Tuesday, June 8, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Andronescu: Profesorii titulari nu isi vor pierde locurile de munca

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Posturile detinute de profesorii titulari nu vor fi puse in pericol, daca programa scolara va fi redusa incepand cu anul viitor. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a afirmat ca interesul elevului trebuie sa fie pus pe primul loc, in planul de restructurare a invatamantului, informeaza Amos News. "Nu sunt probleme cu posturile. In sistemul de invatamant sunt 34.000 de suplinitori, 12.000 de necalificati, 6.700 de profesori pensionari care fac plata cu ora, deci nu se pune problema ca cineva care e titular, activ, sa isi piarda locul de munca", a declarat Andronescu. In acelasi timp, profesorii au acuzat ministerul ca doreste reducerea posturilor, prin restructurarea invatamantului. "Nu este firesc sa avem clase sub efectiv si profesori necalificati care sa predea. Mi-as dori sa dimensionam clasele astfel incat sa avem la toate clasele profesori calificati", a adaugat ministrul Educatiei. Ecaterina Andronescu a precizat ca doreste sa reduca numarul orelor de sport, limbi straine si chimie, incepand cu anul viitor, pentru ca programa scolara sa ajunga la 30 de ore pe saptamana.


Andronescu a discutat cu sindicatele despre descentralizare

Posted: 19 May 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a anuntat marti, dupa intalnirea cu liderii sindicali ca s-a discutat propunerea unei ordonante de urgenta prin care sa se reglementeze anumite drepturi ale cadrelor didactice, dar si despre descentralizare. "Vor fi precizate drepturile salariale ce se cuvin absolventilor de licenta Bologna pentru invatamantul primar, conditiile in care se realizeaza transferarile si pretransferarile intre mediul urban si cel rural, intre cicluri, cu conditia sa indeplineasca studiile", a explicat Andronescu. Ministrul a mai precizat ca s-au discutat si principiile descentralizarii si, in acest sens, va fi redactat un document pe marginea caruia se va dezbate la urmatoarea intalnire. "Am discutat si principiile descentralizarii. Sambata a fost o sedinta de Guvern care a avut drept obiectiv discutarea descentralizarii in domeniile importante. Am convenit ca noi, Ministerul, sa realizam un document scris pana joi, iar in intalnirea noastra de joi sa discutam acest document", a mai spus Ecaterina Andronescu.


Scolarii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata

Posted: 12 May 2009 11:09 AM PDT

In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca copiii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata pentru a avea un randament si o concentrare mai buna la scoala, deoarece creierul lor functioneaza diferit de cel al adultilor, sunt mult mai activi dupa orele pranzului. Se pare ca ora ideala pentru a incepe cursurile este 11.00 dimineata, anunta profesorul Russell Foster, de la sectia de Neuorologie a Universitatii Oxford, anunta The Telegraph. Astfel ca multi copii merg la culcare mai tarziu pentru ca asa este programat ritmul lor biologic nu pentru ca sunt lenesi. Astfel ca ritmul biologic al copiilor este decalat cu doua ore fata de cel adultilor. In urma acestui studiu cercetatorii recomanda ca elevii sa invete dupa masa, nu de la primele ore ale diminetii, astfel ca rezultatele la invatatura ale acestora se vor imbunatati simtitor. De asemenea acelasi studiu arata ca de cele mai multe ori elevii isi imbunatatesc notele daca spun o minciuna.


Andronescu: Nu am redus numarul orelor de sport

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat, vineri, ca numarul de ore de sport la elevii de liceu nu a fost redus. Potrivit explicatiilor ministrului, o ora va ramane in programa scolara, iar doua vor fi alocate activitatilor scolare extracurriculare pe echipe. "De la trei ore de sport, cate aveau elevii de liceu inainte, in trunchiul comun va ramane o singura ora, iar celelalte doua ore nu vor fi eliminate, ci vor fi trecute la activitati extra-curriculare si vor fi cuprinse in norma profesorilor, a spus Ecaterina Andronescu. "S-a inteles ca am redus numarul orelor de sport, ceea ce este incorect. (...) Ramane in trunchiul comun o ora de educatie fizica al carui continut se desfasoara potrivit continutului normal al unei lectii de sport si trec doua ore in activitatea extracurriculara, care se normeaza profesorilor de educatie fizica. Le vom cere elevilor sa-si exprime optiunea si sa constituie echipe ale scolii", a declarat Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei motiveaza schimbarea prin faptul ca modul in care se desfasoara orele de sport in licee este nesatisfacator, ducand la tot mai putini elevi performanti si prin necesitatea dezvoltarii spiritului competitional al elevilor. "Este absolut necesar sa dezvoltam spiritul competitional al elevilor din licee. (...) Profesorii au un numar de doua ore pe saptamana sa dezvolte activitati extracurriculare sportive sau artistice, ei vor avea aceste optiuni. Vrem sa reintroducem competitiile sportive scolare si competitiile de performanta intre cluburile scolare", a precizat ministrul Educatiei. Mariana Bitang, consilierul prezidential pe probleme de promovare a sportului, a sustinut ideea promovarii competitiilor pe echipe. "Pentru noi este extrem de importanta reintroducerea competitiilor scolare. Am convingerea ca vom reinfiinta candva acea mare competitie care a adus atatea beneficii sportului de performanta, respectiv "Daciada", pe mine nu ma deranjeaza aceasta denumire, desi stiu ca unii sunt mai sensibili la trecut", a declarat Mariana Bitang.


Desenele animate ii fac pe copii sa fie agresivi

Posted: 21 Apr 2009 11:09 AM PDT

Agresivitatea copiilor poate creste daca se uita la emisiuni de desene animate, arata un studiu al cercetatorilor din Iowa. Se pare ca cei mici identifica personajele de desene animate cu actorii de film, iar majoritatea emisiunilor de desene animate contin mai multa violenta decat filmele destinate adolescentilor, arata The Telegraph. Psihologii au analizat programe indragite de fetite in varsta de 10 si 11 ani, printre care Lost, Buffy The Vampire Slayer, American Idol, Scooby-Doo si Pokemon. S-a descoperit ca desenele animate contineau mai multe incidente agresive decat programele pentru adolescenti. "Exista dovezi potrivit carora violenta animata are un efect asupra copiilor", potrivit autorilor studiului, citati de Daily Mail. Jocurile video pentru copii, care contin personaje animate, au efecte similare asupra copiilor ca si emisiunile televizate.


Sindicatele afiliate FSLI pichetează miercuri sediul Ministerului Educaţiei

Posted: 08 Jun 2010 11:39 AM PDT

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au anunţat că sindicatele din Bucureşti, afiliate federaţiei, vor picheta miercuri sediul Ministerului Educaţiei.
Citește mai departe...



Universitatea Bucureşti scoate la admitere circa 4.500 de locuri la buget şi peste 7.700 cu taxă

Posted: 08 Jun 2010 05:55 AM PDT

Cele 19 facultăţi din cadrul Universităţii Bucureşti oferă anul acesta elevilor absolvenţi de liceu, care se pot înscrie la admitere între 8 şi 15 iulie, 4.485 de locuri la buget şi 7.777 cu taxă.
Citește mai departe...



Ecaterina Andronescu, revoltată de acuzaţiile de incompatibilitate din perioda de ministeriat

Posted: 08 Jun 2010 05:27 AM PDT

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu s-a arătat marţi revoltată de informaţiile apărute în presă cum că, timp de trei luni, a fost atât ministrul Educaţiei cât şi directorul unui proiect de 4,7 milioane de euro, finanţat din fonduri publice.
Citește mai departe...



Premieră pentru lumea academică din România: Rectorii a 38 de universtăţi europene se întâlnesc la Iaşi

Posted: 08 Jun 2010 04:11 AM PDT

La eveniment vor participa aproximativ 160 de persoane, reprezentanţi ai universităţilor membre a grupului Coimbra, înalţi funcţionari din cadrul Comisiei Europene şi oameni de ştiinţă de prestigiu mondial.
Citește mai departe...



Vergu: Firma va suporta cheltuielile neeligibile. Trebuie să fiu plătită pentru munca mea

Posted: 08 Jun 2010 04:04 AM PDT

Fostul consilier al ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, a declarat pentru REALITATEA.NET că firma proprie va suporta cheltuielile considerate neeligibile de AMPOSDRU. Comisia de anchetă a concluzionat că au fost cheltuiţi necuvenit 12.000 de lei.
Citește mai departe...



În creşele din Timişoara nu mai sunt locuri libere

Posted: 08 Jun 2010 03:05 AM PDT

Personal înjumătăţit, posturi blocate, spaţii puţine şi cereri triple. Aşa arată sistemul ante - preşcolar din Timişoara. Părinţii care vor să-şi dea micuţii la creşă, au de ales între cele 13 unităţi din oraşul de pe Bega.
Citește mai departe...



Rezultatul anchetei: Melania Vergu a cheltuit necuvenit 12.000 de lei

Posted: 08 Jun 2010 02:20 AM PDT

Melania Vergu va trebui să dea bani înapoi. Comisia care a verificat modul în care s-a cheltuit prima transă din banii europeni a decis că firma lui Vergu a cheltuit nejustificat aproape 12.000 de lei.
Citește mai departe...



Grădiniţe în casele sătenilor, la Vrancea

Posted: 07 Jun 2010 11:03 PM PDT

Două din cinci grădiniţe din comuna Vintileasca funcţionează în case. În grădiniţele amenajate învaţă zilnic 50 de copii, iar primăria plăteşte chirie între 50 şi 100 de lei proprietarilor.
Citește mai departe...



Teren de sport şi loc de joacă de 400.000 lei, pentru o şcoală fără copii

Posted: 07 Jun 2010 10:21 PM PDT

Teren de sport şi loc de joacă pentru 20 de copii. Primăria dintr-o comună hunedoareană a anunţat pe site-ul de licitaţii publice o investiţie de 400.000 de lei în curtea unei şcoli.
Citește mai departe...



Românii plătesc pentru meditaţiile copiilor peste 320 de milioane de euro anual

Posted: 07 Jun 2010 01:38 PM PDT

Piaţa meditaţiilor din România se situează în jurul sumei 320 de milioane de euro anual, potrivit unui studiu realizat de Compania Daedalus Millward Brown.
Citește mai departe...



Reţeta Vergu cu fonduri UE, testată cu succes şi de Ecaterina Andronescu

Posted: 07 Jun 2010 01:24 PM PDT

Timp de trei luni, Ecaterina Andronescu a fost, potrivit EVZ, atât ministrul Educaţiei cât şi directorul unui proiect de 4,7 milioane de euro, finanţat din fonduri publice.
Citește mai departe...



Elevii din Adjudu Vechi au pictat şcoala în semn de protest că nimeni nu o reabilitează

Posted: 07 Jun 2010 08:11 AM PDT

Nemulţumiţi de faptul că unitatea de învăţământ a rămas în ruină, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Adjudu Vechi au pictat clădirea pentru a ascunde crăpăturile.
Citește mai departe...



Studenţi admişi fără diplomă de bac la UMF Cluj

Posted: 07 Jun 2010 03:45 AM PDT

Şapte studenţi străini de la Facultatea de Stomatologie nu au la dosar acte care să ateste că au absolvit liceul. Neregulile au fost descoperite în urma unui control al Ministerului Educaţiei.
Citește mai departe...



Educaţia, victima crizei economice în Europa: Franţa reduce 15.000 de posturi, Portugalia închide şcoli

Posted: 07 Jun 2010 03:31 AM PDT

România nu este singura ţară care îşi sacrifică cadrele didactice pentru a reduce din cheltuieli pe timp de criză. Educaţia a fost victima reducerilor în toată Europa.
Citește mai departe...



Zboruri de 120.000 de euro, la Ministerul Educaţiei

Posted: 06 Jun 2010 10:07 PM PDT

Ministerul Educaţiei vrea să dea 540.000 de lei, fără TVA (circa 120.000 de euro), pentru bilete de avion. Ministerul organizează o licitaţie prin care vrea să achiziţioneze un pachet de servicii de transport aerian pe o perioadă de şapte luni.
Citește mai departe...



No comments:

Post a Comment