Monday, May 31, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Andronescu: Profesorii titulari nu isi vor pierde locurile de munca

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Posturile detinute de profesorii titulari nu vor fi puse in pericol, daca programa scolara va fi redusa incepand cu anul viitor. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a afirmat ca interesul elevului trebuie sa fie pus pe primul loc, in planul de restructurare a invatamantului, informeaza Amos News. "Nu sunt probleme cu posturile. In sistemul de invatamant sunt 34.000 de suplinitori, 12.000 de necalificati, 6.700 de profesori pensionari care fac plata cu ora, deci nu se pune problema ca cineva care e titular, activ, sa isi piarda locul de munca", a declarat Andronescu. In acelasi timp, profesorii au acuzat ministerul ca doreste reducerea posturilor, prin restructurarea invatamantului. "Nu este firesc sa avem clase sub efectiv si profesori necalificati care sa predea. Mi-as dori sa dimensionam clasele astfel incat sa avem la toate clasele profesori calificati", a adaugat ministrul Educatiei. Ecaterina Andronescu a precizat ca doreste sa reduca numarul orelor de sport, limbi straine si chimie, incepand cu anul viitor, pentru ca programa scolara sa ajunga la 30 de ore pe saptamana.


Andronescu a discutat cu sindicatele despre descentralizare

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a anuntat marti, dupa intalnirea cu liderii sindicali ca s-a discutat propunerea unei ordonante de urgenta prin care sa se reglementeze anumite drepturi ale cadrelor didactice, dar si despre descentralizare. "Vor fi precizate drepturile salariale ce se cuvin absolventilor de licenta Bologna pentru invatamantul primar, conditiile in care se realizeaza transferarile si pretransferarile intre mediul urban si cel rural, intre cicluri, cu conditia sa indeplineasca studiile", a explicat Andronescu. Ministrul a mai precizat ca s-au discutat si principiile descentralizarii si, in acest sens, va fi redactat un document pe marginea caruia se va dezbate la urmatoarea intalnire. "Am discutat si principiile descentralizarii. Sambata a fost o sedinta de Guvern care a avut drept obiectiv discutarea descentralizarii in domeniile importante. Am convenit ca noi, Ministerul, sa realizam un document scris pana joi, iar in intalnirea noastra de joi sa discutam acest document", a mai spus Ecaterina Andronescu.


Scolarii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata

Posted: 12 May 2009 11:09 AM PDT

In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca copiii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata pentru a avea un randament si o concentrare mai buna la scoala, deoarece creierul lor functioneaza diferit de cel al adultilor, sunt mult mai activi dupa orele pranzului. Se pare ca ora ideala pentru a incepe cursurile este 11.00 dimineata, anunta profesorul Russell Foster, de la sectia de Neuorologie a Universitatii Oxford, anunta The Telegraph. Astfel ca multi copii merg la culcare mai tarziu pentru ca asa este programat ritmul lor biologic nu pentru ca sunt lenesi. Astfel ca ritmul biologic al copiilor este decalat cu doua ore fata de cel adultilor. In urma acestui studiu cercetatorii recomanda ca elevii sa invete dupa masa, nu de la primele ore ale diminetii, astfel ca rezultatele la invatatura ale acestora se vor imbunatati simtitor. De asemenea acelasi studiu arata ca de cele mai multe ori elevii isi imbunatatesc notele daca spun o minciuna.


Andronescu: Nu am redus numarul orelor de sport

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat, vineri, ca numarul de ore de sport la elevii de liceu nu a fost redus. Potrivit explicatiilor ministrului, o ora va ramane in programa scolara, iar doua vor fi alocate activitatilor scolare extracurriculare pe echipe. "De la trei ore de sport, cate aveau elevii de liceu inainte, in trunchiul comun va ramane o singura ora, iar celelalte doua ore nu vor fi eliminate, ci vor fi trecute la activitati extra-curriculare si vor fi cuprinse in norma profesorilor, a spus Ecaterina Andronescu. "S-a inteles ca am redus numarul orelor de sport, ceea ce este incorect. (...) Ramane in trunchiul comun o ora de educatie fizica al carui continut se desfasoara potrivit continutului normal al unei lectii de sport si trec doua ore in activitatea extracurriculara, care se normeaza profesorilor de educatie fizica. Le vom cere elevilor sa-si exprime optiunea si sa constituie echipe ale scolii", a declarat Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei motiveaza schimbarea prin faptul ca modul in care se desfasoara orele de sport in licee este nesatisfacator, ducand la tot mai putini elevi performanti si prin necesitatea dezvoltarii spiritului competitional al elevilor. "Este absolut necesar sa dezvoltam spiritul competitional al elevilor din licee. (...) Profesorii au un numar de doua ore pe saptamana sa dezvolte activitati extracurriculare sportive sau artistice, ei vor avea aceste optiuni. Vrem sa reintroducem competitiile sportive scolare si competitiile de performanta intre cluburile scolare", a precizat ministrul Educatiei. Mariana Bitang, consilierul prezidential pe probleme de promovare a sportului, a sustinut ideea promovarii competitiilor pe echipe. "Pentru noi este extrem de importanta reintroducerea competitiilor scolare. Am convingerea ca vom reinfiinta candva acea mare competitie care a adus atatea beneficii sportului de performanta, respectiv "Daciada", pe mine nu ma deranjeaza aceasta denumire, desi stiu ca unii sunt mai sensibili la trecut", a declarat Mariana Bitang.


Desenele animate ii fac pe copii sa fie agresivi

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Agresivitatea copiilor poate creste daca se uita la emisiuni de desene animate, arata un studiu al cercetatorilor din Iowa. Se pare ca cei mici identifica personajele de desene animate cu actorii de film, iar majoritatea emisiunilor de desene animate contin mai multa violenta decat filmele destinate adolescentilor, arata The Telegraph. Psihologii au analizat programe indragite de fetite in varsta de 10 si 11 ani, printre care Lost, Buffy The Vampire Slayer, American Idol, Scooby-Doo si Pokemon. S-a descoperit ca desenele animate contineau mai multe incidente agresive decat programele pentru adolescenti. "Exista dovezi potrivit carora violenta animata are un efect asupra copiilor", potrivit autorilor studiului, citati de Daily Mail. Jocurile video pentru copii, care contin personaje animate, au efecte similare asupra copiilor ca si emisiunile televizate.


Prima zi de Bacalaureat – normală

Posted: 31 May 2010 10:11 AM PDT

În majoritatea centrelor de bacalaureat din ţară, examenele de limba străină s-au desfăşurat normal, deşi sute de profesori examinatori şi supraveghetori au intrat în grevă. Ei au fost înlocuiţi de conducerile inspectoratelor şcolare în timp util aşa încât probele să se poată desfăşura normal.


Profesorii, absenţi de la grevă

Posted: 31 May 2010 10:08 AM PDT

Participare sub aşteptări la protestul cadrelor didactice. Deşi liderii sindicatelor din învăţământ sperau ca peste 70% din personalul din educaţie sa intre luni în greva generală, mulţi profesori s-au răzgândit. Reprezentanţii ministerului susţin că doar 35% din angajaţii din învăţământ au rămas fermi pe poziţie.


Un copil din România a câştigat premiul Ciak şi medalia Fellini pentru povestea despre Hagi, idolul lui

Posted: 31 May 2010 08:46 AM PDT

Deşi nu-l cunoaşte pe Hagi, un copil din România a câştigat premiul Ciak şi medalia Fellini pentru povestea despre idolul lui. Ahmet Al-Adeni, un copil în vârstă de 10 ani din România a scris o poveste. Pe baza acesteia, s-a făcut un film. Filmul Steaua norocoasă (The Lucky Star) a câştigat un trofeu la premiile Ciak pentru scurtmetraje (cu şi) despre copii şi medalia Fellini UNESCO. În aceste zile s-a încheiat festivalul Italian Ciak Junior, iar Ahmet a apărut în toate ziarele din Peninsulă.Echipa realizatoare a filmului a lucrat numai cu copii, în această coproducţie cu TVR : producător Valentin Dimulescu , regizor Cosmin Dumitru, director imagine Dinu Mărgărint, montaj Cătălin Burlă.Povestea scrisă de Ahmet urmăreşte visul unui băieţel de etnie rromă, care-l idolatrizează pe Hagi şi se visează într-o echipă mare de fotbal. Ahmet Al-Adeni trăieşte în Bucureşti, dar nu l-a întâlnit niciodată pe Hagi.România a participat la festival alături de Belgia, Croaţia, Slovenia, China, Franţa, Germania, Israel, Italia şi Ungaria.  


Bacalaureat cu poliţiştii la uşă!

Posted: 31 May 2010 04:14 AM PDT

S-a întâmplat la un colegiu tehnic din Iaşi, unde sindicaliştii au interzis membrilor comisiei de bacalaureat să intre în şcoală. Protestatarii au vrut să boicoteze proba examenului de final de liceu. Cu o oră înaintea bacalaureatului, elevii din centrul Colegiului Tehnic "I.C,Ştefănescu" nu ştiau dacă vor susţine examenul pentru obţinerea competenţelor lingvistice. Situaţia a devenit şi mai tensionată după ce au apărut trei poliţişti. În final, membrii comisiei, dascăli la alte şcoli din judeţ, au fost nevoiţi să intre pe uşa din spate. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Iaşi spun că acesta este singurul centru din cele 49 ale judeţului, unde au avut loc astfel de problemă.  


Profesori în grevă, bacalaureat aproape normal

Posted: 31 May 2010 04:15 AM PDT

Profesorii au intrat luni în grevă, nemulţumiţi de reducerile de salarii anunţate de Guvern. În mai multe şcoli din ţară, dascălii au refuzat să ţină orele. Cu toate acestea, prima zi de bacalaureat a decurs aproape normal.


Bacalaureat în condiţii normale, în 99,2% din centre

Posted: 31 May 2010 01:20 AM PDT

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) Daniel Funeriu a declarat luni, în exclusivitate pentru AGERPRES, că 99,2% dintre centre au preluat fără nicio problemă fişierele pentru proba de testare a competenţelor lingvistice la examenul de bacalaureat.


Grevă în Educaţie

Posted: 30 May 2010 09:52 PM PDT

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de Bacalaureat debutează luni, odată cu greva profesorilor. Totuşi, examenul se va desfăşura normal - a dat, din nou, asigurări ministrul Educaţiei. Dacă aşteptările ministrului vor fi confirmate de realitate vom afla din datele care se vor centraliza la Ministerul Educaţiei începând cu ora 9.00. În întreaga ţară sunt organizate 1.419 centre de examen. Potrivit oficialilor, în 40 de judeţe, Bacalaureatul se va desfăşura conform graficului. Unele dificultăţi ar putea fi la Iaşi, în 9 din cele 49 de centre. Ministerul Educaţiei susţine ca, din cele aproape 3.000 de cadre didactice implicate în examenul de Bacalaureat, 10% au anunţat că participă la grevă. Inspectorii generali i-au confirmat ieri ministrului că au organizat testul, astfel încât profesorii care nu participă din cauza grevei să fie înlocuiţi. Ministerul a respins acuzaţiile sindicatelor potrivit cărora s-au facut presiuni asupra profesorilor pentru ca aceştia să renunţe la protest. În ceea ce priveşte desfăşurarea cursurilor în şcoli, profesorii care sunt în grevă aveau obligaţia să le comunice elevilor să nu vină la cursuri sau să ceară altor colegi să îi înlocuiască.


Luni începe BAC-ul! Profesorii grevişti au fost înlocuiţi în comisii

Posted: 30 May 2010 11:03 AM PDT

Proba de luni a Bacalaureatului se va desfăşura normal în toate cele 1400 de centre din ţară, ne asigură ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. La o videoconferinţă cu ministrul, inspectorii generali au raportat că nu există probleme. Între timp, toţi profesorii care participă la grevă au fost înlocuiţi din comisiile de examinare.


S-a decis: Bacalaureatul se desfăşoară normal!

Posted: 29 May 2010 10:23 AM PDT

Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale, anunţă ministrul Educaţiei. Pe site-ul instituţiei au fost afişate sâmbătă centrele de examinare, astfel încât elevii să ştie unde vor trebui să susţină luni proba la bacalaureat. Sindicaliştii din învăţământ au cerut anularea probelor de examen pe motiv că acestea ar avea loc în condiţii ilegale. Ei susţin că profesorii sunt forţaţi să participe la supraveghere, după ce ministrul Educaţiei a modificat pe ultima sută de metri metodologia de Bacalaureat. Ministrul Daniel Funeriu contrazice însă acest lucru şi afirmă că liderii sindicali locali sunt cei care au făcut presiuni nejustitificate asupra directorilor pentru a nu asigura proba de luni a Bacalaureatului.


“Eu te-am facut, eu te omor!"

Posted: 29 May 2010 10:26 AM PDT

Greu de crezut, dar mai sunt părinţi care aşa înţeleg să-şi educe copilul. Statisticile din ţară arată că, numai în judeţul Caraş Severin, sute de apeluri au fost înregistrate la Telefonul Copilului. Acestea sesizează abuzuri şi violente asupra copiilor. Aplicarea de pedepse corporale copiilor este interzisă prin lege. Orice formaă de abuz asupra copiilor poate fi sesizată 24 de ore din 24, la numărul gratuit 983, Telefonul Copilului.


Cei mai mulţi profesori au cedat

Posted: 28 May 2010 10:11 AM PDT

Mult anunţată grevă generală a cadrelor didactice se pare ca va debuta cu un eşec. Şi asta pentru că cea mai mare parte a profesorilor a renunţat la intenţia de a boicota examenul de bacalaureat, la insistenţa conducerii Inspectoratelor Şcolare.Majoritatea profesorilor din Alba au decis sa intre în grevă însă examenele de bacalaureat se vor ţine. În Harghita numai o parte dintre sindicaliştii din învăţământ mai sunt decişi să protesteze. Cadrele didactice care intra în grevă susţin că, în ultimele zile, s-au făcut presiuni asupra lor pentru a renunţa la proteste. La Galaţi, profesorii vor declanşa pe 31 mai greva generală dar nu vor boicota examenul de bacalaureat. În Hunedoara, bacalaureatul se va ţine normal. Şi aici, sindicaliştii spun că s-au făcut presiuni asupra directorilor de şcoli pentru ca examenul să se ţină. La Braşov, nu se ştie încă dacă pe 31 mai se vor ţine ore. Sindicatele spun că în toate unităţile şcolare se va declanşa greva generală şi că profesorii din cel puţin 11 licee nu vor participa la bacalaureat.


Inspectorii şcolari judeţeni - la raport

Posted: 28 May 2010 03:51 AM PDT

Proba de bacalaureat stabilită pentru luni, 31 mai, se va desfaşura normal. Este promisiunea ministrului Daniel Funeriu. În această dimineaţă, la videoconferinţa cu inspectorii, ministrul a solicitat o radiografie a situaţiei pe judeţe. El a cerut ca până mâine, pe site-ul fiecarui inspectorat şi pe cel al ministerului, să fie trecute clar liceele la care se dă bacalaureat şi unde vor fi arondaţi elevii. La ora 8, toţi inspectorii şcolari judeţeni au fost pe poziţii, cu câte un raport pregătit despre problemele existente.


Test pentru profesori, test pentru Minister

Posted: 27 May 2010 11:58 AM PDT

Ministrul Educaţiei a rezolvat impasul în care s-a găsit pentru o perioadă. Deşi sindicaliştii anunţă grevă generală în prima zi a examenului de Bacalaureat, protestul nu-i va afecta pe elevi, ne asigură Daniel Funeriu. Cum va decurge conflictul dintre administraţie şi sindicate, aflăm la Tema Zilei, de la invitaţii lui Claudiu Lucaci - ministrul Daniel Funeriu şi liderul sindical Liviu Pop.


Bacalaureat cu 77% din profesori

Posted: 27 May 2010 10:31 AM PDT

Proba orală a Bacalaureatului programată pentru luni va avea loc, cu toate că pe 31 mai, dascălii declanşează greva generală pe termen nelimitat. Ministrul Daniel Funeriu a precizat că 77% dintre profesorii implicaţi în Bacalaureat au anunţat că vin la examen. Restul, spune ministrul, vor fi înlocuiţi.În cazul supraveghetorilor, locul lor ar putea fi luat de alte persoane ce îndeplinesc funcţii didactice. Evaluatorii, care în cazul acestui examen ar trebui să fie, conform metodologiei, dascălii de la clasa ai elevilor - vor putea fi la rândul lor înlocuiţi. Mai există şi varianta mutării elevilor în alte şcoli apropiate unde se dă Bacalaureatul. Totul ţine de cei de la nivel local care trebuie să se organizeze. Dascălii care vor veni luni la Bacalaureat vor fi plătiţi cu sume cuprinse între 275-600 de lei. De altfel, Ministerul a anunţat astăzi că şi profesorii care au participat la celelalte evaluări orale vor fi plătiţi.


Ora de Ştiri / Ce se va întâmpla în Educaţie

Posted: 26 May 2010 12:22 PM PDT

Începând din 31 mai, sindicaliştii din Educaţie sunt decişi să intre în grevă generală pe durată nedeterminată. Se ştie că va fi afectat examenul de bacalaureat şi că există riscul îngheţării anului şcolar în mai multe unităţi de învăţământ din ţară. Ministrul Muncii a anunţat că negocierile cu sindicatele vor continua. Invitaţii emisiunii Ora de Ştiri sunt Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi, prin telefon, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.


No comments:

Post a Comment