Saturday, December 29, 2012

Stiri din Educatie

Stiri din Educatie


Cele sapte filiale ICR din provinciile istorice ale Romaniei vor fi inaugurate la inceputul lui 2013

Posted: 29 Dec 2012 10:54 AM PST


institutul_cultural_romanCele șapte filiale ale Institutului Cultural Român (ICR) din provinciile istorice ale României vor fi inaugurate începând cu luna ianuarie 2013.

Astfel, Filiala Moldova, cu sediul la Iași, va fi inaugurată pe 14 ianuarie 2013, Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată pe 16 ianuarie 2013, Filiala Banat-Crișana, cu sediul la Arad, va fi inaugurată pe 24 ianuarie 2013, Filiala Oltenia, cu sediul la Târgu-Jiu, va fi inaugurată pe 25 ianuarie 2013.

Filialele cu sediul la Craiova, Cluj-Napoca și Baia Mare vor fi deschise în luna februarie.

Printre obiectivele filialelor nou înființate se numără încurajarea și sprijinirea formelor de cultură din provinciile istorice ale țării sau cooperarea cu teatre, opere, edituri, universități, institute de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică sau companii, pentru o mai bună vizibilitate a produselor culturale românești la nivel național și internațional.

Vă reaminitim, conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției.

 

Cele mai vandute carti in 2012

Posted: 29 Dec 2012 10:35 AM PST


Stitched PanoramaCărțile s-au numărat printre preferatele românilor și în 2012. La sfârșit de an, editurile au tras linie și și-au numărat câștigurile. Cele mai citite cărți au fost cele clasice semnate de Victor Hugo, dar și trilogia erotică Fifty shades de E. L. James, ajunsă un fenomen în întreaga lume.

Scriitorii români, dar și laureații la Nobel s-au aflat printre preferații iubitorilor de lectură, potrivit unui bilanț al ziarului Adevărul.

Autorii români sunt lideri în topul vânzărilor de carte. “De ce este România altfel?’ de Lucian Boia și „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleșu, apreciată foarte mult de critici i-au atras cel mai mult pe români în 2012.

La categoria ficțiune însă, celebrul Paulo Coelho se află pe primul loc în clasament, cu cea mai recentă carte a sa, „Manuscrisul găsit la Accra”. Și titlul “Obosit de viață, obosit de moarte” al lui Mo Yan, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură se află în topul celor mai citite cărți din 2012.

Nici clasicii nu au fost uitați în acest an. „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger a vândut cele mai multe titluri, iar românii au cumpărat și operele lui Simon Toyne, dar și “Rătăcirile” lui Horațiu Mălăele.

Au predominat fără doar și poate și cărțile culinare sau cele despre sănătate. „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic și seria lui Jamie Oliver au fost preferatele publicului cititor. Romanul erotic “Fifty shades”, ajuns un fenomen pe întreg mapamondul, a făcut vâlvă și în România. Trilogia lui E.L. James se află pe primul loc în topul celor mai citite cărți din 2012, publicat de Adevărul.

Un alt bestseller internațional preferat de români a fost și seria “Jocurile Foamei”. Și romanul “Jurnalul meu trăsnit”, de Kery Smith a fost printre preferatele publicului român.

No comments:

Post a Comment