sep 2015 10:07 AM PDT

   Marti, 15 septembrie 2015, Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, au organizat, la Palatul Cotroceni, conferinta „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti".    Conferinta a debutat cu intonarea Imnului […] The post Experti romani din tara si strainatate gasesc solutii pentru valorificarea potentialului strategic al diasporei romanesti appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

Examen pentru a intra in clasa a XI-a. Ce sanse are propunerea de reintroducere a treptei a II-a la liceu

Posted: 16 Sep 2015 10:02 AM PDT

Reintroducerea unei trepte la clasa a X-a, examenul de admitere la liceu si Bacalaureatul diferentiat sunt cateva dintre propunerile de modificare a sistemului de evaluare in invatamantul preuniversitar, facute in cadrul consultarilor pentru noua lege a Educatiei.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Reprezentantii profesorilor se afla in negocieri cu Guvernul pentru marirea salariilor. Cat ar putea primi in plus

Posted: 16 Sep 2015 03:33 AM PDT

Guvernul Ponta a propus profesorilor o crestere salariala de 10% din luna decembrie,  in urma discutiilor cu lideii sindicali, care au avut loc marti. Reprezentantii profesorilor mai spun ca exista si varianta unei cresteri de 25% pe legea salarizarii.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Girls Who Code Romania si 4PSA ofera premii liceenelor cu proiecte de top la InfoEducatie

Posted: 16 Sep 2015 03:26 AM PDT

   Editia 2015 a concursului national InfoEducatie a adus o surpriza placuta elevelor participante la sectiunile existente: Roboti, Multimedia, Software Educational, Software Utilitar, Aplicatii Web. Anul acesta, Girls Who Code Romania, 4PSA si Asociatia TechLounge au recompensat financiar elevele care au creat aplicatii de top. Printre criteriile folosite la selectie […] The post Girls Who Code Romania si 4PSA ofera premii liceenelor cu proiecte de top la InfoEducatie appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

Romania are patru universitati in topul QS University Rankings. Pe primul loc in lume este MIT

Posted: 16 Sep 2015 02:14 AM PDT

Romania este prezenta in Clasamentul QS International al Universitatilor din acest an, cu patru universitati. Cel mai bun rezultat apartine si in acest an Universtitatii din Bucuresti (pe locurile 651-700), care este urmata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Vest din Timisoara (toate in seria 701+).

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Iohannis: Modificarile luate cu gandul la campanie nu pot duce la schimbarea educatiei

Posted: 16 Sep 2015 01:54 AM PDT

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri, in Parlament, despre necesitatea unor consultari nationale cu toti actorii implicati in sistemul de educatie, consultari care sa produca in maximum doi ani, o legislatie coerenta, corecta si care sa raspunda la problemele sistemului, care tine cu greu pasul cu schimbarile sociale din secolul XXI.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Tuesday, September 15, 2015

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Studiu OECD: Elevii care folosesc mult calculatorul la scoala nu au neaparat rezultate mai bune

Posted: 15 Sep 2015 07:55 AM PDT

Elevii care invata in clase digitalizate, dupa manuale digitale, cu ajutorul calculatorului, nu vor avea neaparat note mai mari la scoala, arata un studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care organizeaza si celebrele teste PISA de competente. Pe primul loc la competente digitale sunt elevii din Singapore.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Laptopuri si tablete pentru elevii care doresc certificarea competentelor digitale

Posted: 15 Sep 2015 03:43 AM PDT

Elevii care se inscriu, in perioada 14-18 septembrie, pentru obtinerea permisului ECDL (European Computer Driving Licence) pot castiga unul dintre premiile oferite de Fundatia ECDL Romania. In plus, competentele lor digitale vor fi recunoscute la nivel international si certificate pe termen nelimitat si vor putea echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului, cu ECDL PROFIL BAC.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Klaus Iohannis: „Romanii de peste granite, o sursa de inspiratie de care tara are mare nevoie”

Posted: 15 Sep 2015 02:02 AM PDT

„Eforturile noastre vor fi un succes atunci cand munca in afara tarii va fi o chestiune de alegere, nu de necesitate", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la conferinta „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti". Presedintele a mai schitat cateva repere din strategia de consolidare a diasporei si a indemnat parlamentarii „sa-si onoreze promisiunea" si sa introduca votul prin corespondenta.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Temele de acasa, povara pentru elevii romani. Cum ne convingem copiii sa invete si in timpul liber

Posted: 15 Sep 2015 01:18 AM PDT

Elevii din Romania afirma ca aloca 7 ore pe saptamana pentru temele de acasa, in comparatie cu 14 ore pe saptamana, atat cat aloca elevii din Shanghai (China), cel mai performant sistem de educatie din lume, potrivit studiilor Programului pentru evaluarea internationala a elevilor (PISA), realizate de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Academicianul Eugen Simion: "Din cartile de istorie au disparut halci din cultura noastra"

Posted: 14 Sep 2015 12:18 PM PDT

Academicianul Eugen Simion, invitatul lui Rares Bogdan la emisiunea "Jocuri de Putere", a vorbit despre declinul în care se afla învatamântul românesc si despre marile probleme pe care acest fenomen le-ar putea cauza României.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Monday, September 14, 2015

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Anul scolar debuteaza cu putine noutati si multe probleme vechi

Posted: 14 Sep 2015 10:11 AM PDT

Peste trei milioane de elevi s-au intors, ieri, la scoala cu gandul deja la vacanta de iarna, care a fost prelungita la trei saptamani din acest an. Insa o parte din ei au mai constatat ca scoala lor n-a fost modernizata nici in acest an sau ca profesorii de la clasa predau fara calificarea necesara.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cum ne educam copiii? Expresiile care fac mai mult rau decat bine

Posted: 14 Sep 2015 08:08 AM PDT

Baietii au nevoie de mai multa incredere si libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grija si protectie, spun specialistii. Felul in care le vorbim si modul in care ne comportam cu micutii nostri isi pun amprenta asupra dezvoltarii lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protectie sporita – pot afecta dezvoltarea armonioasa.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Iohannis lanseaza o provocare Guvernului: "Cred ca este posibil ca pana in toamna lui 2018, sa avem o Romanie moderna si in scoli"

Posted: 14 Sep 2015 07:33 AM PDT

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat la conferinta de presa tinuta luni la Cotroceni ca lanseaza Guvernului o provocare ca in trei ani de zile sa se rezolve problema scolilor care nu au autorizatie sanitara de functionare. "Cred ca este posibil ca pana in toamna lui 2018, sa avem o Romanie moderna si in scoli", a declarat Iohannis.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Şcoala de clasa unica, in Romania. Unde vor invata elevii dintr-un mic oras: benefic pentru sanatate

Posted: 14 Sep 2015 07:11 AM PDT

La Oravita, judetul Caras-Severin, va fi amenajata o sala de clasa într-o salina artificiala. Aceasta va fi construita pe o suprafata de 800 de metri patrati, pe locul unei foste ferme din apropiere de Greoni, lucrarile fiind programate sa înceapa

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cat de competitiv este invatamantul universitar privat fata de cel de stat? Profesor: „Incercam sa adaptam oferta educationala la piata muncii“

Posted: 14 Sep 2015 04:28 AM PDT

In platoul Adevarul Live s-a discutat despre performantele universitatilor private din Romania in noile conditii de concurenta, sesiunea admiterii de toamna si serviciile complementare cu care aceste institutii de invatamant le concureaza pe cele de stat.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Noul an scolar. Cimpeanu: 3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa

Posted: 14 Sep 2015 03:38 AM PDT

Cu ocazia inceperii noului an scolar, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spune ca aproximativ 3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa. El spune insa ca un sistem performant ar putea fi pus in practica prin intermediul unui sistem de salarizare atractiv.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Reprezentantii profesorilor propun ca dascalii sa aiba statut de autoritate publica

Posted: 14 Sep 2015 02:36 AM PDT

Federatia Sindicatelor Libere de Invatamant (FSLI) propune, printr-o initiativa legislativa, ca personalul didactic sa aiba statut de autoritate publica si sa beneficieze astfel de protectie in fata unor eventuale abuzuri ale elevilor si parintilor.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Prima zi de scoala. Iohannis: "Educatia performanta nu produce someri, ci absolventi care au perspective de cariera". Care sunt noutatile noului an

Posted: 13 Sep 2015 04:01 PM PDT

Modificarile aduse pe ultima suta de metri structurii anului scolar, care debuteaza astazi i-au luat prin surprindere pe parinti si pe copii. Astfel, elevii vor avea o vacanta de iarna mai lunga cu o saptamana, insa vacanta de vara va fi mai scurta. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, impreuna cu presedintele Klaus Iohannis vor deschide anul scolar 2014-2015 la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Targoviste.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

FSLI: Prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna, benefica pentru elevi si cadrele didactice

Posted: 13 Sep 2015 02:07 PM PDT

Prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna si amanarea cu o saptamana a incheierii cursurilor din anul scolar 2015-2016 este o masura benefica atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice, sustin reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sunday, September 13, 2015

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Pregatirile pentru inceperea noului an scolar – tema videoconferintei ministrului Cimpeanu cu sefii de ISJ

Posted: 13 Sep 2015 10:38 AM PDT

    Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a avut duminica o videoconferinta cu inspectorii scolari generali si inspectorii generali adjuncti, dedicata evaluarii pregatirilor inceputului de an scolar, printre subiectele abordate numarandu-se normarea personalului din invatamantul preuniversitar, incadrarea personalului didactic calificat pe posturile vacante, stadiul distribuirii manualelor in scoli si starea infrastructurii […] The post Pregatirile pentru inceperea noului an scolar – tema videoconferintei ministrului Cimpeanu cu sefii de ISJ appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

Abrambureala cu noul an scolar

Posted: 13 Sep 2015 09:41 AM PDT

Modificarile aduse pe ultima suta de metri structurii anului scolar, care debuteaza luni, i-au luat prin surprindere nu doar pe parinti si pe copii, ci si pe operatorii de turism. Acestia sunt profund nemultumiti de decizia oficialilor din Educatie, pe care ii acuza ca n-au luat in calcul faptul ca multi parinti si-au planificat deja vacantele si au platit si sume in avans, pe care le vor pierde

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Peste 3 milioane de elevi si prescolari incep luni scoala. Structura noului an scolar

Posted: 13 Sep 2015 08:39 AM PDT

      Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, anul scolar 2015 – 2016 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 175 de zile lucratoare.    Exceptie vor face clasele terminale de liceu pentru care anul scolar este de 37 de saptamani, din care durata cursurilor – 33 de saptamani, 4 […] The post Peste 3 milioane de elevi si prescolari incep luni scoala. Structura noului an scolar appeared first on Stiri din Educatie | Edu News.

Cimpeanu despre noua structura a anului scolar: Modificarile au fost discutate cu sindicatele din invatamantul preuniversitar, fiind agreate

Posted: 13 Sep 2015 08:31 AM PDT

Ministrul Educatiei a precizat, in videoconferinta cu inspectorii scolari pe care a sustinut-o cu o zi inainte de inceperea noului an scolar, ca modificarile au fost discutate cu sindicatele din invatamantul preuniversitar, fiind agreate si sustinute si de Consiliul National al Elevilor (CNE). De asemenea, si CNE a dat un punct de vedere in care precizeaza ca elevii agreaza schimbarea.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Videoconferinta sustinuta de ministrul Sorin Mihai Cimpeanu cu conducerile inspectoratelor scolare judetene

Posted: 13 Sep 2015 07:48 AM PDT

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a susţinut duminică, 13 septembrie, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii generali adjuncţi, dedicată evaluării pregătirilor specifice începutului de an şcolar.