Tuesday, February 4, 2014

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


ALOCATIILE PENTRU COPII. Din nou vesti proaste pentru elevi

Posted: 04 Feb 2014 10:02 AM PST

ALOCATII PENTRU COPII. Când vine vorba de copii, parlamentarii niciodata nu par sa gaseasca bani. Senatorii au respins astazi doua proiecte menite sa-i ajute pe scolari. Unul dintre proiecte prevedea ca elevii sa primeasca gratuit echipament sportiv.
Citește mai departe...
    

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Constitutia revizuita garanteaza dreptul la invatamant prescolar si burse de merit

Posted: 04 Feb 2014 05:32 AM PST


constitutia_romaniei

Constituția revizuită garantează dreptul la învățământ preșcolar și burse de merit.

Comisia pentru revizuirea legii fundamentale a introdus aceste prevederi. Astel, articolul 32 alin. 2 care enumera formele de învățământ prin care era garantat dreptul la educație a fost completat cu învățământul preșcolar.

“Dreptul la educație este garantat, în condițiile legii, și se asigură prin învățământul preșcolar, învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și perfecționare prevăzute de lege”, se arată în textul modificat.

De asemenea, Comisia a completat articolul care stabilește că statul acordă burse.

“Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate și celor instituționalizați, precum și burse de merit, în condițiile legii”.

The post Constituția revizuită garantează dreptul la învățământ preșcolar și burse de merit appeared first on Edu-News.ro.

Senatul a spus “NU”! Elevii nu primesc echipament sportiv si bani pentru uniforma si rechizite

Posted: 04 Feb 2014 03:36 AM PST


Three Boys Holding Sports Balls

   Senatul a spus "NU"! Elevii nu primesc echipament sportiv și bani pentru uniformă și rechizite.

    Aleșii au respins astăzi cele două inițiative legislative.

   Statul ar fi trebuit să cumpere, la nivel național, 200.000 de echipamente sportive. Costul acestora se ridică la 24 de milioane de euro. Proiectul propunea ca fiecare școală să achiziționeze la începutul anului școlar, din doi în doi ani,  câte un echipament sportiv complet. Mai exact, pantofi sport, șort, tricou, jambiere, trening, maiou de partajare, rucsac și geantă. Asta înseamnă 124 de euro pentru fiecare elev.

    Nici inițiativa legislativă privind acordarea tichetelor de rechizite școlare nu a reușit să treacă prin Senat.

   Potrivit acestui proiect, angajatorii ar fi urmat să acorde personalului tichete pentru achiziția de rechizite școlare în valoare de 600 de lei. Contravaloarea acestor tichete ar fi fost dedusă de angajator din sumele datorate către bugetul statului reprezentând impozitul pe veniturile din salarii.

    Cele două proiecte vor fi dezbătute de Camera Deputaților, care este for decizional.

The post Senatul a spus "NU"! Elevii nu primesc echipament sportiv și bani pentru uniformă și rechizite appeared first on Edu-News.ro.

„Sa invatam impreuna” sau cum pot avea acces la educatie copiii si tinerii cu boli cronice grave

Posted: 04 Feb 2014 01:51 AM PST


educatie-copii-cu-boli-cronice

   Asociația P.A.V.E.L. a demarat un nou proiect educativ, „Să învățăm împreună!".

   Acesta vizează promovarea accesului copiilor și tinerilor cu boli cronice grave la forme de educație formală și informală, pe perioada spitalizării.

  Copiii pot participa la activități specifice mediului școlar. De la ore de limba română, matematică, educație civică, filosofie, limbi străine până la ore de educație antreprenorială.

  Beneficiari sunt 250 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 26 de ani din peste 16 județe ale țării, care sunt spitalizați de mai multe ori sau pe o perioadă îndelungată în timpul unui an școlar

  Proiectul se va desfășura pe parcursul anului 2014 și este finanțat de Fundația Vodafone România, prin programul „Fondul pentru Fapte bune". Proiectul este implementat în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” și Institutul Clinic Fundeni.

The post „Să învățăm împreună" sau cum pot avea acces la educație copiii și tinerii cu boli cronice grave appeared first on Edu-News.ro.

Vrei sa devii medic? Iata ce probe te asteapta la Universitatea “Carol Davila” din Bucuresti

Posted: 03 Feb 2014 12:33 PM PST


admitere-facultatea-de-medicina

Pentru anul universitar 2014-2015 Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București pune la bătaie 930 de locuri finanțate de la buget și 520 la taxă.

    Înscrierile se vor face în perioada 14 – 18.07.2014 între orele 9.00- 15.00, la secretariatele facultăților.

  • pentru Facultatea de Medicină – Bdul Eroilor Sanitari, nr. 8, sector 5,
  • pentru Facultatea de Medicină Dentară – Calea Plevnei, nr. 19, sector 5,
  • pentru Facultatea de Farmacie – str. Traian Vuia, nr. 6, sector 1 și
  • pentru FMAM – Bdul Eroilor Sanitari, nr. 8, sector 5.

Taxa de înscriere este de 200 lei pentru toate facultățile și specializările.

     Candidații vor specifica obligatoriu pe fișa de înscriere disciplina la alegere la care vor susține examenul de admitere.

   Durata probei scrise este de 2 ore și jumătate în cazul specializărilor Medicină, Medicină Dentară si Farmacie, 2 ore pentru admiterea la specializările Asistență Medicală generală și Moașe și, respectiv, 1 oră și jumătate pentru celelalte specializări ale F.M.A.M.

   Concursul de admitere pentru anul universitar 2014–2015 va avea loc pe 23.07.2014 pentru toate facultățile Universității de Medicină și Farmacie.

Numărul de locuri la buget și la taxă repartizat pe facultăți:

  • Facultatea de Medicină (durata de studiu 6 ani): 510 de locuri la buget / 250 la taxă.
  • Facultatea de Medicină dentară (durata de studiu 6 ani): 131 de locuri la buget / 125 la taxa.

La Facultățile de Medicină și Medicină Dentară, examenul include două discipline: Biologie obligatoriu și, la alegere, Chimie organică sau Fizică, totalizand un număr de 100 întrebări, din care 60 pentru proba obligatorie și 40 pentru cea la alegere.

  • Facultatea de Farmacie (durata de studiu 5 ani): 141 de locuri la buget / 100 la taxă.

La Facultatea de Farmacie, examenul include două discipline: Chimia organică obligatoriu și, la alegere, Biologie vegetală sau Biologie umană, totalizand un număr de 100 întrebări, din care 60 pentru proba obligatorie și 40 pentru cea la alegere.

  • Facultatea de Moașe si Asistență Medicală: 95 de locuri la buget (durata de studiu 4 ani), 53 de locuri la buget (durata de studiu 3 ani), 45 de locuri la taxă.

La Facultatea de Moașe și Asistență medicală generală, examenul include două discipline: Biologie obligatoriu și, respectiv, Fizică sau Chimie la alegere, cu un numar total de 80 de întrebări (60 pentru proba obligatorie și 20 pentru cea la alegere).

Restul specializărilor de la F.M.A.M. (Asistență dentară, Tehnică dentară, Asistență de farmacie, Radiologie și imagistică, Laborator clinic, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Audiologie și protezare auditivă) vor avea la examen Biologia ca disciplină obligatorie, respectiv Fizică sau Chimia la alegere, totalizand un număr de 60 de întrebări, dintre care 40 pentru proba obligatorie și 20 pentru cea la alegere.

 Aici găsești actele necesare la înscriere la Universitatea de Medicină din București.

 

The post Vrei sa devii medic? Iată ce probe te așteaptă la Universitatea “Carol Davila” din București appeared first on Edu-News.ro.

No comments:

Post a Comment