Wednesday, September 1, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


A doua sesiune a Bacalaureatului

Posted: 22 Aug 2010 09:54 PM PDT

Astăzi începe cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, pentru care s-au înscris aproape 70.000 de elevi. Prima probă este cea orală la limba română, iar mâine începe examenul oral la limba maternă.Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă este programată în zilele de 24 şi 25 august, în timp ce evaluarea competenţelor digitale pe 26 şi 27 august. Potrivit Ministerului Educatiei, rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/ respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene în domeniu. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română este programată pentru 30 august. Susţinerea probei scrise la limba şi literatura maternă va avea loc pe 31 august, iar a probei obligatorii de profil, pe 1 septembrie. Ultima probă scrisă - proba la alegere a profilului şi specializării - va avea loc pe 3 septembrie. În data de 5 septembrie vor fi afişate primele rezultate. În aceeaşi zi se vor putea depune şi contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 7 şi 8 septembrie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 septembrie. Pentru promovarea examenului, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică, iar media generală trebuie să fie de minimum 6. Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an a fost de 67%, cu aproape 13 procente mai puţin decât anul trecut.


Iaşi: Sute de dascăli vor la oraş, nu la sat

Posted: 24 Aug 2010 02:32 AM PDT

Deşi mai sunt doar trei săptămâni până la începerea anului şcolar, sute de dascăli din judeţul Iaşi nu ştiu încă unde vor preda. Asta pentru că, deşi au susţinut examenul de titularizare în mediul rural, cei mai mulţi vor acum să se detaşeze la oraş. Repartizarea va avea loc după 1 septembrie. Alina Cantacuz este educatoare şi a luat titularizarea pe un post din Rădeni, în judeţul Iaşi. Tânăra s-a înscris la examen ca să nu piardă şansa la titularizare, deşi ştia că satul e la zeci de kilometri distanţă de Iaşi. Acum vrea să se detaşeze pe un alt post în Iaşi, pentru a-şi continua studiile universitare. Legea statutului cadrului didactic permite titularilor din anul în curs să se detaşeze. E legal, dar imoral, susţine conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Potrivit legislaţiei, dascalii devin titulari dacă obţin cel puţin nota 7 la examenul de titularizare şi numai după ce sunt acceptaţi pe un post liber.


România se pregăteşte să moară

Posted: 24 Aug 2010 11:07 AM PDT

Dacă nu ne trezim din amorţeală, România nu se mai face bine. Aceasta este concluzia la care au ajuns voluntarii Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate. Tot ei oferă câteva leacuri pentru supravieţuire. De aceea au iniţiat campania "România se pregăteşte să moară". Pentru ca noi să o salvăm. Programul se va desfăşura pe parcursul unui an întreg.


Examen la Educaţie!

Posted: 25 Aug 2010 10:39 AM PDT

Educaţia, un domeniu intens dezbătut şi plin de probleme. De la greve generale şi boicoturi până la reforme blocate şi examene cu promovabilitate slabă, învăţământul a avut parte de toate. Patru proiecte de lege au fost anunţate în ultimii trei ani, dar niciunul nu s-a materializat. Profesorii se plâng de reducerea drastică a salariilor, dar există şi speranţe că noua lege a educaţiei va aduce schimbările mult dorite. Aşteptam opiniile şi comentariile dumneavoastră legate de activitatea guvernului Boc  


Grădiniţe de vară pentru copiii romi

Posted: 26 Aug 2010 10:23 AM PDT

În România, peste 80% dintre tinerii neşcolarizaţi sunt de etnie romă şi mai bine de o treime dintre aceştia sunt analfabeţi. Agenţia Naţională pentru Romi a convins sute de copii romi să meargă la grădiniţe deschise pe timpul verii, special pentru ei. Este primul pas pentru integrarea lor sistemul de învăţământ.


Cum ajungi student la Princeton...

Posted: 26 Aug 2010 10:44 AM PDT

Vor ajunge peste doar o zi în "Ţara făgăduinţei". Cinci absolvenţi ai Colegiului "Tudor Vianu", au fost acceptaţi cu bursă la Universitatea Princeton. Ştiu cam ce-i aşteaptă, doar din auzite. Cum a decis prestigioasa instituţie să-i plătească studiile aflăm de la unul dintre viitorii studenţi.


Femeile de la ţară primesc bani ca să înveţe

Posted: 26 Aug 2010 10:30 PM PDT

Femeile de la ţară pot să aibă o carieră ca şi cele de la oraş şi pot să-şi administreze o afacere proprie. O asociaţie non-guvernamentală vrea să le înveţe cum s-o facă şi, nu în ultimul rând, cum să schimbe mentalitatea soţilor obişnuiţi ca ei şi nu femeile să aducă banii în casă. Pentru acest proiect Fondul Social European a alocat 800.000 de euro.Femeile vor învăţa să lucreze cu calculatorul şi să folosească internetul, şi vor urma cursuri în domeniul în care vor să lucreze. Cele care vor fi atrase de această iniţiativă primesc şi un stimulent: 50 de lei pe zi, pe toata durata cursurilor.


Zeci de şcoli frumoase, curate, renovate, desfiinţate!

Posted: 27 Aug 2010 05:20 AM PDT

După ce au înghiţit o căruţă de bani, îşi închid porţile. Este vorba despre 72 de şcoli din judeţul Buzău, care intră din 15 septembrie în conservare. Elevii care au învăţat până acum în aceste şcoli vor fi transportaţi cu microbuzul la alte unităţi de învăţământ.  


A doua rundă a bacalaureatului - proba scrisă la limba română

Posted: 29 Aug 2010 09:14 PM PDT

Sesiunea a doua a bacalaureatului continuă astăzi cu proba scrisă la limba şi literatura română. Sunt aşteptaţi la examen peste 66 de mii de absolvenţi de liceu care nu au fost admişi la prima sesiune. Din acest an, bacalaureatul se susţine într-o formulă nouă: probele orale se dau în timpul anului şcolar şi nu sunt recompensate cu note, iar probele scrise se dau doar la 3 materii. Primele rezultate vor fi afişate pe 5 septembrie.


"Alege şcoala!" - o misiune pentru comunitate

Posted: 01 Sep 2010 05:03 AM PDT

Patriarhia Română şi World Vision România continuă parteneriatul pentru combaterea abandonului şcolar. Campania "Alege şcoala" se va desfăşura în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. Preoţii sunt cei care vor veni cu soluţii educaţionale altenative pentru a combate acest fenomen.  


No comments:

Post a Comment