Wednesday, April 20, 2011

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Parlamentari sau rectori? Funeriu cere Integrităţii să intervină

Posted: 13 Apr 2011 12:03 PM PDT

A expirat termenul în care parlamentarii care sunt şi rectori ar fi trebuit să aleagă una dintre funcţii, potrivit noii legi a educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu solicită Agenţiei Naţionale de Integritate să înceapă verificările în cazul a doi senatori şi doi deputaţi. Rectorii parlamentari nu renunţă la niciuna dintre funcţii. Ei susţin că nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului.


Spune-mi ce citeşti, ca să-ţi spun cine eşti!

Posted: 14 Apr 2011 12:55 AM PDT

Deşi există şi ziare care merita citite, cele mai multe conţin femei dezbrăcate şi multe infracţiuni. E puţin ciudat că veştile negative abundă, iar cele pozitive aproape că au dispărut. Chiar într-atat să se fi schimbat lumea? Scriitorul Călin Tudor Zarojanu ne întreabă ce citim ca să ne spună... cine suntem. În rubrica "De ce-aş citi?"


Absolvenţii de studii economice vor putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35.000 euro

Posted: 14 Apr 2011 03:52 AM PDT

Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor care au cifră de afaceri şi active mai mici de 35.000 de euro. Decizia a fost luată de executiv. Până acum, firmele erau obligate să lucreze doar cu membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi. În acelaşi timp, aceste firme vor avea posibilitatea să nu mai depună un bilanţ contabil la şase luni, ci situaţii financiare anuale."Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit următoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice. Nivelul indicatorilor prevăzuţi se poate modifica prin hotărâre a Guvernului", se arată în actul normativ, aprobat de Executiv în şedinţa de miercuri. Documentul propune ca în cazul acestor firme, contabilitatea să poată fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, şi nu doar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). 


Parol: "Este posibil CA SĂ VIN" sau "Este posibil SĂ VIN"?

Posted: 14 Apr 2011 10:46 PM PDT

Rubrica "Parol" lansează o noua provocare: "este posibil ca să vin" sau "este posibil să vin"? Cum se foloseşte corect conjuncţia "ca să", aflăm de la invitata Ruxandrei Gheorghe.


Presa de azi - mai jos de atât nu se poate

Posted: 17 Apr 2011 10:08 AM PDT

"Mai jos de atât nu se poate" - spune jurnalistul Liviu Antonesei despre nivelul de azi al presei din România. Publicistul o califică drept "tabliodizată", "mogulizată" şi "isterizantă".Publicistul şi profesorul Liviu Antonesei a analizat starea presei actuale într-o conferinţă la sala Atelier a Naţionalului bucureştean. Jurnalistul de la "Adevărul" a folosit tuşe groase pentru a descrie realitatea presei de astăzi: tabloidizată, care aleargp dupp "Pepe şi Oana", după "Iri şi Moni".


Ora de Ştiri: GO - competiţia inteligenţei

Posted: 17 Apr 2011 12:05 PM PDT

Un joc inventat de chinezi în urmă cu 4 mii de ani şi promovat intens de japonezi, are succes şi în România. Este vorba despre GO, un joc de strategie, considerat ca fiind principalul sport al minţii care dezvoltă inteligenţa. Elevii români au cucerit deja multiple campionate europene, ajungând până la cele mondiale. Despre complexitatea jocului de Go ne spun mai multe invitaţii Orei de Ştiri: Excelenţa Sa, domnul Natsuo AMEMIYA - ambasadorul Japoniei în România, Seiko Takesono şi Cătălin Ţăranu, preşedintele Federaţiei Române de Go. 


De ce aş citi? Despre călătoria în singurătate, prin lectură

Posted: 17 Apr 2011 10:09 PM PDT

Lectura este "o călătorie interioară, spre inimă şi suflet". Chiar dacă timpul călătoriei s-a scurtat, destinaţiile şi popasurile au rămas fermecătoare. Astăzi putem călători pe orice meridian. Legal vorbind. Dar îţi mai trebuie şi bani pentru asta. Chiar dacă anual ies din ţară - în scop turistic sau profesional - câteva milioane de români, mulţi dintre ei nu ajung să vadă mare lucru şi, pe de altă parte, destinaţiile prea îndepărtate sau prea luxoase rămân intangibile pentru cei mai mulţi. Pentru o călătorie în singurătate, adică în lectură, scriitorul Tudor Călin Zarojanu are câteva recomandări.  


Profesorii - uşi deschise la negocieri cu opoziţia, uşi închise la plen

Posted: 18 Apr 2011 09:52 AM PDT

În timp ce guvernul începea şedinţa angajării răspunderii, două etaje mai jos, tot în Palatul Parlamentului, aproape 600 de cadre didactice au răspuns invitaţiei adresate de liderii Uniunii Social Liberale. Conducerea USL şi grupurile parlamentare ale uniunii au discutat cu profesorii despre starea sistemului de învăţământ şi despre salarizarea dascălilor.După întâlnirea cu parlamentarii USL, mai multe cadre didatice au vrut să asiste la şedinţa angajării răspunderii. Fiindcă profesorii nu făcuseră în avans cerere oficiala către Secretariatul general al Camerei Deputaţilor, nu li s-a permis intrarea în sala de şedinţă. [89101]


De ce aş citi? Cum citim?

Posted: 18 Apr 2011 10:22 PM PDT

Tudor Călin Zarojanu s-a întâlnit, la relansarea unei reviste, cu profesorul Solomon Marcus, care i-a atras atenţia că trebuie neapărat să abordeze şi o altă întrebare: nu doar de ce să citim şi ce să citim, ci şi cum. Aşadar, cum citim? Una dintre sub-întrebari am pomenit-o deja: cât de repede citim? Răspunsul e clar: atât de repede sau de încet cât să fim siguri că am înţeles despre ce e vorba în carte, că ne-a produs o impresie sau măcar o senzaţie oarecare şi că vom rămâne cu ceva de pe urma ei.Mai multe aspecte ale felului în care alegem să citim o carte, în materialul alăturat.  


De ce aş citi? Pentru aventura şi surprizele călătoriei

Posted: 19 Apr 2011 10:18 PM PDT

A citi este o aventură, o călătorie-surpriză: nu mi-e clar nici unde începe, nici unde se sfârşeşte. Există multe destinaţii posibile ale lecturii. Despre unele dintre ele am vorbit deja - cum ar fi cele cultural-turistice. Cu uşurinţă şi cu mai mult decât suficientă îndreptăţire poţi asocia actul de a citi cu unica motivaţie de a călători mental prin lume, pentru a descoperi cât mai multe lucruri şi locuri minunate, despre care ai motive să suspectezi că n-o să prea ajungi să le vezi cu ochii tăi. Nu-ţi va ajunge viaţa ca să citeşti doar în această cheie, căutând exclusiv cărţile care te pot teleporta din jungla amazoniană, în Dubai şi din Alaska, în Palatul Versailles. Totul este un puzzle uriaş, la care se adaugă mereu piese noi care creează o lume magică. Ce înseamnă cititul, ne lămureşte scriitorul Tudor Călin Zarojanu.


No comments:

Post a Comment