Saturday, March 9, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


PROPUNERE: Educatia media ar trebui sa fie printre materiile scolare

Posted: 09 Mar 2013 12:17 AM PST


educatia_media_printre_materiile_scolare

Membrul CNA Valentin Alexandru Jucan a susținut, vineri, că educația media ar trebui să se afle printre materiile predate la școală, ținând cont de impactul pe care media îl are asupra copiilor, informează Mediafax.

Acesta a argumentat că degradarea spațiului audiovizual are consecințe și asupra copiilor și tinerilor, iar aceștia ar trebui să facă educație media la școală.

El a mai spus că libertatea a fost înțeleasă de către media, după 1989, ca “libertatea de a fi dezmățat, libertatea de a exhiba nerușinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocănesc, calomnia”.

De asemenea, Jucan consideră că, uneori, televiziunea favorizează comportamentele violente și incită la violență.

The post PROPUNERE: Educația media ar trebui să fie printre materiile școlare appeared first on Edu-News.ro.

Elevi romani, premiati de Agentia Spatiala Europeana

Posted: 08 Mar 2013 03:43 PM PST


Cassini-Om- de-Știință-pentru-o-zi

17 elevi români au fost premiați în cadrul concursului de eseuri spațiale “Cassini – Om de Știință pentru o zi” , organizat de Agenția Spațială Europeană.

În cadrul concursului, elevii au avut de studiat trei posibile ținte pentru misiunea spațială Cassini, un proiect internațional al ESA, NASA și al Agenției Spațiale Italiene: planeta Saturn, satelitul său natural Pan sau inelul F.

Elevii au fost nevoiți să argumenteze care dintre cele trei ținte ar putea da cele mai relevante rezultate științifice. Evaluarea eseurilor, scrise în limba maternă, a fost făcută de experți internaționali.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect internațional ce studiază planeta Saturn, inelele și sateliții săi naturali. Cassini s-a înregistrat pe orbita saturniană în anul 2004, după o călătorie de 7 ani și își va continua misiunea până în anul 2017.

The post Elevi români, premiați de Agenția Spațială Europeană appeared first on Edu-News.ro.

Voluntarii LSRS de pretutindeni au intampinat primavara cu martisoare si evenimente deosebite

Posted: 08 Mar 2013 01:52 PM PST


       martisor_LSRS

       Voluntarii Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) au sărbătorit și în acest an sosirea primăverii în mod tradițional românesc. Filialele LSRS din Canada, Danemarca, Germania, Italia, Olanda și Turcia au organizat diferite evenimente de Mărțișor.

Ce au făcut voluntarii din Canada?

            La Toronto, voluntarii din LSRS Canada au sărbătorit Mărțișorul și venirea primăverii în cadrul unei seri speciale cu filme românești și un recital de nai. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Lectoratului de limba română de la York University și susținerea celor de la Center of Multidisciplinary Studies.

Dublă sărbătoare în Danemarca cu voluntarii LSRS

          LSRS Danemarca a sărbătorit venirea primăverii în două orașe: Aarhus și Kolding. Astfel, pe 28 februarie, voluntarii din Kolding au oferit mărțișoare confecționate manual acasă, fiind oferite atât studenților români, cât și celor internaționali de la International Business Academy, Kolding. În cadrul întâlnirii prilejuite de venirea primăverii, prietenii internaționali au aflat câte ceva și despre istoria acestei frumoase tradiții românești. Alături de studenți, și profesorii au primit câte un mărțisor și o scrisoare despre această tradiție.

            În orașul Aarhus, echipa LSRS Danemarca a oferit mărțisoare, câteva gustări și ceai atât studenților români de la Aarhus University, Business and Social Sciences, cât și celor de la Aarhus Business Academy și Lær Dansk Sprogskole Aarhus. Toți cei care au primit mărțișoare de la voluntarii LSRS s-au arătat a fi încântați și, mai mult decât atât, le-au purtat cu mândrie, pentru a avea noroc tot anul.

Filme românești, în prima zi de primăvară germană

           Colegii din LSRS Germania au participat duminică, 3 martie, la un eveniment special organizat de Martisor. Redacția emisiunii "Zig Zag de România" (Freies Radio Stuttgart) și Asociația Cetățenilor Originari din România au dorit să revigoreze prin acest eveniment interesul diasporei, dar și pe cel al comunității germane, pentru cinematografia românească. Evenimentul a fost găzduit de Bistro Einstein, o locație foarte specială din centrul Stuttgartului, cu participarea a nu mai puțin de 60 de persoane, doamnele fiind întâmpinate cu mărțișoare lucrate manual, de acasă, din România. În cadrul acestei prime întâlniri au fost vizionate scurt metrajul "După gâște" și lung metrajul "Casanova – identitate feminină".

           Pe lângă filme și mărțișoare, invitații au avut parte și de specialități culinare românești. Moderatoarea acestui eveniment a fost Daiana Matieș, realizatoarea emisiunii radio săptămânale "Zig Zag de România", de la Freies Radio Stuttgart.

Două zile de expo-mărțișoare, în Italia

           Voluntarii LSRS Italia, împreună cu Asociația Bucovina, au organizat pe 2 și 3 martie o frumoasă expoziție de mărțișoare românești. Evenimentul s-a desfășurat în Parco del Valentino din Torino, având succes neașteptat. Cei peste 400 de vizitatori ai expoziției au plecat acasă cu peste 400 de mărțișoare confecționate de către membrii asociațiilor, dar și cu aproximativ 500 de pliante bilingve, care i-au informat pe vizitatori despre povestea mărțișorului și tradițiile din România. Evenimentul s-a bucurat de apreciere mai ales în rândul italienilor care au ascultat poveștile românești despre Mărțișor cu multă curiozitate , ca mai apoi să își prindă în piept câte un mărțișor. Cei mai mici au avut parte și ei de surprize: la atelierul dedicat lor au participat copii români născuți în Italia care auziseră de mărțișor numai din poveștile părinților, însă nu au văzut vreunul până acum. Micuții și-au împărtășit entuziasmul și cu ceilalți copii participanți la activități.

 Mărțișoare și felicitări, în Olanda

         Studenții din LSRS Olanda au sărbătorit la Haga și Leeuwarden venirea primăverii oferind mărțișoare însoțite de felicitarea LSRS Olanda, în care se explică semnificația acestei minunate sărbători. De asemenea, colegii noștri au împărțit și ghiocei și trandafiri doamnelor și domnișoarelor cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie.

 LSRS Turcia, cină și mărțișoare în prima zi de primăvară

          Colegii din LSRS Turcia au organizat o serie întreagă de manifestări dedicate sosirii primăverii. Astfel, pe 27 februarie LSRS-Filiala Turcia a organizat un workshop de mărțișoare cu și pentru studenții din Istanbul, confecționând împreună simbolurile românești care vestesc primăvara. Tinerii s-au arătat bucuroși și interesați de tradițiile noastre. Pe lângă workshop-ul reușit, LSRS Turcia a participat la evenimentul „Mărțișor – Târgul de Primăvară"  organizat de către Institutul Cultural Roman (ICR) Istanbul și Consulatul Moldovei la Istanbul, pe data de 1 martie. Cu ocazia acestui eveniment, invitații au putut degusta tradiționalii mucenici moldovenești, fiind încântați de sceneta prezentată de copiii din comunitate, dar și de tradiționalele mărțișoare.

The post Voluntarii LSRS de pretutindeni au întâmpinat primăvara cu mărțișoare și evenimente deosebite appeared first on Edu-News.ro.

Friday, March 8, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Şcolile speciale din Harghita ar putea fi inchise

Posted: 08 Mar 2013 06:25 AM PST

Şcolile speciale din Harghita ar putea fi închise, iar mai multe persoane disponibilizate, întrucât exista un deficit de 10 milioane de euro în bugetul judetului pentru anul 2013, a afirmat, vineri, presedintele CJ, Borboly Csaba.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Membru CNA: Educatia media trebuie introdusa in scoli

Posted: 08 Mar 2013 02:03 AM PST

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat vineri, la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", ca între materiile scolare ar fi necesara si educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara, având în vedere
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Proiect: Ştampila ministerului Educatiei NU va mai aparea pe diplomele universitare

Posted: 08 Mar 2013 01:49 AM PST

Dupa ce Camera Deputatilor a votat recent un proiect legislativ care anuleaza reforma facuta în ultimii ani în sistemul de învatamânt, Senatul, camera decizionala, anunta cireasa de pe tort: vor sa dea dreptul universitatilor de a emite
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Numarul orelor de sport din invatamantul preuniversitar vor fi dublate

Posted: 08 Mar 2013 12:15 AM PST


ore-de-sport-dublate

Numărul de ore de sport vor fi dublate pentru elevii din învățământul preuniversitar. Anunțul a fost făcut ministrul Educației, Remus Pricopie.

Șeful de la Educație a vorbit și despre insuficiența infrastructurii dedicată orelor de sport în instituțiile de învățământ din România, însă a explicat, în același timp, că există facilități care nu sunt folosite.

“Când Guvernul a decis să reinvestească în sport, evident că este un semnal și către autoritățile locale și minister ca investițiile să continue în acest domeniu. Este bine să discutăm și cu Ministerul Tineretului și Sportului, să vedem cum folosim împreună infrastructura pe care o avem”, a continuat ministrul, citat de Mediafax.

Pricopie a explicat că orele de sport alocate în plus claselor pregătitoare și I-IV au fost luate din cele aflate la dispoziția școlii, nefiind afectate celelalte discipline.

The post Numărul orelor de sport din învățământul preuniversitar vor fi dublate appeared first on Edu-News.ro.

Un membru al CNA considera ca educatia media ar trebui introdusa intre materiile scolare.

Posted: 07 Mar 2013 10:49 PM PST

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat vineri, la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", ca intre materiile scolare ar fi necesara si educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara, informeaza Mediafax. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) organizeaza, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", la care a participat si ministrul Educatiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenti si ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

6 calitati ale parintelui perfect

Posted: 07 Mar 2013 09:20 PM PST

Nu e parinte care sa nu-si doreasca sa fie parintele perfect pentru copilul sau. Nu este tocmai usor, dar merita tot efortul. De modul in care stim sa ne comportam cu copiii nostri depinde dezvoltarea lor armonioasa, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wednesday, March 6, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Noua Lege a Educatiei: din nou in anii ’90. ...

Posted: 06 Mar 2013 07:03 AM PST

Legea educatiei din 2011 proteja patrimoniul institutiilor de invatamant, nemaipermitand aducerea ca aport la capitalul social in asocieri cu entitati private, a patrimoniului imobiliar. Acum doua zile, insa, majoritatea deputatilor au decis modificarea articolului 129 care impunea asemenea ingradiri: “Universitatea poate acorda prin contract dreptul de administrare si folosinta asupra bunurilor patrimoniale societatilor comerciale sau asociatiilor in care are calitatea de asociat sau ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

LEGEA EDUCATIEI. Modificarea care-i va afecta pe toti DIRECTORII DE ŞCOLI

Posted: 06 Mar 2013 03:04 AM PST

Directorii de scoli ar putea fi scutiti de la obligatia de a preda, conform unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publica de Ministerul Educatiei.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

TITULARIZARE 2013. Vesti bune pentru cei care obtin note peste 7

Posted: 06 Mar 2013 02:54 AM PST

TITULARIZARE 2013. Candidatii care au obtinut note peste 7 la concursul de titularizare ar putea ocupa posturi pe perioada nedeterminata la scolile unde predau.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Elevii romani fac 47 de milioane de absente anual

Posted: 06 Mar 2013 01:36 AM PST


absente_elevi

O situație centralizată la Ministerul Educației arată că, anual, cei peste 2,4 milioane de elevi români fac 47 de milioane de absențe. O medie de 19 absențe pe lună, dintre care 2 nemotivate per elev.

Multe dintre absențele elevilor români sunt motivate, dar cele care nu pot fi justificate duc automat la tăierea ajutoarelor sociale din partea statului.

Așa se face că, anual, în jur de 50-60 000 de alocații au fost diminuate sau tăiate integral din cauza absențelor.

Cel mai mult lipsesc de la cursuri elevii din regiunea Moldovei.

The post Elevii români fac 47 de milioane de absențe anual appeared first on Edu-News.ro.

Copiii ar putea invata de la anul istoria romilor si a ungurilor

Posted: 06 Mar 2013 01:28 AM PST


istoria_romilor_si_ungurilor

Istoria celor 18 minorități naționale ar putea fi învățată, de anul viitor, de toți elevii din clasele V-VIII.

Ideea îi aparține președintelui Comisiei pentru Apărarea Drepturilor  Omului, Nicolae Păun.  Acesta va depune in Parlament un proiect legislativ in acest sens.

Politicianul consideră că prin cunoașterea istoriei minorităților care trăiesc pe teritoriul României s-ar elimina unele prejudecăți ale populației majoritare față de cei care trăiesc de mii de ani alături de aceștia.

The post Copiii ar putea învăța de la anul istoria romilor și a ungurilor appeared first on Edu-News.ro.

Modificarile la Legea Educatiei au fost adoptate. VEZI care sunt noutatile

Posted: 05 Mar 2013 11:05 PM PST

Clasa a noua ramâne la liceu. Asta au decis deputatii care au adoptat ieri în plen modificarile aduse legii educatiei în Comisia de învatamânt, la propunerea ministrului Remus Pricopie.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Tuesday, March 5, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Topul celor mai prestigioase o suta de universitati din lume

Posted: 05 Mar 2013 08:58 AM PST

Universitatea Harvard urmata de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Cambridge si Oxford din Marea Britanie, Universitatea Berkeley din California pe primele cinci pozitii în topul celor mai prestigioase o suta de universitati din lume, potrivit site-ului www.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Legea Educatiei, noi modificari. Elevii claselor a opta si a noua, la mana deputatilor

Posted: 05 Mar 2013 04:31 AM PST

Guvernul face înca un pas pentru a modifica Legea educatiei. Propunerile facute saptamâna trecuta de ministrul Remus Pricopie au trecut de plenul Camerei Deputatilor. Cea mai importanta modificare se refera la clasa a 9 - a care trece înapoi la liceu.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Topul universitatilor cu CEA MAI BUNA REPUTATIE. ...

Posted: 05 Mar 2013 03:41 AM PST

Harvard si Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite si Cambridge din Marea Britanie sunt universitatile cu cea mai buna reputatie din lume, potrivit clasamentului publicat de Times Higher Education pentru 2013. Clasamentul este dominat de institutii de invatamant superior din SUA si Marea Britanie, dar in primele 50 de locuri au urcat si universitati din Rusia sau Australia. Franta, in schimb, nu are nici o universitate in top 50. Primele 10 locuri sunt detinute, aproape ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Format inovator de MBA sustinut in Romania de profesori de prestigiu de la INSEAD si MIT.

Posted: 05 Mar 2013 03:31 AM PST

Mai sunt 10 zile pentru inscrierea la Business Mentoring Program, program de mentorat in afaceri, care respecta exigentele INSEAD si MIT, cu o durata optima pentru specialistii foarte ocupati si ale carui costuri se ridica la doar o treime din cele ale unui MBA. Bill Aulet si Ken Morse, profesori la Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, vor fi prezenti in luna martie, la Bucuresti, pentru a sustine cursuri pe teme de marketing si strategii de vanzari globale, in cadrul Business ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Tatii romani nu sunt interesati de concediul de crestere a copilului

Posted: 05 Mar 2013 01:38 AM PST


concediu_tatii_romani

Deși pot beneficia de un concediu de creștere a copilului pentru o perioadă de doi ani, tații români nu sunt interesați de acest tip de concediu. Asta arată o analiză a companiei de consultanță Accace.

Tații români sunt printre cei mai avantajați părinți din Uniunea Europeana în privința concediilor de creștere a copilului, ei beneficiind de cea mai lungă perioadă de concediu paternal.

Potrivit ultimelor studii făcute în acest sens, tații români nu sunt însă prea interesați de acest beneficiu.

În cazul în care perioada solicitată pentru concediu parental este de un an, mama beneficiază de concediu de 11 luni, iar tatăl are dreptul să își ia concediu de creștere și îngrijire a copilului în cea de-a 12-a lună. În cazul în care acesta nu solicită cele patru săptămâni de concediu, perioada nu este transferabilă, mama beneficiind tot de 11 luni de concediu.

The post Tații români nu sunt interesați de concediul de creștere a copilului appeared first on Edu-News.ro.

ADMITERE FACULTATE 2013. Media la BAC 2013, principalul criteriu de admitere

Posted: 05 Mar 2013 12:52 AM PST

Pentru anul academic 2013 – 2014 la toate facultatile admiterea la studii de licenta la Universitatea "1 Decembrie 1918" se va face exclusiv pe baza mediei de la examenul de bacalaureat.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

10 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa pleci la studii in strainatate

Posted: 05 Mar 2013 12:15 AM PST

Te-ai gândit sa pleci la studii în strainatate însa nu esti sigur ce trebuie sa faci astfel încât sa fii pregatit? În situatia ta probabil sunt multe alte persoane, asa ca mai jos poti gasi o lista de pasi care sa te
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Stelian Fedorca e acuzat de incompatibilitate

Posted: 04 Mar 2013 11:56 PM PST


stelian_fedorca

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca, a fost găsit incompatibil de inspectorii de integritate.

Aceștia susțin că Stelian Fedorca a deținut simultan funcțiile de director consilier în minister și pe cea de director la Colegiul Naționhal „Mihai Eminescu", iar ulterior pe cele de secretar de stat și, respectiv, de comerciant.

Secretarul de stat are la dispoziție 15 zile să conteste în instanță decizia ANI. Dacă hotărârea rămâne definitivă, atunci Stelian Fedorca va avea interdicție timp de trei ani să ocupe o funcție publică.

The post Secretarul de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca e acuzat de incompatibilitate appeared first on Edu-News.ro.

Directorii de scoli ar putea fi scutiti total de la predare

Posted: 04 Mar 2013 11:37 PM PST


directorii-scutiti-de-la-predare

Directorii de școli ar putea fi scutiți total de la predare. Asta prevede un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbarere publică de Ministerul Educației. 

Dacă va fi aprobată de Guvern, de aceeași clemență vor beneficia și dascălii-sindicaliști care participă la activități de monitorizare.

Aceștia vor fi scutiți de la obligația de a preda, fără a li se tăia din salariu.

Până acum, degrevarea era posibilă doar parțial, iar în cazul directorilor de grădiniță nu era permisă nicio abatere de la norma didactică.

 

The post Directorii de școli ar putea fi scutiți total de la predare appeared first on Edu-News.ro.

10 pasi inainte sa pleci la studii in strainatate.

Posted: 04 Mar 2013 09:59 PM PST

Te-ai gandit sa pleci la studii in strainatate insa nu esti sigur ce trebuie sa faci astfel incat sa fii pregatit? In situatia ta probabil sunt multe alte persoane, asa ca mai jos poti gasi o lista de pasi care sa te ajute in procesul tau de a deveni student international. 1. Strange cat mai multe informatii despre universitate si programul pe care vrei sa-l urmezi Informeaza-te cat va dura programul pe care vrei sa-l studiezi, consulta topurile internationale pentru a verifica locul ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now