Saturday, March 2, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Liviu Pop: Tinerii au nevoie de clasa a IX-a in sistemul liceal

Posted: 02 Mar 2013 07:51 AM PST

Senatorul Liviu Pop considera ca legea prin care clasa a IX-a intra în ciclul gimnazial înseamna un pas imens în spate pentru calitatea învatamântului si afirma ca ar fi neproductiv daca aceasta ar trece de aprobarea Senatului, Camera
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Friday, March 1, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Rezultatele vizitei de lucru efectuate in Germania de o delegatie a Ministerului Educatiei Nationale condusa de ministrul delegat Mihnea Costoiu

Posted: 01 Mar 2013 11:26 AM PST

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, alături de secretarul de stat în cadrul ANCS, Tudor Prisecaru şi acad. dr. ing. Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH Măgurele, au efectuat joi, 28 februarie, o vizită de lucru în Germania.

Andronescu propune transformarea unor licee tehnologice in scoli profesionale

Posted: 01 Mar 2013 09:46 AM PST

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineriu, ca liceele tehnologice din tara cu o promovabilitate scazuta la Bacalaureat ar trebui transformate în scoli profesionale, scrie Hotnews, citând Agerpres.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

VIOLENTA EXTREMA IN ŞCOLI: Un baiat, lovit cu pumnii si picioarele de colegii sai

Posted: 01 Mar 2013 01:39 AM PST

Violenta maxima, într-o scoala din Braila. Un elev a fost lovit cu bestialitate de câtiva colegi. În tot acest timp, un alt coleg a filmat momentul.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

O romanca a creat cel mai lung snur de martisor din lume

Posted: 01 Mar 2013 01:11 AM PST


snur_martisorRomânia se poate lăuda cu cel mai lung șnur de mãrțișor realizat vreodată.

Lucrarea îi aparține unei artiste populare din județul Arad care, după trei ani de muncă a ajuns cu șnurul la impresionanta lungime de șase kilometri.

Ambiția artistei este să intre cu opera sa în Cartea Recordurilor.

În unele zone, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

Dar în cele mai multe regiuni ale țării, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni sau chiar mai puțin, până la Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici de pe 9 martie.

În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.

The post O româncă a creat cel mai lung șnur de mărțișor din lume appeared first on Edu-News.ro.

O eleva a ajuns la spital dupa ce patru colegi AU INCERCAT SA O VIOLEZE

Posted: 28 Feb 2013 11:54 PM PST

O tânara de 14 ani a ajuns la Spitalul Judetean din Târgoviste dupa ce patru colegi ar fi încercat sa o violeze. Incidentul a avut loc în localitatea dâmboviteana Sateni dupa ce fata chiulise de la cursuri pentru a se plimba.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

20 de lectii de viata pe care orice tata ar trebui sa le dea copiilor lui

Posted: 28 Feb 2013 09:22 PM PST

Rolul tatalui in viata copiilor este la fel de important precum cel al mamei. Iata 20 de lectii de viata pe care orice tata ar trebui sa le dea copiilor lor, ce apartin unui tatic de meserie: Tom Burns, scriitor si blogger, creatorul platformei BuildingaLibrary.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Elevii cu absente sunt lasati fara alocatie

Posted: 28 Feb 2013 05:00 PM PST


Autoritatile iau masuri radicale impotriva parintilor care nu-si trimit copiii la scoala.
Foto: missterrious.deviantart.com

Autoritățile au găsit o metodă inedită de a-i determina pe părinți să își trimită copiii la școală.

Dacă se adună prea multe absențe, statul le va tăia ajutorul oferit pentru susținerea familiei. Acesta este acordat celor cu venituri mici, separat de alocația pentru copii.

Oamenii vor mai primi acești bani doar după ce fac dovada că elevii n-au mai lipsit de la cursuri.

Potrivit legii, dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%. Dacă lipsește 20 de ore de la școală, suma se înjumătățește. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

Aproximativ 300.000 de familii care au copii primesc de la stat o alocație de susținere, pe lângă alocația pentru creșterea minorilor. Suma este calculată pentru fiecare caz în parte, în funcție de veniturile părinților.

The post Elevii cu absențe sunt lăsați fără alocație appeared first on Edu-News.ro.

Programul “cornul si laptele” ar putea fi modificat

Posted: 28 Feb 2013 04:37 PM PST


laptele_si_cornul

Programul “cornul și laptele” ar putea fi modificat. Prefectura județului Buzău a cerut schimbarea legislației după ce au fost probleme cu depozitarea produselor refuzate de elevi. 

Distribuitorii nu reușesc să ajungă cu marfa la timp în localitățile izolate sau livrează întreaga cantitate necesară unei săptămâni într-o singură tranșă.

Din această cauză școlile întâmpină greutăți în depozitarea întregii cantități de produse și cel mai adesea elevii primesc, o singură dată, porția pe mai multe zile.

În plus, după ani buni de funcționare a programului “cornul și laptele”, încă mai sunt școli în județ unde nu există frigidere suficiente pentru păstrarea produselor lactate.

The post Programul “cornul și laptele” ar putea fi modificat appeared first on Edu-News.ro.

Universitatile ar putea fi ierarhizate din nou

Posted: 28 Feb 2013 04:05 PM PST


clasificarea_universitatilor

Ministerul Educației va trebui să facă o nouă metodologie de clasificare a universităților, care să fie “mai transparentă și pe baza unor indicatori de performață clari”, a declarat  rectorul Universității din Suceava, Valentin Popa.

Asta dacă hotărârea Curții de Apel Suceava va fi menținută. Instituția a admis anularea ordinului Ministerului Educației privind clasificarea universităților.

Rectorul a mai spus că universitatea suceveană pledează pentru clasificarea universităților, însă una realizată pe baze reale, iar finanțarea acestora să se facă pe criterii de calitate și de performanță științifică.

Pentru ca studenții și angajatorii să știe ce așteptări trebuie să aibă de la universități, acestea sunt clasificate în trei categorii: instituții de învățământ superior centrate pe educație, cele de educație și cercetare științifică sau de educație și creație artistică, și cele mai bine cotate – universitățile de cercetare avansată și educație.

The post Universitățile ar putea fi ierarhizate din nou appeared first on Edu-News.ro.

Thursday, February 28, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Profesor din Focsani, INCUIAT IN SALA DE CLASA de catre un elev de clasa a VII-a

Posted: 28 Feb 2013 04:56 AM PST

Un profesor de geografie de la Şcoala generala numarul 7 din Focsani a fost încuiat pentru câteva minute în sala de clasa de catre un elev care l-a amenintat cu acte de violenta, dupa ce cadrul didactic l-ar fi jinit pe copil în trecut.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Colaborari romano-germane in domeniul invatamantului superior si in cercetare

Posted: 28 Feb 2013 04:48 AM PST

Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Ştiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, se afla joi la Bonn si Darmstadt, unde va avea întâlniri cu oficialitati germane responsabile
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

(P) Inscrie-te si participa GRATUIT la cursuri in programul Educatie Medicala Continua!

Posted: 28 Feb 2013 01:52 AM PST

Federatia Sanitas din România, în parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Asociatia Centrul Român de Initiative deruleaza proiectul "Îmbunatatirea adaptabilitatii, flexibilitatii si competitivitatii personalului din sectorul
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Amenzi pentru cei care pica Bac-ul de doua ori

Posted: 28 Feb 2013 12:20 AM PST


amenzi_bac

Amenzi pentru cei care pică Bac-ul de două ori
Foto: haaretz.com

Absolvenții de liceu care au picat de două ori examenul de Bacalaureat vor plăti, anul acesta, pentru a susține încă o dată probele examenului de maturitate, o taxă de 230 de lei.  Așa a anunțat ieri Ministerul Educației pe site-ul portalului edu.ro.

Nu toți candidații vor plăti însă această sumă. Cei care au făcut cerere pentru recunoașterea probelor de Bacalaureat la care au fost admiși, dar nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, vor plăti diferențiat o sumă în funcție de numărul de probe pe care vor să le susțină.

De taxa de examen nu vor scăpa nici absolvenții claselor cu studiu intensiv al limbilor străine, cele cu predare în limbile minorităților sau ai claselor cu profil pedagogic, care nu au reușit să promoveze doi ani la rând.

Regula amenzilor pentru examene picate se aplică și celor care își doresc să obțină un atestat de certificare a competențelor profesionale în învățământul liceal, pe filieră vocațională, dar și celor care își doresc obținerea unui atestat de competențe profesionale de nivel doi sau trei.

The post Amenzi pentru cei care pică Bac-ul de două ori appeared first on Edu-News.ro.

Intalniri bilaterale romano-germane pe tema dezvoltarii colaborarii in invatamantul superior si cercetare

Posted: 27 Feb 2013 11:28 PM PST

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, se află astăzi, 28 februarie, la Bonn şi Darmstadt, unde va avea întâlniri cu oficialităţi germane din domeniul învăţământului superior şi cercetării.

Liderii studentilor din Sud-Estul Europei trag un semnal de alarma

Posted: 27 Feb 2013 03:38 PM PST


liderii_studentilor

Reprezentanții studenților din Sud-Estul Europei, acuză statele din regiune că nu fac suficiente eforturi pentru ca tinerii din familii cu venituri reduse, cu dizabilități, aparținând unor minorități etnice sau proveniți din mediul rural să aibă șanse comparabile în a urma și a termina o facultate cu ceilalți tineri.

Declarație comună pentru serviciile studențești

          Federațiile studențești din cadrul inițiativei Sud-Est Europene s-au reunit la București la invitația Alianței Naționale a Organizatiilor Studențești din România (ANOSR) pentru a dezbate probleme comune ale studenților din regiune, concentrându-se în special asupra serviciilor sociale pentru studenți. Cu această ocazie reprezentanții studenților au adoptat o declarație comună legată de serviciile sociale studențești și o publicație cu analizele făcute va fi lansată în câteva săptămâni.

Cerințele studenților Sud-Est europeni…

           Studenții le cer guvernelor și instituțiilor de învățământ superior să ia măsuri legate de granturi, burse, cămine, dar și pentru a asigura consiliere de calitate pentru elevi și studenți, acces gratuit la jurnale de specialitate și alte materiale de studiu, acces gratuit la internet în campusuri și condiții pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa în activitățile educaționale, sociale și culturale asociate studenției.

The post Liderii studenților din Sud-Estul Europei trag un semnal de alarmă appeared first on Edu-News.ro.

Wednesday, February 27, 2013

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


19 studenti de la Medicina s-au autodenuntat ca AU DAT MITA profesorului Lazar Onisai

Posted: 27 Feb 2013 07:57 AM PST

Profesorul universitar de la Facultatea de Medicina a Universitatii Transilvania din Brasov Lazar Onisâi, arestat preventiv în 11 februarie pentru luare de mita, a fost denuntat, pâna în prezent, de 19 studenti care au spus ca au oferit
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Raluca Turcan: USL a macelarit legea educatiei

Posted: 27 Feb 2013 07:05 AM PST

Deputata PDL sustine ca majoritatea USL a macelarit principii fundamentale pentru îmbunatatirea calitatii învatamântului din România.
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Posibil plagiat la UMF "Carol Davila". Comisia de etica s-a autosesizat

Posted: 27 Feb 2013 06:02 AM PST

Comisia de etica a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitala s-a autosesizat dupa ce în presa au aparut informatii privind un posibil plagiat legat de mai multe lucrari de licenta, însa, pâna miercuri,
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Cangurasul Explorator, primul joc-concurs national si pentru elevii clasei pregatitoare.

Posted: 27 Feb 2013 03:59 AM PST

Cangurasul Explorator ii invita pe toti elevii din clasa pregatioare si clasele I-IV la cel mai frumos joc-concurs national care testeaza si dezvolta interesul copiilor pentru observarea si cunoasterea mediului natural, cultural si social. Jocul-concurs este organizat de Ministerul Educatiei Nationale, Fundatia pentru Integrare Europeana Sigma, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie, cu sprijinul urmatoarelor institutii: Ministerul Culturii, Muzeul National al Satului 'Dimitrie ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pricopie propune mentinerea clasei a IX-a in liceu, sindicatele si parintii sunt de acord.

Posted: 27 Feb 2013 03:49 AM PST

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, propune modificarea Legii educatiei in sensul mentinerii clasei a IX-a la liceu, demersul fiind agreat atat de sindicatelele din invatamantul preuniversitar si universitar, cat si de parinti, potrivit Mediafax. Pricopie a declarat miercuri, ca propunerea a fost avansata Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, urmand sa fie parcursi pasii necesari pentru legiferarea modificarii. Potrivit ministrului, trecerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial, ...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Metoda germana de invatare in sase pasi, aplicata in liceele din Cluj

Posted: 27 Feb 2013 03:38 AM PST

819 cadre didactice din învatamântul preuniverstar tehnic din România, printre care si un numar însemnat de profesori din judetul Cluj, au dobândit metoda de învatare în sase pasi, specifica modelului german de
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Reprezentantii parintilor, elevilor si sindicalistilor din invatamant sustin revenirea clasei a IX-a

Posted: 27 Feb 2013 02:54 AM PST

Clasa a IX-a trebuie sa revina la liceu, întrucât trei ani sunt insuficienti pentru învatamântul liceal, sustin reprezentantii Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP) din învatamântul preuniversitar, ai
Citește mai departe...

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Recensamant pentru clasa zero. Parintii vor decide unde isi inscriu copiii

Posted: 27 Feb 2013 01:38 AM PST


clasa_pregatitoare
Recensământul copiilor care ar putea intra anul acesta în clasa pregătitoare începe vineri.
Primele înscrieri au loc în luna aprilie, însă, până atunci, învățătorii și educatorii trebuie să-i caute pe părinți și să-i întrebe unde vor să-și ducă odraslele: la școală sau la grădiniță

Fiecare unitate de învățământ va stabili cum va acționa pentru a afla câți copii de șase și șapte ani sunt în zonă. Unii vor bate din ușă în ușă, iar alții vor lipi afișe la intrările în blocuri.

Părinții mai au la dispoziție o lună pentru a-și exprima opțiunea. Se estimează că în această toamnă se vor înscrie în clasa pregătitoare peste 200.000 de copii.

Clasa zero rămâne în învățământul primar obligatoriu, iar orele vor fi predate de către învățătoare. În funcție de spațiul disponibil, se vor ocupa, mai întâi, sălile de curs din școli, apoi cele din grădinițe.

Într-un sondaj efectuat în perioada 20 octombrie – 20 decembrie 2012, 75 la sută dintre părinți au răspuns că își vor copiii în clasa zero la școală. 63 la sută dintre cei chestionați au spus că nu sunt de acord ca cei mici să primească note sau calificative.

The post Recensământ pentru clasa zero. Părinții vor decide unde își înscriu copiii appeared first on Edu-News.ro.

CNA a decis: Fara imagini cu batai din scoli la TV

Posted: 27 Feb 2013 01:29 AM PST


imagini_batai_in_scoli

Posturile de televiziune din România nu vor mai putea difuza imagini cu bătăi între minori, în școli, și nici nu vor avea voie să precize pagina de internet pe care sunt postate filmele respective.

Prevederea a fost adoptată recent de Consiliul Național al Audiovizualului și face parte dintr-un proiect de Decizie de modificare și completare a Codului Audiovizualului, anunță Mediafax.

Proiectul respectiv mai prevede că “secvențele violente din instituțiile de învățământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii școlii și cu acordul părinților ori al reprezentanților legali ai minorului”.

În același document se arată că imaginile care înfățișează minori implicați în evenimente cu conotație negativă vor fi difuzate doar dacă televiziunile acționeaza “în interesul superior al minorilor”, cu acordul părinților sau reprezentaților legali ai acestora. Totodată, CNA obligă televiziunile să nu ofere niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicați.

The post CNA a decis: Fără imagini cu bătăi din școli la TV appeared first on Edu-News.ro.

Ministrul Educatiei vrea schimbari in Legea Educatiei

Posted: 27 Feb 2013 12:51 AM PST


remus_pricopie

Remus Pricopie a propus comisiei de specialitate din Camera Deputaților revenirea clasei a 9-a la liceu.

Potrivit Legii Educației care a intrat în vigoare în 2011, clasa a 9-a ar urma să fie mutată la gimnaziu din 2016.

Șeful învățământului susține însă că această măsură ar da peste cap infrastructura școlară.

Remus Pricopie a declarat că există țări care prin tradiție au liceul de trei ani și au infrastructura școlară construită în această logică, așa cum sunt state în care liceul este de 4 ani.

O altă propunere se referă la examenul de la finalul ciclului gimnazial, care s-ar modifica tot din 2016. Actuala lege prevede mai multe probe scrise – la limba și literatura română, limba maternă, o probă transdisciplinara la matematica si stiinte și la o limbă străină.

De asemenea legea mai prevede și o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului.

Remus Pricopie vrea, însă, examen la română și matematică plus două evaluari făcute în timpul anului școlar, la o limbă străină și informatică.

Amendamentele au fost aprobate deja de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților . Acestea urmează să fie supuse votului plenului și apoi Senatului, care este camera decizională.

The post Ministrul Educației vrea schimbări în Legea Educației appeared first on Edu-News.ro.