Saturday, July 31, 2010

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Ministrul Educaţiei: "Un sistem performant de învăţământ trebuie să prevadă evoluţia pieţei muncii"

Posted: 19 Jul 2010 12:45 PM PDT

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a admis la Ora de Ştiri că angajatorii sunt îndreptăţiţi să fie nemulţumiţi de pregătirea proaspeţilor absolvenţi, afirmând că sistemul educaţional trebuie sa prevadă cât mai exact viitoarea evoluţie a pieţei muncii.Interviul integral cu ministrul Daniel Funeriu, în materialul alăturat!


După şcoală... şomaj

Posted: 20 Jul 2010 03:46 AM PDT

Tinerii clujeni care au absolvit o forma de învăţământ profesional sau mediu se înghesuie să se înscrie pe listele Agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, pentru a beneficia de ajutorul de şomaj. Valabil şi pentru cei care au terminat o facultate. Proaspeţii absolvenţi sunt disperaţi, pentru că nu găsesc un loc de muncă. AJOFM oferă în acest moment 300 de locuri de muncă, dintre care doar 15 pentru absolvenţii de facultate, în condiţiile în care, anul acesta, câteva mii de tineri au absolvit una dintre facultăţile universităţilor clujene.  


Of, titularizarea...

Posted: 21 Jul 2010 09:43 AM PDT

Doar unul din 3 candidaţi la titularizare a obţinut o nota peste 7! Rezultatele le dau de gândit oficialilor din ministerul Educaţiei, dar şi celor care îi pregătesc pe viitorii profesori. Secretarul de stat Oana Badea declara în Telejurnal că o parte din vină aparţine universităţilor. Reprezentanţii acestora spun însă că întregul sistem de învăţământ şchioapătă.  


Şcoli renovate, apoi închise!

Posted: 22 Jul 2010 10:43 PM PDT

Sute de milioane de lei s-au investit în ultimii ani în lucrări de renovare a şcolilor din judeţul Cluj. Cu toate acestea, unele instituţii de învăţământ îşi închid din toamnă porţile, în urma comasării. Deocamdată nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu aceste clădiri.


Sistemul de învăţământ Bologna - concluziile primilor 11 ani

Posted: 23 Jul 2010 11:25 AM PDT

Trei sau patru ani pentru obţinerea unei diplome? O dezbatere ce a fost lansată în urmă cu mulţi ani, odată cu semnarea procesului Bologna, sistem care dorea sa revoluţioneze sistemul universitar european. La cinci ani de la intrarea în vigoare a prevederilor, specialiştii încearcă să răspundă la această întrebare cu ochii pe rezultatele absolvenţilor şi pe dinamica vieţii universitare. Recunoaştere europeană şi, implicit, echivalare mai uşoara a diplomelor universitare au fost principiile în jurul cărora a luat nastere, în 1999, procesul Bologna. Astfel, pentru început, trebuia stabilit un număr minim de ani pentru obţinerea unei diplome. Trei pentru licenţă, doi pentru masterat şi trei pentru doctorat a fost hotărârea finală în cazul specializărilor sociale. Totuşi, s-au făcut şi exceptii. De exemplu, chiar România a decis ca, în cazul facultăţii de drept, licenţa să se obţină pe sistem vechi, după 4 ani. La 11 ani de la semnarea procesului Bologna, se contureaza astfel primele concluzii.


Profesori de nota 5

Posted: 28 Jul 2010 10:47 AM PDT

Rezultatele de la titularizare şi cele de la bacalaureat sunt slabe, recunoaşte Ministrul Educaţiei, dar reflectă realitatea. Daniel Funeriu spune că o schimbare în bine în învăţământul românesc ar putea apărea dupa modificarea legii educaţiei.


Cum arată sistemul de învăţământ românesc după acordul de la Bologna

Posted: 28 Jul 2010 12:24 PM PDT

Mobilitate în ţară şi în străinătate pentru studenţi şi profesori, programe de studii şi de cercetare apreciate şi recunoscute. Acestea sunt doar două dintre prevederile sistemului Bologna, la care a aderat şi Romania alături de mai toate ţările europene. Acordul Bologna a fost semnat cu încredere de mai toate statele europene, dar şi de câteva din afară. A parafat şi Marea Britanie, care nu a aplicat însă prevederile sistemului. 


Universităţi de 4 stele

Posted: 29 Jul 2010 10:29 AM PDT

Un top realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate arată că nicio universitate din România nu a reuşit să obţină cinci stele. Doar trei instituţii au reuşit performanţa de a primi patru stele. Este al doilea top al integrităţii universităţilor care arată că, faţă de anul trecut, evoluţiile sunt aproape insesizabile. Topul Integrităţi Universităţilor nu face o analiză a calităţii, ci verifică alte standarde: transparenţă, corectitudine academică, calitatea guvernanţei şi practici de management financiar. Concluziile top-ului fac referire tocmai la lipsurile din aceste domenii.


Republica Moldova investeşte în educaţie

Posted: 30 Jul 2010 01:37 AM PDT

În timp ce ţările din estul Europei resimt criza, guvernul Republicii Moldova a găsit bani ca să mărească lefurile profesorilor cu 25 la sută. Creşterea va fi aplicată anul viitor, în două etape.  


Românii şi ştiinţa

Posted: 30 Jul 2010 10:42 AM PDT

Românii merg des la biserică, dar cred că atunci când poartă un obiect de vestimentaţie de culoare roşie sunt feriţi de deochi.Datele reies dintr-un studiu realizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, care arată că România se află pe locul 24 din 29 de ţări europene în ceea ce priveşte nivelul cunoaşterii ştiinţifice a publicului.


No comments:

Post a Comment