Monday, April 25, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Presa de azi - mai jos de atât nu se poate

Posted: 17 Apr 2011 10:08 AM PDT

"Mai jos de atât nu se poate" - spune jurnalistul Liviu Antonesei despre nivelul de azi al presei din România. Publicistul o califică drept "tabliodizată", "mogulizată" şi "isterizantă".Publicistul şi profesorul Liviu Antonesei a analizat starea presei actuale într-o conferinţă la sala Atelier a Naţionalului bucureştean. Jurnalistul de la "Adevărul" a folosit tuşe groase pentru a descrie realitatea presei de astăzi: tabloidizată, care aleargp dupp "Pepe şi Oana", după "Iri şi Moni".


Ora de Ştiri: GO - competiţia inteligenţei

Posted: 17 Apr 2011 12:05 PM PDT

Un joc inventat de chinezi în urmă cu 4 mii de ani şi promovat intens de japonezi, are succes şi în România. Este vorba despre GO, un joc de strategie, considerat ca fiind principalul sport al minţii care dezvoltă inteligenţa. Elevii români au cucerit deja multiple campionate europene, ajungând până la cele mondiale. Despre complexitatea jocului de Go ne spun mai multe invitaţii Orei de Ştiri: Excelenţa Sa, domnul Natsuo AMEMIYA - ambasadorul Japoniei în România, Seiko Takesono şi Cătălin Ţăranu, preşedintele Federaţiei Române de Go. 


De ce aş citi? Despre călătoria în singurătate, prin lectură

Posted: 17 Apr 2011 10:09 PM PDT

Lectura este "o călătorie interioară, spre inimă şi suflet". Chiar dacă timpul călătoriei s-a scurtat, destinaţiile şi popasurile au rămas fermecătoare. Astăzi putem călători pe orice meridian. Legal vorbind. Dar îţi mai trebuie şi bani pentru asta. Chiar dacă anual ies din ţară - în scop turistic sau profesional - câteva milioane de români, mulţi dintre ei nu ajung să vadă mare lucru şi, pe de altă parte, destinaţiile prea îndepărtate sau prea luxoase rămân intangibile pentru cei mai mulţi. Pentru o călătorie în singurătate, adică în lectură, scriitorul Tudor Călin Zarojanu are câteva recomandări.  


Profesorii - uşi deschise la negocieri cu opoziţia, uşi închise la plen

Posted: 18 Apr 2011 09:52 AM PDT

În timp ce guvernul începea şedinţa angajării răspunderii, două etaje mai jos, tot în Palatul Parlamentului, aproape 600 de cadre didactice au răspuns invitaţiei adresate de liderii Uniunii Social Liberale. Conducerea USL şi grupurile parlamentare ale uniunii au discutat cu profesorii despre starea sistemului de învăţământ şi despre salarizarea dascălilor.După întâlnirea cu parlamentarii USL, mai multe cadre didatice au vrut să asiste la şedinţa angajării răspunderii. Fiindcă profesorii nu făcuseră în avans cerere oficiala către Secretariatul general al Camerei Deputaţilor, nu li s-a permis intrarea în sala de şedinţă. [89101]


De ce aş citi? Cum citim?

Posted: 18 Apr 2011 10:22 PM PDT

Tudor Călin Zarojanu s-a întâlnit, la relansarea unei reviste, cu profesorul Solomon Marcus, care i-a atras atenţia că trebuie neapărat să abordeze şi o altă întrebare: nu doar de ce să citim şi ce să citim, ci şi cum. Aşadar, cum citim? Una dintre sub-întrebari am pomenit-o deja: cât de repede citim? Răspunsul e clar: atât de repede sau de încet cât să fim siguri că am înţeles despre ce e vorba în carte, că ne-a produs o impresie sau măcar o senzaţie oarecare şi că vom rămâne cu ceva de pe urma ei.Mai multe aspecte ale felului în care alegem să citim o carte, în materialul alăturat.  


De ce aş citi? Pentru aventura şi surprizele călătoriei

Posted: 19 Apr 2011 10:18 PM PDT

A citi este o aventură, o călătorie-surpriză: nu mi-e clar nici unde începe, nici unde se sfârşeşte. Există multe destinaţii posibile ale lecturii. Despre unele dintre ele am vorbit deja - cum ar fi cele cultural-turistice. Cu uşurinţă şi cu mai mult decât suficientă îndreptăţire poţi asocia actul de a citi cu unica motivaţie de a călători mental prin lume, pentru a descoperi cât mai multe lucruri şi locuri minunate, despre care ai motive să suspectezi că n-o să prea ajungi să le vezi cu ochii tăi. Nu-ţi va ajunge viaţa ca să citeşti doar în această cheie, căutând exclusiv cărţile care te pot teleporta din jungla amazoniană, în Dubai şi din Alaska, în Palatul Versailles. Totul este un puzzle uriaş, la care se adaugă mereu piese noi care creează o lume magică. Ce înseamnă cititul, ne lămureşte scriitorul Tudor Călin Zarojanu.


Citiţi ca să iubiţi!

Posted: 20 Apr 2011 10:21 PM PDT

Există o diferenţă între iertare şi împăcare? A ierta este omeneşte, dar a te împăca este divin, dacă putem s-o spunem aşa. Ce înseamnă împăcarea, dar şi iubirea, aflam de la scriitorul Tudor Călin Zarojanu.Fireşte, nu vorbesc întâmplător despre iubire tocmai azi, în Joia Mare, ziua Cinei Cea de Taină, a trădării şi a rugăciunii din Grădina Ghetsimani. Iisus Hristos a încercat să ne tragă un semnal de alarmă exact asupra acestui subiect: că nu iubim destul. Că oamenii merită să fie iubiţi şi lumea merită să fie iubită. Că trebuie renunţat la răzbunări. O minte luminată este şi Deepak Chopra, născut în India, trăitor în America, medic ayurveda, „poetul-profet al medicinii alternative", omul în jurul căruia s-a creat o uriaşă mişcare mondială spirituală, cu dimensiuni religioase, ştiinţifice, psihologice, sociale şi culturale. „Calea spre iubire", Editura For You. Una dintre cele peste 30 de cărţi traduse în peste 35 de limbi.Iată esenţa mesajului lui Deepak Chopra: „Eu cred că iubirea poate vindeca, iubirea poate reînnoi, iubirea ne face să ne simţim în siguranţă, iubirea ne poate inspira să ne simţim la înălţime şi iubirea ne poate aduce mai aproape de Dumnezeu".Citiţi ca să iubiţi! Şi mai mulţi autori care vorbesc despre iubire, în materialul alăturat.   


Încă o zi liberă de Paşti pentru elevi!

Posted: 21 Apr 2011 09:06 AM PDT

Ministerul Educaţiei anunţă că marți, 26 aprilie 2011, nu vor fi ținute cursuri în învățământul preuniversitar. Decizia a fost luată ţinându-se cont că în săptămâna de vacanță dinaintea Sfintelor Paști, un număr mare de elevi a fost angrenat în olimpiadele şcolare. "S-a considerat că, în aceste circumstanțe, o zi suplimentară de odihnă este binevenită", se arată în comunicatul ministerului. Ordinul de ministru a fost semnat după consultarea organizațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. Materia va fi recuperată însă până la finalul semestrului.


De ce aş citi? Pentru exersarea unei minţi sănătoase

Posted: 21 Apr 2011 10:46 PM PDT

Cititul este pentru minte ceea ce este gimnastica pentru trup. Lectura este necesară nu numai pentru supravieţuirea în lumea actuală, pentru depăşirea barierelor imaginaţiei, dar şi pentru o bună educaţie. Scriitorul Tudor Călin Zarojanu îşi continuă pledoaria pentru citit împreună de invitata sa, jurnalista Elena Vlădăreanu.  


Vacanță de Paști pentru elevi până miercuri 27 aprilie

Posted: 24 Apr 2011 10:33 PM PDT

Vacanţa de Paşti a elevilor a fost prelungită cu o zi, copiii urmând să revină la cursuri miercuri, 27 aprilie. Potrivit ordinului ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, decizia a fost luată având în vedere concomitenţa sărbătorilor pascale în lumea creştină, precum şi faptul că în săptămâna de vacanţă care a premers Sfintelor Paşti, mulţi elevi au participat la olimpiadele şcolare. Ordinul a fost semnat după consultarea organizaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar.


No comments:

Post a Comment